avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apa supraincarcata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apa supraincarcata

Buna ziua,

O sa incerc sa prezint cat mai clar datele problemei.
Locuiesc intr-un bloc de ~200 garsoniere. Cam acum 3-4 ani s-au montat la toate garsonierele apometre. Initial am dus idicele la fiecare luna timp de 3 luni, apoi nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.
Si nu am observat nimic deranjant pana de curand. Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme si am fost sa platesc in iulie pt ian->iunie. Am platit 18 milioane (lei vechi) si pe moment nu am realizat cam cat ar veni pe luna... cu tot cu penalizari.
Am asteptat afisajul pt luna iulie si pt iulie aveam 1.8 mil dintre care 1.3 mil era trecuta apa. (in conditiile in care un vecin care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
Am citit apometrele (pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani) am fost la administrator si suma pe atatia ani la apa era de doar 12 mil. Cand am cerut sa imi dea ce indice s-a pus din burta pe actele de contabilitate administratorul mi-a zis ca nu poate sa ma ajute si ca daca vreau din august se poate sa platesc "doar" 500 mii pe luna. Mi s-ar fi parut normal ca sa nu mai platesc apa rece/calda pana indicii reali nu ajung la cat s-a trecut in acte.

Scuze de lungimea mesajului dar poate cineva are vreo idee ce as putea sa fac legal.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: savuo , utilizator 10:16, 4 Noiembrie 2015
BODEALEX a scris:n
Ce se poate face in asemenea caz , cand Administratorul refuza punerea la dispozitie a unei copii dupa factura APANOVA , stiindu-se ca sunt multe nereguli constatate acolo , de care ar trebui sa luam si noi consumatorii pozitie ?

Luati pozitia de lupta si mergeti inainte. :beer:
Nu cred ca exista administrator angajat care sa nu puna la dispozitia comitetului, a presedintelui si a cenzorului toate documentele. Doar daca nu exista presedinte, comitet si cenzor, iar in aceasta situatie asta e pentru ca "de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere" !
Cat despre factura care a fost platita sau nu, care a fost repartizata sau nu, cred ca se mai intampla. O factura catre furnizorul de apa se poate plati totusi fara penalizari intr-o perioada de maxim 30 de zile dupa termenul de plata care este de 15 zile. Asa ca factura cu apa pe luna septembrie avand termen de plata 15 octombrie, poate fi platita fara penalizari pana la 15 noiembrie. Daca a uitat sa o platesaca pana acum, inca mai este timp.
Iar o factura pe o luna nu poate fi "imensa" ci e o factura obisnuita.
Achitarea facturilor sau esalonare platilor, nu se face cu aprobarea proprietarilor ci cu aprobarea presedintelui si atat.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
Adriantot, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
La toate cate s-au scris, as vrea sa-mi spun si eu parerea:

Sunt administrator la o asociatie destul de mare (504 apt). Avem si noi facturi, reguli, proceduri si asa mai departe.
Ultima factura soseste la asociatie cam dupa data de 10-12 a lunii, deci sa zicem ca pe data de 15 toate cheltuielile sunt "batute in cuie, adica vazute si verificate de catre toti cei care trebuie sa verifice facturile si celelalte cheltuieli - referate, lucrari de reparatii, etc. care compun cheltuielile ce trebuiesc repartizate pe lista de plata.
Bun. Problema cu care ne confruntam - apropos de pausal si alte discutii, le avem cu o parte dintre proprietari. Sa intelegeti un lucru - marea majoritate dintre acestia prezinta pe o cale sau alta (direct cu fisa de apometre la sediul asociatiei, telefon voce, SMS, e-mail, biletel la cutia postala a asociatiei), insa cam 5% (majoritatea chiriasi) dintre proprietari nu au nicio treaba cu aceasta cerinta a asociatiei de a prezenta consumul de apa. Sigur ca noi incercam sa discutam cu proprietarii de drept, nu cu chiriasii, dar onor dumnealor nu traiesc in stres ca noi, ci traiesc, in UE si i-ai de unde nu-s. Degeaba incercam sa discutam cu "persoanele de contact" - acestia ne redirectioneaza catre chiriasi, ca de fapt ei consuma, ca este treaba lor...
Pentru aceste cazuri, la nivelul as. prop. s-au intocmit reguli si regulamente, aprobate in com. ex. si chiar in AG, adica ce tre' sa faca administratorul cand are de intocmit listele de plata si nu are situatia consumurilor! Se uita in regulament si daca acolo scrie ca trebuie sa-i aplici 7mc/pers., apoi asa faci. Ca nu este etic, ca nu este normal, ca este prea mult - este alta poveste.
Pe forum se vorbesc multe, se vorbeste in necunostinta de cauza, ca cineva "umfla facturile" (chir si eu am fost acuzat de acest lucru la un moment dat si chiar aici pe forum...), ca nu au acces la facturi, ca presedintele si cenzorul sunt asa de forma si ca de fapt administratorul face si desface. Ei, acolo unde chiar se intampla asa ceva, va pot spune ca va meritati soarta si sa nu va mai plangeti. Toata lumea trebuie sa cunoasca prevederile Legii, sa stie fiecare ce drepturi si obligatii are, sa stie sa ceara informatii clare de la conducerea as. prop., sa participe in mod activ la sedintele de bloc sau cele de AG si in masura in care sunt posibilitati sa intre in structura de conducere a as. proprietari si o sa observati o "schimbare la fata" a celor care umbla numai cu plangeri si care aduc numai acuzatii. Daca nu se intampla asa, as vrea sa lamurim aceste chestiuni, chiar aici pe forum, sa aflam cu totii din ce cauza, probleme ca cele discutate se mai intampla prin asociatiile Dvs.
sant total de acord ,cu cele afirmate de adam grecu.
dar va pun si eu o intrebare ,mi sa mai raspuns dar as vrea si eu o opine a dvs de administrator.
eu sant de acord ca ,daca nu dau indexul la timp sa mi se puna 7m de apa si 10 sa mi se puna ,dar daca eu dupa ce vin cu indexul la zi ,(sau invit administratorul sa citeasca apomentrul), corect ar fi sa mi se faca o recalculare si sa se determine consumul de apa real.
dar dupa ce am citit in acest topic .in alte asociiati se face recalculare numai pe unlimele 3 luni. restu sa platesca chiar daca nu a consumat atat.
acum intrebarea :dvs credeti ca asa se procedeaza corect? vreau numai opinia dvs atat.
dvs asa procedati in asociatia pe care o administrati?

poate eu sant mai neintelegator sau nu ma duce capul si de aceea vrea si opinia dvs.

vb aceea daca iti zice unu ca esti nebun,nul bagi in seama dar daca iti zice 2 ,trebuie sa te gandesti ca poate au dreptate.
Exact ce a zis si fyerantanye. Plus adaugati situatia mea, cand pur si simplu a ignorat sa imi ia indexul actual de venisem cu el si se targuia ca la piata cat sa platesc de acum incolo pe luna, in loc sa imi raspunda cum putem rezolva problema.
Deci cum se rezolva chestia asta? Ma tot trece acolo cu cat vrea el si de-acum cu "noile legi" incepe sa aplice aia 0.2% pe zi pt ca nu vreau sa platesc asa ceva pana nu se rezolva intr-un mod normal?
In plus, administratorul nu este din bloc, mai nou nici presedintele nu mai locuieste acolo, a inchiriat apartamentul.
Pt ca avocatii aceia vroiau sa trimita direct la presedinte acum avand in vedere ca scrisoarea catre asociatie se intoarce mereu.

Si @ Adam Grecu. Se vorbesc multe pe forum, dar chiar vi se pare neumflat 1.5 milioane pe o luna de vara doar pt apa pt o garsoniera unde stau singur? (si nici nu gatesc ?). Cum se poate explica suma aia? Iau oceane si le vand?...

PS:Is curios daca si mesajul asta o sa fie sters (offtopic cica :)) ).

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare index apa bytzu007 bytzu007 Buna ziua, ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Din anumite motive indexul pentru apa rece nu a fost declarat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Reglementari regularizare apometre Klizha Klizha In cursul anului trecut am neglijat sa raportez lunar valorile apometrelor stiind ca in mod normal se fac regularizari din urma (am schimbat 3 locuinte cu 3 ... (vezi toată discuția)