avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce legi obligă Asociaţiile de Proprietari să facă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce legi obligă Asociaţiile de Proprietari să facă Deratizarea, la sesizarea locatarilor ?

Care sunt obligațiile Asociațiilor de Proprietari referitor la dezinsecție/deratizare ?
Ce articole de legi îi poate obliga pe șefii de Asociații de Proprietari să facă deratizarea dacă sunt proprietari care reclamă apariția șobolanilor în apartamente ?
Spun asta pentru că minim doi proprietari s-au trezit cu cel puţin un şobolan destul de mare în baie, acesta dărâmând uşa de vizitare, care nu era prinsă în balamale, dar era destul de greu de dărâmat. Deci, sigur era un şobolan "musculos".
S-a dus unul din proprietari la preşedintă şi aceasta i-a replicat, senin, că ... e bine să adune semnături pe un tabel cu proprietarii care au avut astfel de probleme, şi pentru a suporta cheltuielile ulterioare ale deratizării. De parcă şobolanii pot aştepta până se adună semnături ... birocraţie clară.
Apropo, îi costă doar pe proprietarii acelei scări deratizarea, dacă ar trebui să se facă această operaţiune cel puţin în tot blocul (cu 3-5 scări), posibil şi în blocul alăturat, odată ce există şobolani care pot migra în toate blocurile alăturate, doar n-or avea interdicţie de circulaţie !
Nu ar trebui ca Primăria s-o facă gratuit, sau mă înşel ? Zicea cineva chiar pe avocatnet.ro: "În Bucuresti face Primăria gratis dezinsectia la toate blocurile, împotriva tântarilor, atât la subsol cât si pe casa scării si deratizare împotriva sobolanilor." În alte oraşe e valabil ?
Tot pe avocatnet spunea cineva: "Deratizarea se face în intervale maxime de 6 luni conform O.M.S. 536/1997. Dezinsecția se face trimestrial conform acelorași norme. În caz de infestare se recomandă şi a doua trecere."
Să zicem că se va plăti această deratizare, posibil şi o dezinsecție, dar n-ar trebui să se plătească din Fondul de Reparații ?
Apropo, cât ar costa această operaţiune pentru un bloc cu 3-5 scări ?
Şi n-ar fi obligaţia Preşedintelui (Administratorului) să facă urgent deratizarea, pentru că se pot trezi proprietarii cu şobolani în apartamente, putând avea urmări şi mai grave ?
Dacă n-o vor face cei din Asociaţie în maxim 3 zile, eu zic că e bine să se cheme cei de la Direcţia Sanitar-veterinară, să le dea amenzi celor din A.P.
Ce spune Ordinul nr.536 din 23/06/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei:
Art. 146. - Consiliile Locale, Primăriile şi agenţii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort, la solicitarea şi cu îndrumarea tehnică de specialitate a inspectoratului de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritorial.
Art. 147. - Cetăţenii cu gospodării individuale şi Asociaţiile de Locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin.
Art. 148. - Inspectoratele de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale au obligaţia informării populaţiei cu privire la existenţa în teritoriu a vectorilor care prezintă un risc pentru sănătate sau care produc un disconfort deosebit şi la măsurile de combatere ce trebuie luate împotriva acestora. În atingerea acestui scop, membrii comunităţii se pot adresa inspectoratelor de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale pentru obţinerea informaţiilor dorite.
Consiliile Locale şi Primăriile au obligaţia de a comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi rozătoarelor.

Legea ar fi destul de clară, dar nu se implică nimeni, toţi replică faptul că n-au bani, dar legile nu sunt făcute să se respecte de către Autorităţi, ci doar de cetăţenii simpli !
Ce, noi avem bani sau locuri de muncă să plătim atâtea taxe şi impozite ? Dar suntem obligaţi să le plătim !
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
asd1, utilizator
Adam Grecu a scris:

elga50,
Chestia cu riscurile se referă la persoana care se va ocupa practic de servirea jeleurilor pentru domnii sobolani.
Adica trebuie sa gasiti un cetatean dispus sa intre in toate subsolurile, sa-l echipati corespunzator si sa faca aceasta operatiune.
Nu vreti sa stiti ce se poate intampla in caz de oarece...
La asta m-am referit, nu la indigestia pe care o poate provoca otrava pentru sobolani.

Apropo, eu am citit undeva o soluţie veche de a scăpa de rozătoare:
۞ O metodă mai veche, pe care tatăl meu a folosit-o cu succes şi la şobolani, a fost să amestece chit de geamuri cu făină, fără să atingă sub nici o formă cu pielea această combinaţie (dacă simt miros de om, nu le mănâncă). Amesteca totul cu un băţ şi punea strategic bobiţele. Şoarecii mâncau, că era mai multă făină, se făcea un dop în intestine şi mureau, le provoca dureri crunte şi de nervi îi muşcau şi pe ceilalţi, creează cumva haos în neamul şoricesc. Însă e de durată şi cam crudă metoda... şi cam antică. ۞
Alte soluţii mai ieftine şi eficiente de combatere a rozătoarelor, găsim ?

ynocentta a scris:

asd1 a scris:

Nu ar trebui ca Primăria s-o facă gratuit, sau mă înşel ?

Nu intră în responsabilitatea autoritătii locale sa asigure curatenia in cadrul asociatiei de proprietari
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,
orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.

Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997 precizeaza ca masurile de dezinsectie, trebuiesc efectuate o data la minim 3 luni, in timp ce lucrarile de deratizare se fac o data la minim 6 luni de regula primavara sau toamna
Persoanele juridice care nu realizeaza interventii pentru dezinsectie, dezinfectie si deratizare risca amenzi prevazute in HG nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

Mulţumesc pentru răspuns, la fel şi lui Adam Grecu, aplicat pe subiect, răspunzând la ceea ce am întrebat eu.
Dar problema noastră este din nou cu această incompetentă Preşedintă de care nu ne mai scapă Dumnezeu, mai ales că am aflat din surse sigure că e membră a unui partid politic...
REPET: S-a dus unul din proprietari la preşedintă şi aceasta i-a replicat, senin, că ... e bine ca mai întâi să se adune semnături pe un tabel cu proprietarii care au avut astfel de probleme, şi pentru a suporta cheltuielile ulterioare ale deratizării. De parcă şobolanii pot aştepta până se adună semnături ... birocraţie şi incompetenţă clară.
Ce putem face să nu mai refuze aproape orice-i spun proprietarii şi intră în atribuţiile ei ? Oare de ce mai ia 1.000 lei NET (la 60 ore pe lună !!!; dacă aproximăm că ar fi lucrat la standardul de 168 ore/lună, ar fi avut ... 2.800 lei !), doar să stea pe scaun şi să nu cunoască nicio lege din domeniu, noi fiind obligaţi să-i rezolvăm obligaţiile pentru care e plătită ?!
Referitor la Legea 95/2006, da, scrie că persoana fizică sau juridică e obligată să facă deratizare periodică, dar de ce avem articole din O.G. 536/2007 care par că se contrazic - sunt obligaţi ori unii, ori alţii s-o facă ? Înţeleg din art 146 că Primăriile AU OBLIGAŢIA DE A DERATIZA (logic, gratuit, nu scrie contra cost) ÎN COLABORARE CU POLIŢIA SANITARĂ ŞI DIRECŢIA SANITARĂ.
Dacă la Bucureşti se aplică acest articol de lege, făcând operaţiunile gratuit, de ce să nu se facă şi în restul localităţilor ?
Art. 146. - Consiliile Locale, Primăriile şi agenţii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort, la solicitarea şi cu îndrumarea tehnică de specialitate a inspectoratului de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritorial.
Art. 148. - ... Consiliile Locale şi Primăriile au obligaţia de a comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi rozătoarelor.
Să încercăm şi la Direcţia Sanitar-Veterinară, poate vor face ceva ?
Dar din ce văd, tot noi, proprietarii suntem obligaţi s-o facem, de parcă statul n-ar fi tot al nostru.
Chiar statul să nu mai aibă nicio obligaţie, tot fraierii să se zbată să dea bani şi să alerge după firme de deratizare ? Pentru ce-şi iau banii cei din Primărie, nu să fie la dispoziţia cetăţenilor care i-au votat şi care le dau bani prin impozite şi taxe ?
Mă refer mai ales la controlul Asociaţiilor de Proprietari care sunt reclamate pentru abuzuri şi pentru incompetenţă, control care nu se efectuează deloc sau se face doar în glumă, fără sancţiuni, posibil şi datorită faptului că sunt membri ai aceluiaşi partid - "Corb la corb nu-şi scoate ochii".
Şi uite-aşa noi dăm bani en-gros pentru ... a plăti incompetenţa şi abuzurile ... în cazul nostru preşedinţii au fost vinovaţi 90%, mai puţin Administratorii, pentru simplul fapt că n-am prea avut, chiar fostul fals preşedinte dintre 2009 şi 2013, timp de peste un an n-a angajat Administrator, el deţinând şi această funcţie (neretribuită), acesta zicând că ... "am mai făcut şi noi economie să mai plătim un Administrator cu ... 600 lei NET" !
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
asd1, utilizator
asd1 a scris:

Alte soluţii mai ieftine şi eficiente de combatere a rozătoarelor, găsim ?


O solutie mai umana ar fi ca fiecare proprietar sa adopte cate un soricar si sa il transforme in animalutz de casa.

Sa intelegem ca majoritatatea proprietarilor sunt membrii partidului din care face parte si presedinta?

Daca tot strangeti semnaturi pe lista pentru combaterea rozatoarelor atunci treceti pe lista si convocarea adunarii generale extraordinare pentru schimbarea comitetului executiv si a rozatoarei presedinta.

Daca nu sunteti in stare sa va organizati la nivel de proprietari pentru schimbarea unor persoane care conduc abuziv AP nu o sa vina nimeni sa va organizeze si sa faca ordine, cel mai putin cei din primarie.

Cati proprietari din asociatie sunt nemultumiti de modul in care este condusa activitatea AP?
Daca nu ia nimeni initiativa insemna ca sunt multumiti!
Sunt nevoit să repet speţa noastră din Asociaţie, care de mulţi ani rămâne ne-rezolvată, cu toate că au fost procese, plângeri penale, dar această preşedintă rămâne pe poziţie, cu scaunul lipit de fund, oricâte legi ar încălca. Deja acest caz îl asemănăm, la alt nivel, cu cele cu violurile din Vaslui şi Giurgiu ... de câte ori sunt reclamaţi şefii A.P., de atâtea ori se răspunde nemotivat sau se dă N.U.P., salvându-i fără temei, pe baza probelor evidente.
Tot Parchetul General ne va rezolva problema, pentru că sunt multe abuzuri, de vreo 6 ani încoace ... n-am timp şi spaţiu să le repet.
Şi nu vrem să auzim că nu ne implicăm, că să ne ducem la Primărie ... acolo se face orice să nu fie atinşi cei din conducere, cu toate că s-au adus sute de dovezi că au fost infracţiuni, citând exact din articolele de legi respective.
Pentru a vedea de ce nu putem iar să facem Alegeri Generale, citiţi cum s-au încălcat articolele din Legea 230/2007, fără a lua cineva din Autorităţile Locale măsuri.
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Ce vor, ca oamenii să dea jos conducerea cu forţa ?
Şi ca să faci Adunarea Generală Extraordinară îţi trebuie 93 de proprietari (20% din 460) care să semneze ... cum sunt mai mulţi pensionari conservatori, delăsători, n-ai nicio şansă cu astfel de birocraţie.
Spuneţi şi voi, ce mai e de făcut decât să chemăm Inspecţia Judiciară (C.S.M.), pentru că vedem că se face orice să nu se dea dreptate cetăţenilor, cu toate probele lor îndestulătoare, care pot începe Urmărirea Penală împotriva acuzaţilor din A.P.
Repet - sunt dovezi extrem de clare de Abuzuri şi Neglijenţe în Serviciu Delapidare (de vreo 59.000 lei), chiar şi ... Uzurpare de Funcţie (art. 300 din Noul Cod Penal) - chiar Primăria a confirmat ilegalitatea, printr-o Adresă, dar s-au lăsat lucrurile tot aşa !
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
asd1, utilizator
Domnule, spargeti asociatia aia in 3, 4 sau in cate se poate!
Doar nu aveti un singur bloc cu 460 de proprietari!
Puteti sa va separati si pe o scara daca vreti. Va montati contoare de bransament acolo unde nu aveti.
Cati proprietari sunt pe o scara sau doua care au contoare comune de bransament?
Taiati raul de la radacina si separati-va de asociatia mamut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte obligatorii firma c.h c.h buna ziua! recent am deschis un magazin de decoratiuni si am inteles ca sunt obligata sa inchei un contract de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, precum ... (vezi toată discuția)
Dezinsectie zanaisa zanaisa Va rog sa imi spuneti daca exista o lege care sa oblige locatarii sa faca dezinsectie in locuinte ,in cazul in care este focar in bloc. Se poate aplica Legea ... (vezi toată discuția)
Obligativitate de a incheia contract pentru deratizare, dezinfectie,dezinsectie, etc lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, doresc si eu un raspuns la urmatoarea intrebare: Este obligat un agent economic sa incheie un contract de servicii cu o firma de ... (vezi toată discuția)