avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Necorespunzator profesional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Necorespunzator profesional

Buna ziua,
va rog sa ma ajutat
care este procedura desfacerii contractului individual de munca pe motiv necorespunzator profesional?

Multumesc Mult:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:23, 7 Iulie 2009

Concedierea pentru necorespundere profesională poate presupune: reducerea capacităţii de muncă a salariatului, după încheierea contractului individual de muncă, cu consecinţa inaptitudinii de a-şi îndeplini obligaţiile profesionale.

Cu aceasta fraza nu as fi de acord, diminuarea capaciatatii de munca se constata prin decizie medicala si se incadreaza la alt motiv de desfacere a contractului de munca, respectiv 61 lit d, si nu are legatura cu pregatirea si coresunderea profesionala.

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
Daca o luam in sens medical , da ... daca o luam in sensul calitatii muncii consider ca merge acea fraza ... pe perioada de proba un salariat poata da tot ce-i mai bun din el , astfel incat angajatorul sa-l angajeze pe perioada nedeterminata, iar dupa angajare sa fie mai delasator in indeplinirea atributiilor de serviciu
:)) da, poate deveni delasator, dar nici atunci nu poti sa spui ca nu e competent profesional, ci consideri neindiplinirea sarcinilor (in timp util) o abatere disciplinara si il sanctionezi disciplinar.

Eu asa as face... ;)
1. Daca s-ar masura corespunderea profesionala numai in nivelul studiilor ar trebui sa nu mai concediem pe nimeni niciodata. Mai ales astazi cand se obtin diplome "pe banda".
2. La angajare a dovedit ca este bun, in prima perioada a fost la fel, iar apoi a lasat-o mai moale.
3. Sa nu confundam competenta profesionala (data de studii si experienta) cu corespunderea profesionala (data si de cheful pentru munca pe care il ai la un moment dat). La aceasta din urma se refera Codul muncii si CCMUNN.
nu ma convingeti :)
competenta nu insemana doar diplome inseamna si abilitati...
daca are studiile necesare dar nu a dezvoltat abilitati de rezolvare a problemelor practica intr-un domeniu limitat de activitati pentru acre eu l-am angajat, atunci pot considera ca nu este competent profesional pentru rezolvarea sarcinilor si atributiilor specifice postului (asta nu inseamna ca ar fi incompeten in general, ci doar in acel post nu obtien rezultate normale)

cheful de munca lipsa este sanctionabil disciplinar, eu asa zic, pentru ca : Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat

Competenta sau corespunderea profesionala nu le poti considera savarsite cu vinovatie, ce zici?

Alte discuții în legătură

Concediere sau...? simona.elisa simona.elisa buna ziua, Am urmatoarea problema: Pe perioada sezonului de vara , angajam personal in functia de muncitori necalificati pe perioada determinata de 4 ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului ... (vezi toată discuția)
Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)