avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ccomportament inadecvat al patronilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ccomportament inadecvat al patronilor

Buna ziua!

Am si eu o intrebare. Lucrez intr-o farmacie de aproape o luna, dar a devenit un cosmar. La inceput pana la semnarea contractului a fost numailapte si miere. Cand sa semnez contractul surpriza a uitat sa mentioneze ca pe cartea de munca o sa fie minimul si o sa imi dea in mana 1500 lei si comision 1.5% vanzari. Programul 2 zile de la 7 dimineata la 7 seara, doua zile de la 7 seara la 7 dimineata si in ziua cand ies din tura de noapte si a doua zi am liber. Adica trag ca robul. Asta nu e nimic dar in turele de noapte intra pe camera,sa te verifice, te pun sa aranjezi medicamentele din nou desi tu le-ai mai facut sau colegele inainte. Pentru ca ieri am aflat de la colega mea ca si pe ea a sunat-o la fel sa ii spuna acum 3 seri. Aseara(01:30) a intrat pe camera si exact cu 5 minute inainte terminsem treaba si calculam cand mai am si eu un week-end liber. Abia in august pe 15, desi mi se promisese un week-end liber la 3 saptamani. Mi-a trimis mesaje pe telefon ca el nu ma plateste sa stau degeaba sau sa ma joc pe calculator. Si cand i-am spus ce fac si ca treaba eu mi-am facut, plus curatenie ca nu avem femeie de servici, mi-a reprosat ca sunt tupeista ca si el a lucrat la patron dar nu a raspuns. Adica e o greseala sa te aperi? Si daca nu imi convine sa plec. Unde trebuie sa ma adresez pentru groaznicul comportament pe care ni-l aplica? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 18 Iulie 2015
Nu este nicio lege care prevede obligativitatea acordarii sporului de nopate . Cititi mai bine art.126 C.mun.

Munca in zilele de repaus saptamanal nu are cum sa fie platita dublu decat in situatia in care sporul pentru munca desfasurata in aceste zile este de 100%.
freeelis a scris:
Nu este nicio lege care prevede obligativitatea acordarii sporului de nopate . Cititi mai bine art.126 C.mun...


1. Din Codul muncii:

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

2. Asadar angajatorul are obligatia sa acorde sporul de noapte, mai ales ca nu acorda program redus de lucru.
Era vorba direct de acordarea sporului de noapte si nu in cazul in care nu se acorda programul redus de munca.

Legiuitorul român lasă la aprecierea părţilor contractului individual de muncă opţiunea între reducerea programului de lucru cu o oră, dar cu menţinerea salariului, şi menţinerea programului normal de lucru dar cu adăugarea unui spor la salariu de minimum 25% pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

p.s
art.126 C.mun. il cunosc si eu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Art. 126 din Codul muncii l-am redat pentru initiatoarea topicului pentru ca dvs. i-ati spus sa citeasca acest articol.

2. Atata timp cat nu i se reduce programul de lucru (dupa cum preciza si salariata) angajatorul este obligat sa ii acorde sporul de ore de noapte (una din doua, nu?)
Am spus sa citeasca mai bine textul art.126 C.mun. ... intrucat acesta are doua alternative , iar coroborat cu art.125 C.mun., privind definitia data salariatuluide nopate, reiese situatiile in care se acorda sporul de noapte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,lucrez intr-o org.umanitara,se ocupa cu reintegrarea si reeducarea tinerilor.prog meu de lucru este de la ora 16,30 la 07,45.stingerea in casa este ... (vezi toată discuția)
Pontaj individual sofer autocamion rrramor rrramor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine , cum trebuie facut pontajul pentru un sofer de camion , fiind plecat cate 5-6 zile , in care binenteles ... (vezi toată discuția)
Plata orelor de noapte BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FORMA 2 ZILE CU 2 (11 ORE ,DUMINICA 14)NUMAI TURA DE NOAPTE ,PRIMESC RETRIBUTIE LA FEL CU CEI DE ZI ,MAI AM SI ALTE DREPTURI? (vezi toată discuția)