avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tentativa sau ce?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tentativa sau ce?

Am un prieten X care a incercat intr-o seara sa ia din curtea unui om o spartura de azbociment sa stea pe ea sa faca un gratar, dar nu a mai luat nimic. Mai tarziu in seara aceea, au venit 2 indivizi care au facut dezastru in curtea aceea si a doua zi au fost chemati sa dea declaratii toti 3. X ce poate pati avand in vedere ca este minor si curtea respectiva nu era imprejmuita in intregime cu gard??
la fel cum exista posibilitatea sa i se aplice o masura educativa, dar nu sunt eu in masura sa ma pronunt cu rivire la un dosar pe care nu l/am vazut, si ale carui detalii nu le cunosc B-)
am un prieten X care a incercat intr-o seara sa ia din curtea unui om o spartura de azbociment sa stea pe ea sa faca un gratar, dar nu a mai luat nimic

Suntem in prezenta unei desistari -daca n-a fost intrerupt de vreo terta persoana , iar renuntarea la actul ilicit a fost una benevola . aceasta e o cauza de nepedepsire a tentativei , conform Codului Penal .

Chiar si cu aceasta desitare , pericol social , din punctul meu de vedere , nu e intrunit.

Mai tarziu in seara aceea, au venit 2 indivizi care au facut dezastru in curtea aceea si a doua zi au fost chemati sa dea declaratii toti 3. X ce poate pati avand in vedere ca este minor si curtea respectiva nu era imprejmuita in intregime cu gard??

Putem discuta de infractiunea de violare de domiciliu , in concurs real cu cea de distugere. cu privire la celelalte doua persoane.

Minorul intre 14 si 16 raspunde penal , daca se constata ca a existat discernamant in raport de fapta savarsita , iar , de la implinirea varstei de 16 ani ,raspunde penal intotdeauna ( daca nu exista vreo cauza cara inlatura caracterul penal al faptei sau vreuna care inlatura raspunderea penala ).

Totusi , in vederea aplicarii unei sanctiuni , e necesar sa fie individualizata fapta , atat in raport cu persoana , cat si in raport de imprejurarile in care aceasta a fost savarsita.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
X-treme91 a scris:

Am un prieten X care a incercat intr-o seara sa ia din curtea unui om o spartura de azbociment sa stea pe ea sa faca un gratar, dar nu a mai luat nimic. Mai tarziu in seara aceea, au venit 2 indivizi care au facut dezastru in curtea aceea si a doua zi au fost chemati sa dea declaratii toti 3. X ce poate pati avand in vedere ca este minor si curtea respectiva nu era imprejmuita in intregime cu gard??

Dar cine a stabilit ca X-minorul -a intrat in acel loc si a incercat sa ia acea spartura de azbociment...:-/
Ce legatura are ,minorul, cu ceilalti doi care au facut distrugerea...,sunt intrebari care trebuiesc lamurite,inainte de a fi acuzat de ceva anume...:)
politia le-a luat declaratii tuturot si a zis ceva de genul "am intrat la ala in curte sa iau ceva pe care sa stau jos si n-am mai luat nimic si au venit aia au facut ce au facut......". in casa aceea nu locuieste nimeni, este defapt o constructie neterminata
politia le-a luat declaratii tuturot si a zis ceva de genul "am intrat la ala in curte sa iau ceva pe care sa stau jos si n-am mai luat nimic

Tot violare de domiciu e , savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna , de unde rezulta si forma agravata a infractiunii.

Asistenta juridica , in cazul minorului , e obligatorie.V-am explicat mai sus ce inseamna minor , in sensul legii penale.Probabil ca se va dispune o amenda administrativa, ca urmare a unui pericol social redus .
Succes.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ContSters88252 ContSters88252 buna ziua Acum patru ani am inceput constructia unei case pe un teren proprietate particulara , imprejmuit cu gard .Anul trecut am ... (vezi toată discuția)