avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Necorespunzator profesional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Necorespunzator profesional

Buna ziua,
va rog sa ma ajutat
care este procedura desfacerii contractului individual de munca pe motiv necorespunzator profesional?


Multumesc Mult:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:23, 7 Iulie 2009
sunt doar cateva posibilitati:

1. cand este in perioada de proba,
2. redau din Codul Muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.

Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.


Dupa cum se vede nu este foarte usor sa desfaci un contract pe motivul de necorespundere profesionala, trebuie sa aveti dovezi foarte clare in acest sens.
Dar daca este in perioada de proba, la angajare, atunci se intocmeste o notificare de incetare, fara a fi nevoie de acordul salariatului.
Succes
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
lorelayold76, utilizator
Este necesara parcurgerea unei proceduri prealabile prin care angajatului i se comunica data la care v-a fi convocat pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca nu corespunde profesional aratandu-se toate probele care sustin aceasta. Angajatul va semna pentru ca a luat la cunostinta despre aceasta data, se va prezenta la locul, data si ora indicate si iisi va sustine nevinovatia. In Procesul verbal ce se va incheia cu acea ocazie, se vor mentiona scopul intalnirii, motivele in fapt si in drept invocate de angajator, mijloacele de proba care sustin cele invocate de acesta, precum si apararile angajatului daca se prezinta. Pe baza acestui Proces verbal, daca angajatorul considera ca cele invocate sunt sustinute si nu au fost inlaturate prin apararile angajatului, va emite Decizia de desfacerea a CIM pe motive disciplinare, decizie care isi va produce efectele dupa comunicarea sub semnatura de primire de catre angajat. Aceasta decizie va putea fi atacata in instanta de catre angajat daca se simte nevinovat, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Nerespectarea acestei proceduri prealabile atrage nulitatea absoluta a deciziei de desfacere a CIM care poate fi constatata numai printr-o hotarare judecatoreasca, daca angajatul contesta in instanta decizia. ;)
trebuie sa respectati si cele prevazute in CCMUN (atentie la termene):

Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.
Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.
Concedierea pentru necorespundere profesională poate presupune: reducerea capacităţii de muncă a salariatului, după încheierea contractului individual de muncă, cu consecinţa inaptitudinii de a-şi îndeplini obligaţiile profesionale.

Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d din Codul muncii beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Concediere sau...? simona.elisa simona.elisa buna ziua, Am urmatoarea problema: Pe perioada sezonului de vara , angajam personal in functia de muncitori necalificati pe perioada determinata de 4 ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului ... (vezi toată discuția)
Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)