avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj cu SRL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj cu SRL

Momentan sunt in concediu de crestere copil , peste o luna o sa fiu in somaj, deoarece mi s-a desfiintat postul si am ramas fara serviciu. Pana in somaj vreau sa infiintez un Srl. Mai pot intra in somaj daca am infiintata firma?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 08:29, 4 Septembrie 2015
Nici nu m-am referit la asa ceva, ci doar ca deja se postase un raspuns asemanator.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, domnule Tudor.

Speta eu am inteles-o asa: persoana in cauza, dupa o perioada in care a fost salariat, indeplineste conditiile de a fi somer indemnizat si ulterior isi va face o S.R.L. Intreaba daca isi pierde statulul de somer. Eu zic ca nu.
1. De ce sa va para rau daca aveti o alta parere contrara cu a mea.

2. - Inainte de a termina CCC persoana vrea sa infiinteze o SRL si intreaba daca dupa terminarea CCC poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Fiind vorba de o activitate care nu face parte din cele autorizate conform Legii 76/2002/Normelor de aplicare nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Si daca isi face SRL dupa ce incepe sa beneficieze de indemnizatie de somaj ii va inceta plata indemnizatiei.
Imi pare rau pentru ca, de regula, ne intelegem. Acum persistati in gresala.

Nu-i va inceta nimeni plata indemnizatiei dupa infiintarea S.R.L. pentru ca nu e lege in acest sens.
1. Iar va pare rau si nu e bine ca nu aveti pentru ce.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 24
...
(4) Prevederile art. 44 lit. c) din lege se aplicã beneficiarilor indemnizaţiei de şomaj care dobândesc autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societãţi comerciale dupã data înregistrãrii cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Alte discuții în legătură

Se poate primi somaj daca detii un srl? Emra Emra Buna ziua, Este legal ca o persoana sa primeasca somaj in conditiile in care detine o societate comerciala de tip SRL dar la care nu este angajat? Sunt ... (vezi toată discuția)
2 intrebari legate de somaj roxana_enache roxana_enache Buna seara! Sunt proaspat absolventa a facultatii de psihologie, am lucrat anul trecut 6 luni in cadrul unui ong (din aprilie pana in septembrie inclusiv), iar ... (vezi toată discuția)
Sunt asociat unic la un srl care este pe 0 cesar cesar Buna ziua, Sunt asociat unic la un SRL care este pe 0 de aproximativ 10 luni.Eu lucrez la o alta societate ca angajat de 12 luni.Societatea la care lucrez ... (vezi toată discuția)