avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ajutor public judiciar

Am depus la un dosar pe rol o cerere de ajutor publi judiciar dar am uitat sa depun si adeverintele de salariu ,le pot depune acum ,sau ce se poate intamla cu cererea mea?
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 23:43, 9 Iulie 2015
Mai concret, ce acte trebuie depuse, pentru că eu ştiu ce acte trebuie pentru Ajutorul de Căldură sau Ajutorul de Urgenţă, adică: Certificat de Atestare Fiscală, Adeverinţă de Venit, Adeverinţă pentru Teren Agricol (nu am), copie bulentin, şi cam atât. Mai trebuie ceva ?
DAR AM O PROBLEMĂ PE CARE NU POT S-O CLARIFIC !
Dacă vreau un avocat din oficiu, dar şi plata taxelor de timbru, se poate ?
Sau poţi cere ajutorul doar pentru o opţiune, să zic numai pentru avocat ? Dar ce fac, că n-am bani mai deloc, eu n-am serviciu de vreo 5 ani (nu dau explicaţii, e problemă mai ales de vârstă), cum plătesc restul taxelor (de timbru), asta ar însemna să mi se ia mai multe drepturi ?
Deja neplătind la termen taxa de timbru, judecătorul a anulat Cererea Reconvenţională făcută de noi odată cu Întâmpinarea... dar vom face cerere de re-examinare în maxim 15 zile.
Culmea, judecătorul ne-a decăzut din dreptul de a .... propune probe în temeiul art. 254 NCPC şi art.208 alin.2 NCPC, dar am consultat aceste articole, dar nu văd temeiul !?
Şi mai e ceva, să zic că nu pot face nimic, şi trebuie să plătesc acele taxe extrem de mari (oare de ce se pun astfel de sume, cum poţi avea acces la Justiţie astfel ?).
Dacă voi câştiga procesul respectiv, partea adversă plăteşte toate aceste cheltuieli, inclusiv dacă aş avea un avocat (din oficiu sau plătit direct) ?
Ca o concluzie - se pot cere sau nu mai multe sume (Taxe de Timbru, etc) dacă depui Cerere de Ajutor Public Judiciar ?
Dacă nu, având în vedere taxele astea crescute din Justiţie, ţi se ia dreptul la apărare (acces echitabil la Justiţie) prin faptul că nu ţi le permiţi din cauza veniturilor foarte reduse ?

E valabil acest Model Cerere Ajutor Public Judiciar din 02/10/2013, găsit pe Internet ?
Cerere ajutor public judiciar cu privire la:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata onorariului executorului judecatoresc;
c) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Instanţa……………………..
Secţia…………………………
Dosar nr. ……………………

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul(a), ……………………………., având CNP ………………….,cu domiciliul în ..........…………………………………………, reclamant(a) în cauza ce formeaza obiectul dosarului nr. ………………………., formulez prezenta

CERERE DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR

prin care va rugam sa ne admiteti cererea si sa dispuneti scutirea mea de la plata taxelor judiciare de timbru (sau orice alta masura de ajutor public judiciar raportat la speţa dvs. ?i în conformitate cu prevederile OUG 51/2008 – spre exemplu reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita)

În fapt,……………………. (trebuind sa menţionaţi starea dvs. din cauza careia nu aveţi posibilitatea financiara de achitare a taxei de timbru – cu titlu de exemplu aveţi în vedere formularea prezentata), va rugam sa apreciati ca valoarea taxei judiciare de timbru în cuantum de ……………….. lei ce trebuie achitata, prezinta un nivel foarte ridicat, un nivel pe care nu-l pot achita datorita situatiei veniturilor mele.

Veniturile reduse nu-mi permit a achita aceasta taxa în conformitate cu Legea 146/1997. Va rog sa observati ca în acest moment venitul meu prezinta un nivel mic iar cuantumul cheltuielilor lunare pe care trebuie sa le suport sunt foarte ridicate. Va rog sa aveţi în vedere ca achitarea taxei de timbru de ………….. lei nu se poate face fara a-mi periclita traiul de viaţă. Prin impunerea platii unei taxe judiciare de timbru de ………… lei de catre mine ar însemna o pericilitare si în achitarea datoriilor lunare (întretinere, gaze etc.) si imposibilitatea achizitionarii alimentelor.

Având în vedere lipsa veniturilor, precum si cuantumul ridicat al cheltuielilor pe care trebuie sa le suport lunar, va rog sa dispuneti admiterea cererii mele de ajutor public judiciar prin scutirea de plata a taxei de timbru. (sau orice alta masura de ajutor public judiciar raportat la speţa dvs.) În drept, O.U.G. 51/2008.

Anexez în copie: (va trebui sa anexaţi inscrisuri doveditoare ale veniturilor dvs. si ale familiei dvs., precum si dovezi cu privire la obligatiile de întreţinere sau de plata pe cale le aveţi. De asemenea, cererea va trebui sa fie insotita si de o declaratie pe propria raspundere a dvs. in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni ati mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor. Aceasta declaraţie nu trebuie sa fie acordata la notar !).

Va multumesc.

(Numele şi semnatura dvs.)

DOMNULUI PREŞEDINTE AL ………………….(instanţa la care va judecaţi)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de reexaminare la care nu s-a răspuns de peste 2 luni zxc1 zxc1 Am făcut o Cerere Reconvenţională în acelaşi timp cu Întâmpinarea făcută ca pârât într-un proces civil. Pentru detalii, intraţi aici, pentru că e ... (vezi toată discuția)
Cererea reconvenţională respinsă şi decăderea din dreptul de a propune probe, încalcă principiul egalităţii în drepturi ? asd1 asd1 La al 4-lea termen din Iunie 2015 al unui Proces Civil, m-am trezit cu hotărârea Instanţei de a-mi respinge Cererea Reconvenţională depusă la început, ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri proces civil, în special despre ajutorul public judiciar asd1 asd1 În Septembrie va fi al 4-lea termen al procesului civil în care sunt în calitate de pârât, Încă de la Întâmpinare am scris că voi cere un Ajutor ... (vezi toată discuția)