Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta niciodata mai mult de 2 ore cand vine, poate uneori 3. Lucrul acesta se intampla doar in zilele lucratoare (luni-vineri), nicidecum sambata sau duminica.
Administratora ma acuza ca mai locuieste cineva nedeclarat in apartament si ca o sa imi afiseze intretinerea cu o persoana in plus. Desi i-am explicat foarte frumos ca nu are dreptate, a dat vina pe vecini ca ei i-ar atrage atentia etc (barfele uzuale pe unele scari), dar sunt constienta ca asta este initiativa ei.
Imi puteti spune va rog cum trebuie sa actionez in cazul in care procedeaza in acest mod?
Ii depun plangere penala pentru abuz in serviciu sau o actionez in instanta pe civil, dar in acest caz cum trebuie sa procedez - trebuie sa dovedesc eu ca nu locuieste nimeni in plus sau trebuie sa dovedeasca ea (desi nu vad cum) ca ar locui cineva?
Ce dovezi ar fi necesare pentru a rezolva problema in cazul in care se ajunge la asa ceva?
Ii pot pune in vedere ca voi actiona in acest mod in cazul in care imi va trece inca o persoana in plus sau ma poate reclama pentru santaj sau amenintare (la ce vad la tv ma astept la orice)?
PS: Daca ea imi hartuieste musafirii cu tot felul de remarci atunci cand ii intalneste pe scara - cum pot actiona? Pentru ca nu se rezuma la parerea ei gresita, dar ii si abordeaza pe scara (mai ales pe var) si le zice aceleasi prostii.
Banuiesc ca trebuie sa existe o solutie pentru ambele probleme si nicidecum sa refuz eu sa mai primesc pe cineva in vizita. Deja a ajuns sa pretinda sa o las sa intre in casa si sa se convinga ca nu este nimeni in plus! Cum pot sa scap de pe capul meu de un asemenea om cu apucaturi comunistoide?
dupa felul in care puneti dumneavoastra problema, reiese ca locatarii sunt niste mincinosi si administratorii / presedintii au mereu dreptate.
problema nu cred ca o reprezinta suma modica care ar putea fi platita in plus, ci faptul ca nu este normal sa platesti niste bani doar pentru ca cineva iti vine zilnic in vizita
Exact asa cum a spus si Mytro, veniti cu o adeverinta din partea asociatiei unde locuieste si plateste intretinerea varul dvs. - nici sa platesti intretinerea in 2 locuri nu este normal.
Daca mai adauga o persoana la intretinere, refuzati sa achitati intretinerea (sa aveti pregatita adeverinta cu pricina, cu data) si in cazul in care va dau in judecata, puteti face dovada faptului ca au comis o ilegalitate.
Ar fi bine sa aveti si dovada ca ati anuntat conducerea asociatiei. In primul rand nu administratorul decide in bloc. Numarul de persoane il stabileste presedintele si in contractele pe care le incheie cu furnizorii si lunar in listele de plata, conform cartii de imobil si cererilor de persoane, semnate pe proprie raspundere.
Atunci se ia in considerare doar ererea semnata pe proprie raspundere. Aceasta problema e la toate asociatiile, iar legea nu ne ajuta foarte mult in aceasta privinta. La fel ca si in cazul copiilor mici - sunt persoane sau nu, de cand se trec la intretinere si cum ii convingi pe parinti ca trebuie declarati?
Asociatia trebuie sa aiba incredere in membrii sai si sa ia in consideratie declaratia pe propria raspundere a acestora cu privire la numarul de persoane si nu numai cu privire la persoane.
Noi credem proprietarul si atunci cand declara luna de luna indexul apometrului. O face tot pe propria raspundere.
Dar aceasta "proprie raspundere" ce inseamna?
Inseamna ca atunci cand conducerea asociatiei (intamplator, prin control, la sesizarea altor vecini...), constata altceva fata de ceea ce a declarat omul "pe propria raspundere", pai acesta trebuie sa raspunda, sa remedieze situatia, sa fie pus la plata s.a.m.d.
Amintiti-va ca si la ajutorul de caldura se declara pe "propria raspundere" iar dupa cateva luni, organele constat ca declaratia este stramba si i se trimite frumos o somatie de impunere a platii...
Noi acceptam indexul fiecaruia luna de luna asa cum declara proprietarul, dar la 3-6 luni odata merge administratorul si/sau un membru al comitetului si verifica. Si uneori s-au constatat diferente insemnate intre ceea ce a declarat si realitatea. Sigur ca au fost pusi la plata cu diferenta de index.
La numar de persoane este normal sa avem incredere in proprietar dar pana la proba contrarie. Atunci cand administratorul, membrii comitetului, presedintele se intalnesc zilnic cu 2-3 persoane care intra si ies din apartamentul XX, altele decat proprieatrul care a declarat una persoana, atat de des incat ajungem sa ne stim, sa ne salutam sa ne cunoiastem..., nu cred ca mai trebuie alta dovada sau cercetare si trebuie intrebat inca odata proprieatarul cate persoane locuiesc in apartament. Poate asa va declara adevarul. Mai sunt si vecinii din imediata apropiere care sesizeaza asociatia ca in apartamentul XX sunt 2-3 persoane, persoane care mai fac si zgomot noaptea, discuta, se cearta... Ori asa ceva nu s-ar intampla daca ar locui acolo o singura persoana.
Un vecin sesizeaza ca la un apartament une figureaza una persoana, in realitatea sun doua persoane in permanenta. Merge administratorul sa citeasca apometrele si-i deschide usa "prietenul" de care proprieatra spunea ca nu locuieste cu ea vine in vizita din cand in cand. Dar uasa adeschis-o prietenul, care s-a scuzat ca era in pijamale, ca a ajuns seara dupa miezul noptii si acum fiind ora 9 dimineata inca era in plapuma cand a auzit soneria. Prietenul cunostea exact locul unde sunt apometrele, locuia acolo... Chair administratorul l-a intrebat daca sunt ceva probleme cu instalatia, daca e deranjat de vecini... iar discutia a fost normala, omul cunoscand foarte bine vecinii, tabieturile.. era de-al casei si locuia practic acolo.