avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament izolat inainte de cumparare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament izolat inainte de cumparare

Buna ziua,
Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare.
Va rog sa imi spuneti daca sunt bun de plata in urmatorul caz:

Am cumparat anul trecut un apartament de la 2 mostenitori (fostul proprietar fiind decedat din 2008). La cumparare, notarul a cerut vanzatorului (mostenitorii) sa prezinte chitanta emisa de asociatia de proprietari, din care sa rezulte ca apartamentul nu figureaza cu datorii in evidenta. Chitanta arata 0 datorii.
S-a efectuat tranzactia. Ne-am mutat dupa mai bine de jumatate de an, timp in care a fost in renovare.
Cand totul intrase in normal, ma trezesc pe tabelul lunar cu datoriile fiecarui proprietar, cu rata lunara pentru anveloparea efectuata in anul 2010, anterior cumpararii mentionate. Am intrebat la asociatie si mi s-a spus ca am de achitat 3000 RON. Discutia a fost simpla, fara documente justificatoare:" Cate camere aveti? 3? Pai aveti de achitat 3000 RON". I-am amintit ca l-a momentul cumpararii, s-a emis adeverinta de la asociatie, precum ca nu sunt datorii la asociatie. Raspunsul a fost: Adeverinta se refera doar la apa/curent comun/lift, etc. si nu la datoriile cu firme ce au executat lucrari sub contract cu asociatia. Mi-a zis ca eu am datorii la firma respectiva si nu la asociatie, de aici si adeverinta.
Acum intrebarile:
1.- Mi se pare corect daca se prezenta adeverinta cu datorii pentru anveloparea respectiva; in felul asta, o scadeam din pret.
2.- Contractul anveloparii este intre firma executanta si asociatie; nu intre fostul proprietar si firma respectiva. Deci, cum are proprietarul datorie directa la firma si nu la asociatie? Se cerea trecut in adeverinta mentionata cred.
3.- Chiar sa ma convinga sa achit, mi se pare normal ca pretul sa fie stabilit nu la cate camere ai, ci la nivelul lucrarilor efectuate pe apartament. Concret, unul poate a vrut geam termopan pe interior (intre camere si balcoane), altul doar la exterior. Cineva poate avea deja balcoanele inchise si a dorit doar izolarea exterioara cu plolistiren. Eu am platit din banii mei schimbarea unui geam termopan, ca l-a cumparare am vazut ca era montat gresit - se deschidea invers. De aici condamn si cine a facut receptia lucrarii.
4.- Anveloparea s-a facut inaintea cumpararii; eu cumpar apartamentul cu toate datoriile, chiar si cele ascunse in fata notarului?

Va solicit, asadar, un sfat concret, va rog. Sunt bun de plata, sau nu? Daca platesc, consider macar sa platesc in baza lucrarilor efectuate, nu dupa ureche;s-a imparit lucrarea totala la numarul de camere pe scara.
Cel mai recent răspuns: romanulnevoias , utilizator 16:21, 3 Iulie 2015
Eu ma gandesc ca poate reconsiderarea platii de catre proprietari a aparut dupa ce apartamentul a fost vandut.

Adica pe vremea vechiului proprietar acesta sa fi stiut ca nu se cer bani pentru reabilitare, motiv pentru care suma nici nu a fost prezentata pe listele de intretinere, iar ulterior vanzarii sa fi aparut aceasta instiintare de plata, iar administratorul a repartizat-o si a pus-o pe liste.
Deci ma gandesc ca vanzatorul si conducerea asociatiei au fost de buna credinta cand au prezentat adeverinta fara sa stie de aceasta plata, iar acum s-au trezit cu necazul platii pe cap.
In acest caz plata trebuie facuta de noul proprietar.
Chiar daca luam in considerare buna credinta a vanzatorului si a celor din asociatie este greu de crezut ca dupa 4(patru) ani sa se reconsidere modalitatea de plata.

In opinia mea in acest caz se poate aplica prescriptia (3 ani) indiferent daca contractul a fost incheiat intre firma si AP sau direct cu proprietarii.

Atata timp cat cumparatorul nu a avut niciun contract semnat cu firma care a executat anvelopareaacesta nu are absolut nicio obligatie fata de firma. Si nici nu avea cum sa aiba contract cu firma din moment ce anveloparea s-a executat cu 4 ani anterior cumpararii.




Mda, noi discutam aici pe ipoteze, iar utilizatorul a disparut....:)

In programul de reabilitare firmele nu fac contract cu proprietarul, ci cu asociatia, deci aici ar fi vorba de repartizarea unei singure sume intre proprietarii condominiului de la ora actuala.
Intre persoane juridice prescriptia, dupa stiinta mea, intervine dupa 5 ani si numai in instanta.

In fine, daca nu vrea sa dea banii poate sa faca o actiune in instanta impotriva asociatiei.
elga50 a scris:

Mda, noi discutam aici pe ipoteze, iar utilizatorul a disparut....:)

Foarte adevarat.
Din cate am inteles eu, autorul disparut a afirmat ca doar dansului i s-a repartizat aceasta cheltuiala, ceea ce ma face sa cred ca este o mica-mare smecherie din partea celor care conduc as. prop. Nu ca acesti bani, daca i-ar achita s-ar duce in buzunarul cuiva, ci oricarei asociatii i-ar pica bine un fond de 3000 lei...

In fine, si eu sunt de acord cu cei care au afirmat ca de fieiecare data cand pe lista de plata apare aceasta suma (in debit), noul proprietar sa conteste lista de plata in termenul legal de 10 zile de la afisare - desigur cu argumentele aratate. Intre timp sa mai faca sapaturi, sa inteleaga despre ce este vorba, sa mai vorbeasca cu vecinii si eventual cu vechiul proprietar - daca il mai gaseste.
Una peste alta, asa cum s-a mai spus, ciudatenia este ca dupa 5 ani baietii de la asociatie s-au trezit din somn. Cum au dormit in toata aceasta perioada, numai ei stiu...
Oricum, sunt foarte curios sa vedem ce ne mai zice autorul topicului, ce a mai descoperit intre timp!

Poate revine utilizatorul sa ne spuna si alte amanunte. Este bine sa discute si cu vecinii din bloc sa vada cum au platit acestia, cand li s-a repartizat cheltuiala, ce termen de plata au avut s.a.m.d. Doar nu o fi numai acest apartament bun de plata pentru aceasta lucrare de reabilitare termica executat acum cinci ani!

Alte discuții în legătură

Plata anvelopare bloc de catre noul proprietar horiabg horiabg Buna ziua, am cumparat un apartament de la o persoana fizica care detinea si o firma cu sediul social si cred ca si punct de lucru in respectivul ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat acum un an un apartament în care încă nu ne-am mutat. este normal să plătim cheltuieli de judecată pentru un proces finalizat acum, dar început de asociație în 2017? arhbogdanb arhbogdanb Buna ziua! Intamplarea face ca acum 1 an de zile in 2018 am cumparat prin credit bancar un apartament in care nu ne-am mutat inca. Acum cateva zile asociatia ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)