avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii:
Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De la data intrarii in executare silita si pana la vanzarea apartamentului au trecut cateva luni, perioada in care s-au acumulat unele datorii (caldura in ceamai mare parte). Vanzarea s-a facut, insa suma incasata nu a acoperit nici macar valoarea pe care o aveade recuperat banca, astfel ca executorul a virat intreaga suma acesteia.
Asociatia a instituit privilegiu imobiliar inainte de vanzarea efectiva a apartamentului dar numai dupa ce acesta intrase in executare silita (inainte de aceasta data nefiind indeplinite conditiile de inscriere, pentru ca datoriile erau insuficient de vechi).
Asociatia a ramas in acest moment cu restanta neincasata si as dorii sa stiu urmatoarele lucruri:
1. Executorul a procedat corect?
2. Ce mai putem face noi ca asociatie pentru recuperarea restantei, tinand cont de faptul ca aceasta restanta s-a acumulat in perioada in care executorul a avut apartamentul la dispozitie pentru al pune in vanzare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:46, 13 Noiembrie 2015
Adica privilegiul imobilar nu se ridica in baza dovezii datoriilor?? :O

In ce baza ridica OCPI acest privilegiu?

Atunci ce rost mai are impunerea privilegiului imobiliar din moment ce il poate ridica OCPI fara acordul celui care l-a inscris?
Buna seara,

In mod normal OCPI va ridica privilegiul doar in baza solicitarii facute de catre presedintele asociatiei de proprietari, dar aceasta situatie nu poate opera in speta anterioara.
Asa cum prevede si codul de procedura civila, bunul imobil adjudecat va fi lipsit de sarcini, ceea ce pare si normal.
De altfel, nici nu ar avea sens juridic de a pastra notata o sarcina asupra unui imobil adjudecat de o terta persoana.
In concluzie, oricum asociatia de proprietari poate urmari in continuare recuperarea creantei de la fostii proprietari ai imobilului, prin obtinerea unei hotarari definitive si transmiterea spetei catre un executor judecatoresc

Imi cer scuze ptr raspunsul tardiv.
Se taxeaza sau nu de catre OCPIB notarea privilegiului imobiliar?
Instituirea privilegiului imobiliar se face de catre presedintele asociatiei si este gratuita, fara vreo taxa catre OCPI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Executare apartament nelumihai nelumihai Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat. Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)