avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui in urma divortului

buna ziua,as dori o informatie...eu am divortat acum 4 ani,dar inca nu am schimbat numele,as dori sa stiu unde pot merge pentru inregistrarea si legalizarea actului de divort si daca trebuie sa platesc amenda?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:10, 8 Iulie 2009
Amenda veti plati cu siguranta. Dv. aveati obligaţia ca, in 15 zile de la rămânerea definitiva si irevocabila a hotărârii de divorţ, sa solicitati schimbarea cartii de identitate conf. art. 18 alin. 1 lit. b si alin. 2 din OUG nr. 97 / 2005 privind evidenta, domiciliul, reşedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor romani.
Conf. art. 42. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), art. 17 alin. (1), art. 18 alin. (2) si (3), art. 38 si 39, cu amenda de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);

Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;

(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).

Art. 13 (4) Cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza in prezenta lucratorului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si trebuie sa fie insotita de documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetateniei romane, a domiciliului si, dupa caz, a resedintei.

Pentru dovada starii civile, mergeti la judecatoria la care s-a pronuntat divortul si solicitati eliberarea unei copii legalizate a hotararii de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila. In acest sens veti avea nevoie de cerere, timbru judiciar si taxa judiciara de timbru. Ar fi indicat sa solicitati mai multe copii legalizate, nu se stie cand va vor mai trebui.
si totusi am un dubiu,daca hotararea pe care am primit-o prin posta de la tribunalul unde am divortat,nu este definitiva si irevocabila la cine pot apela sau mai bine spus unde trebuie sa merg.va multumesc
Pentru a obtine o hotarare definitiva,trebuie sa mergeti la instanta care a pronuntat-o pentru a legaliza aceasta hotarare c,cu mentiunea definitiva.Cu respectiva hotarare legalizata mergeti la politia pe raza teritoriala a careia sunteti arondata la Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei pentru a face demersuile necesare in vederea eliberarii unei noi carti de identitate
amanda o veti plati mai mult ca sigur, intrucat a trecut o perioada destul de mare de la pronuntarea divortului .
trebuie sa mergeti cu hotararea de divort la judecatoria unde s-a judecat divortul .

daca nu sunteti in tara puteti mandata o persona sa se ocupe in locul dvs . sau un avocat .
procura trebuie facuta la consulat.
yuki a scris:

si totusi am un dubiu,daca hotararea pe care am primit-o prin posta de la tribunalul unde am divortat,nu este definitiva si irevocabila la cine pot apela sau mai bine spus unde trebuie sa merg.va multumesc

Dv trebuie sa stiti daca pronuntarea de acum 4 ani a fost atacata cu apel sau recurs si daca dsarul se mai afla pe rolul vreunei instante. Daca nu a fost atacata cu apel sau recurs, a ramas definitiva si irevocabila de acum 4 ani. Mergeti la judecatorie.

Alte discuții în legătură

Decizia de divort Manoliu Eugen Manoliu Eugen Buna ziua- va rog sa imi spuneti -dupa ce primesc decizia de divort,ce pasi trebuie sa parcurg. Sau tribunalul trimite copii dupa decizie la evidenta ... (vezi toată discuția)
Cand ramane definitiva o hotarare judecatoreasca? mire9 mire9 O HOTARARE JUDECATOREASCA DEVINE DEFINITIVA (DIVORT) DUPA EXPIRAREA TERMENULUI DE APEL SAU LA DATA LA CARE AM LEGELIZAT-O ? IN CAZUL MEU 07.02.2008 - ... (vezi toată discuția)
cum se obtine o hotarare judecatoreasca de divort iuliana.popa iuliana.popa Buna seara, Am divortat (divort prin acord) pe 17.11.2010 si nu am primit inca HG definitiva si irevocabila. As dori sa imi schimb numele (am cerut ... (vezi toată discuția)