avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale

Buna ziua.
O intrebare va adresez. O sa fiu scurt si la obiect, nu vreau sa incurc:

Tata, mama, doi copii (parinti casatoriti, copii comuni)

Tata > 33,3% (1/3 - asociat cu 3 persoane) actiuni firma (mama nu este in acte, deci tata are 1/1)
Tata > 50% imobil (mama este in actele de proprietate, deci tata are 1/2)
Tata > loc de veci concesionat pentru 99 ani (mama nu este in acte, deci tata are 1/1
Tata decedeaza

Firma infiintata in timpul casatoriei, iar imobilul achizitionat si locul de veci de asemenea.

Ce intra in masa succesorala?
Cum se impart bunurile?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
andrei7radu, utilizator
legalmgm a scris:

Inteles eronat.

Art. 972 - Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

Masa succesorala = MS
Sotul supravietuitor:
1/2 din MS (coproprietate, pana la proba contrarie) + 1/4 din MS (cota mostenire sot supravietuitor in concurs cu descendenti) = 3/4 din MS = 6/8 din MS
Descendentii (2 copiii):
fiecare cate 1/4 : 2 = 1/8 dim MS.
Proba 6/8 + 2/8 = 8/8 = 1.

Sa mai incercam odata:

Sotul supravietuitor primeste 1/2 din total MS (1/2 = 50% - sub actiunea prezumtiei de coproprietate) + 1/4 din total MS (1/4 = 25%) = 3/4 din total MS (75%)
Copiii ce primesc? Ce ramane, adica 1/4 dint total MS (1/4 = 25%)?

MS se reduce mai intai cu 1/2 (in favoarea sotului - prezumtia de coproprietate), dupa care se aplica, la restul de 1/2 procentele de 1/4 si respectiv 3/4 (pentru descendenti)? Sau se aplica procentul de 1/2 din intreg, dupa care 1/4 din acelasi intreg, se aduna si merg la sot, iar restul catre descendenti?

Din ce se calculeaza cele 3/4 (1-1/4) din MS pentru descendenti, conform celor citate mai sus din NCC?

Eu calculasem initial asa: (1/2) + (1/2x1/4) = 10/16 (adica 62,5%) pentru sotul supravietuitor si (1/2*3/4) = 6/16 (adica 37,5) pentru descendenti. Sa inteleg ca e gresit ...

Daca sotul suprevietuitor este trecut deja in actele imobilului cu 50% (deci se presupune ca a avut deja aport de 1/2 la achizitie), acesta mai intra la MS (pentru imobilul in cauza) cu prezumtia de coproprietate si la celelalte 50% ale decedatului? Se pleaca de la premisa ca aportul sotului supravietuitor a fost de 75% [1/2 + (1/2*1/2)], iar decedatului de numai 25% {1-[1/2 + (1/2*1/2)]}? E corect ... ???

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri si imi cer scuze daca pricep mai lent, insa vreau sa ma edific pe deplin.
Aveti dreptate, si eu si domnul legalmgm am facut aceeasi eroare, am aplicat cota de 1/4 asupra tuturor bunurilor. Cota legala de 1/4 a sotiei supravietuitoare se aplica asupra bunurilor proprii ce raman, nu si asupra bunurilor comune.

Prima data se scade din intreg cota de coproprietate a sotiei. Asupra a ceea ce ramane(adica 1/2) se aplica respectivele cote legale. Aplicand cota de 1/4(cota legala a sotiei) din 1/2 se obtine 1/8. Aceasta cota de 1/8 se adauga la 1/2 care ii revine in calitate de coproprietar si obtinem 5/8. Copiii au 3/4 din 1/2 adica 3/8 impreuna, deci 3/16 fiecare.

In final rezulta 5/8 sotia, 3/16 fiecare copil. Scuze pt. eroare.
Nofacenoname0 a scris:

Cota legala de 1/4 a sotiei supravietuitoare se aplica asupra bunurilor proprii ce raman, nu si asupra bunurilor comune.

Sincer, asa ma gandeam si eu, dar nu aveam alta parere. Va multumesc inca o data.
Deci, ca sa concluzionez, si sa nu va mai bat la cap:

Pentru bunurile ce intra in MS se va aplica urmatoarea cotitate:

1. Imobil (bun comun, parti egale, sotul supravietuitor apare in acte, dobandit in timpul casatoriei) - din cota de 1/2 a decedatului, sotul supravietuitor primeste 1/4, iar descendentii 3/4 (sau altfel spus, din intregul imobil, sotul supravietuitor ramane cu cota de 1/2 ce se afla deja in proprietatea sa + 1/4 din cota de 1/2 a decedatului = 5/8 (62,5%). Descendentii primesc 3/4 numai din cota de 1/2 aflata in proprietatea decedatului = 3/8 (37,5%).
2. Actiuni firma (bun propriu - sotul supavietuitor nu apare in acte, societate constituita in timpul casatoriei) - sotul supravietuitor primeste 1/2, aplicand prezumtia de coproprietate + 1/4 din cealalta cota de 1/2 = 5/8 (62,5%). Descendentii primesc 3/4 numai din cota de 1/2 a decedatului = 3/8 (37,5%)
3. Loc de veci (bun aflat in concesiunea decedatului, considerat bun propriu, sotul supravietuitor nu apare in acte, dobindit in timpul casatoriei) - sotul supravietuitor primeste 1/2, aplicand prezumtia de coproprietate + 1/4 din cealalta cota de 1/2 = 5/8 (62,5%). Descendentii primesc 3/4 numai din cota de 1/2 a decedatului = 3/8 (37,5%)

Sper ca nu am gresit cu ceva. Daca da, va rog sa ma trageti de urechi ;)

Va ma bazai cu o intrebare: Din experienta dumneavoastra, care sunt probele care ar putea rasturna prezumtia de coproprietate, pentru bunurile la care sotul supravietuitor nu apare in acte, insa au fost dobandite in timpul casatoriei?

Va multumesc, cu repetitie :)
Nofacenoname0 a scris:
Aveti dreptate, si eu si domnul legalmgm am facut aceeasi eroare, am aplicat cota de 1/4 asupra tuturor bunurilor. Cota legala de 1/4 a sotiei supravietuitoare se aplica asupra bunurilor proprii ce raman, nu si asupra bunurilor comune.

@Nofacenoname0
- Va rog faceti afirmatii numai in ceea ce va priveste personal pe Dvs. nu si pentru terti.

[Nu publicati peste editarile moderatorilor sau ale adminilor. Atacul la persoana este sanctionabil si daca insistati o sa aplic Regulamentul.]

In legatura cu subiectul, retineti textul legii: sotului supravietuitor i se cuvin "1/4 din mostenire" deci din MS.
Calculul prezentat de mine mai sus este cel corect.

Faceti o discutie incorecta asupra partilor sociale:
- partile sociale ale tatalui sunt bunuri (valori mobiliare) create in timpul casatoriei, deci intra in MS, idiferent daca mama era sa nu asociat.
Mai mult, SRL-ul fiind o societate infiintata cf. principiului \"intuitu personae\" daca in Statutul ei nu exista clauza de continuitate cu mostenitorii, asociatii ramasi pot decide daca vor sau nu sa continue cu rudele defunctului.
In acest caz se va face o evaluare EPI si se va decide o valoare in bani a partilor sociale, valoare care intra in MS.

Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
Admin, administrator
@legagmgm

Stimate domn,

Sunteti in eroare. Repet, bunurile comune nu intra in masa succesorala, doar cota parte corespunzatoare sotului decedat intra in masa succesorala. Citez din maestrul DEAK:

,,In cele ce urmeaza, ne vom referi la proprietatea comuna in devalmasie a sotilor, deoarece prin moartea unuia dintre soti, ea se transforma in proprietate comuna pe cote-parti, cotele de contributie ale sotilor la dobandirea bunurilor comune stabilindu-se prin acordul mostenitorilor, iar in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca, numai cota parte ce revine sotului decedat formand obiectul masei succesorale. Succesorii sotului decedat -inclusiv sotul supravietuitor- mostenesc cote parti, iar nu proprietate devalmasa\". (Tratat de dr. succesoral pag 487)

De asemenea avem Art. 1133:
(2) În vederea stabilirii componenţei patrimoniului succesoral, notarul public procedează, mai întâi, la lichidarea regimului matrimonial.

Deci, mai intai se scade cota de coproprietar a sotului supravietuitor, apoi ceea ce ramane se va imparti conform cotelor legale succesorale.

Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Succesiune (cum se imparte averea ) rotarualin rotarualin As vrea sa stiu cum se imparte averea dupa decesul unuia dintre soti . din cate am auzit si citit pe forumuri averea se imparte cam asa : sotiea ... (vezi toată discuția)
Partaj pavalutagigi pavalutagigi intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului? (vezi toată discuția)