avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Referitor: modul si termenele de eliberare a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Referitor: modul si termenele de eliberare a adeverintelor de catre detinatorii de arhive

Stimati domni ,

Sunt administrator la SC UBERUM SRL si citind cateva din raspunsurile dumneavoastra ( vezi cazul din 17 iunie cu anonissimona ) observ ca indrumati petentii sa se adreseze ITM-ului pentru ca adeverinta solicitata nu este obtinuta in termenul de 15 zile.
In primul rand va recomand sa aveti in vedere ca exista o diferenta intre un angajator si un detinator de arhiva pe care vedem ca nu o cunoasteti.
In al doilea rand consideram ca este necesar sa studiati Legea 16/1996-Legea Arhivelor Nationale republicata in 2014 pentru a va pune la curent cu activitatea de utilizare a documentelor de catre firmele de arhivare autorizate.
In al treilea rand , faptul ca suntem in imposibilitatea eliberarii unei adeverinte din cauza informatiilor insuficiente nu inseamna refuzul eliberarii acesteia.
Pe viitor va recomandam sa formulati raspunsuri mai bine documentate catre cei ce vi se adreseaza pe acest forum deoarece acestea ne pot cauza neplaceri in relatia cu cei ce solicita adeverinte de la societatea noastra.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
uberum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 9 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Subiectul acestui topic era cu totul altul si nicidecum modul cum se desfasoara activitatea unei astfel de societati sau subventionarea activitatii acesteia de catre stat.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Tot ce s-a discutat aici are legatura foarte stransa cu mesajul initial.

2. - Este bine ca atunci cand facem o acuzatie asupra unei institutii (societate de arhivare) sa stim cum isi desfasoara activitatea pentru a sti ce, cum si cand sa solicitam eliberarea unui act.
- Si ma refer aici la multe sesizari pe forum cu privire la eliberarea de adeverinte de vechime, de sporuri sau de grupe superioare de munca pentru pensie de catre firmele de arhivare.

3. - Inainte cu 3 ani de depunerea cererii de pensionare am solicitat o adeverinta de la o firma de arhivare pentru activitatea depusa la o societate care se desfiintase.
- Cei de la firma de arhivare au fost foarte serviabili, cooperanti si binevoitori si mi-au explicat ca va dura ceva timp deoarece arhiva fostului meu angajator era preluata de curand si depozitata intr-un loc departe de sediu (in alta localitate) si intr-o dezordine totala, plus ca mai au multe alte solicitari inaintea celei ale mele.
- Am inteles greutatile pe care le au, am asteptat si am primit adeverinta in 8 luni de la solicitare.

4. Vrea sa spun ca si noi, solicitantii, trebuie sa cerem din timp astfel de documente de la firmele de arhivare pentru a le primi in timp util.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect ce spuneti, dar nu mi se pare normal ca sa asteptati 8 luni de zile sau poate 1 an pentru eliberarea unei astfel de adeverinte, in conditiile in care trei acte normative nu prevad acelasi termen pentru asa ceva.
1. - Asa cum spunea si initiatorul topicului prevederile din acele acte normative nu se pot aplica si detinatorilor privati de arhive din varii motive.
- Poate ar trebui completate si modificate legea arhivelor si alte acte normative.

2. - Am ramas suprins sa vad intr-o galerie dintr-o fosta mina de carbuni cum erau depozitate arhivele unei banci desfiintate azi.
- Actele au fost aduse cu o basculanta si rasturnate jos, pe pamant.
- Cum si in cat timp pot arhivarii sa caute si sa gaseasca acte (state de plata, procese-verbale, decizii etc.), sa le sterga de praf, sa le aseze in ordine si apoi sa le consulte pentru a emite adeverintele solicitate?
- Si nu era vina arhivarilor ca actele au fost basculate aiurea de catre transportator.

3. Ca sa nu mai spun de multe firme desfiintate care nu au depus documentele la arhiva si nu a fost nimeni tras la raspundere.
Nu poți rezolva cereri și elibera acte dacă marea majoritate a arhivelor preluate de firmele de arhivă sunt dezorganizate. Legiuitorul s-a referit la creatorul și deținătorul de documente. Abia din 2014 sunt autorizate aceste firme de arhivă.
În marea majoritate a cazurilor, arhivele sunt vraiște sau sunt depozitate în alte spații. Arhivele trebuie prelucrate, respectiv: ordonate, inventariate și selecționate. Abia atunci se pot rezolva cereri și elibera acte. Până atunci nici nu se cunoaște ce documente sunt în acel fond arhivistic. Statele de plată este interzis să fie inventariate separat, așa că trebuie scoase din cutiile de protecție dintre alte dosare sau registre ordonate la anul respectiv.
În situația în care prin numărul cererilor înregistrate sau prin volumul de lucrări presupuse de depistarea documentelor, firmele de arhivă sunt supraaglomerate, este corectă informarea cetățenilor că va dura un termen mult mai mare decât 30 de zile. Asupra termenului se pot naște ceva discuții, dar mai multe firme de arhivă oferă opțiunea rezolvării cererilor în regim de urgență cu achitarea unei taxe de urgență.
Și nu toți achită repede taxa de cercetare a documentelor prelungind astfel.

Alte discuții în legătură

Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime Madalina15b Madalina15b Bună ziua, firma la care am muncit a intrat în insolventa și de actele societății se ocupa o firma din Slobozia, firma insolventa fiind în Tulcea. Am ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare adeverinta grupa de munca si sporuri mmarianne mmarianne Buna ziua, Pe adresa societatii noastre a sosit o cerere prin care un fost angajat solicita eliberarea unor adeverinte cuprinzand sporurile realizate si grupa ... (vezi toată discuția)