avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lege pentru toti
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lege pentru toti

Va salut pe dvs., toti membrii acestui forum..
As dori un sfat legat de o situatie des intalnita ..cred., sau asemanatoare cu altele.
In luna aprilie 2008, ma deplasam cu masina personala spre Constanta, in zona Mircea Voda drumul se lateste pe 2 benzi spre partea dreapta.Mi-am pastrat banda pe care mergeam pana in apropierea presemnalizarilor de pe asfalt de intrare pe banda dreapta (acum banda mea se termina ), unde am semnalizat sa schimb directia de mers, insa nu am putut sa intru deoarece se circula bara la bara si nu mi s-a permis de catre cond auto sa intru in coloana. In aceasta situatie am fost nevoit sa depasesc zona in care aveam dreptul sa merg pe banda respectiva cu cativa metri, fapt pentru care mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 zile+ 4 pcte amenda, respectiv amenda. Am facut plangere contraventionala, mi s-a dat permisul inapoi si acum au inceput problemele. La prima infatisare nu a venit nimeni din partea politiei si nici macar nu au trimis vreo dovada. S-a dat un alt termen. In plangerea contraventionala, am cerut dovada politiei si anume, exact ce au scris ei in procesul verbal si anume. Caseta Nr cutare. Au scris in PV ca am fosta filmat Pe caseta Nr. C..., cu aparatul de filmat seria....., montat pe masina cu Nr...... Ei bine asta am cerut , caseta cu care am fosta filmat, masuratorile metrologice ale camerei video, ordinul de servici si anularea procesului verbal ca fiind netemeinic si nelegal deoarece nu am savarsit nicio fapta contraventionala si inlocuirea sanctiunii retinuta prin procesul verbal care a fost mult prea aspra, cu un avertisment cf art.5 pc.2 lit a si art.7 pct.1 si 2 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Domnii judecatori nu au tinut seama de asa ceva, nu au somat politia sa prezinte ca dovada caseta din care trebuia sa reiasa situatia in fapt, fiind la limita permisiva a legii.Daca opream in mijlocul drumului sa astept sa treaca toate masinile sa intru si eu , la fel nu aveam voie sa opresc in mijlocul drumului. Circulatia era intensa deoarece era cu o zi inainte de paste.S-a dat hotararea in favoarea politiei, am facut recurs, mi l-a respins deoarece au zis ca nu face obiectul procesului, au venit in schimb cu 3 foto in care se vedea masina cum depasise marcajul si atat. De aici nu reiesea intentia mea de a intra in coloana si faptul ca am fost nevoit sa depasesc marcajul din cauza faptului ca se circula bara in bara. Desi nu stiu la fel cat de legal este sa circuli fata de masina din fata la nici o jumatate de metru. Cert este ca la al doilea recurs , anul acesta in aprilie dupa un an de stat pe la portile tribunalului, presedinta completului de judecata de la tribunalul Constanta mi-a spus la fel ca recursul nu face obiectul procesului si i-am spus ca am cerut dovada politiei care este ceruta si in plagerea contraventionala sin in recurs, ceseta care este trecuta ca dovada a politiei in procesul verbal intocmit. Atunci presedinta mi-a spus ca oricum politia nu mai are cum sa prezinte dovada deoarece casetele se distrug dupa 6 luni. Cum este posibil asa ceva, nu au somat politia sa prezinte dovada, m-au scos vinovat fara dovezi. Pe data de 17 iunie 2009 am fost oprit de politie si mi s-a ridicat permisul de conducere deoarece la ei ajunsese hotararea judecatoreasca, mie nu-mi parvenise. OK , am aflat ca trebuia sa stau la usile tribunalului pana se da hotararea deoarece nu o comunica. OK. M-am informat si hotararea parvenise politiei inca din 28 aprilie, de 20 de zile. Mi-am propus sa nu mai fac valuri si sa astept 30 de zile.Bun , pe 14 iulie am primit de la IPJ Cta Serviciul Circulatie o adresa prin care eram instiintat ca , Cf. art 100, alin 3 lit e din OUG 195/2002 mi se suspenda dreptul de a conduce pe 60 de zile. Am zis ca este o gresala de-a lor si am cautat in lege unde scrie clar ca este vorba de 30 de zile. Am sunat la IPJ si mi-au spus ca e corect 60 de zile pe motiv ca nu am predat permisul in 15 zile de la Hotarea judecatoreasca. Pai eu de unde eram sa stiu, in fiecare zi am verificat pe portal daca s-a dat vreo hotarare sau nu. Nu au updatat siteul si ca atare nu am stiut. Acum cei de Politia locala circulatie m-au vazut conducand zi de zi si nu m-au oprit 20 de zile de la intrarea in posesia Hotararii judecatoresti. Nu mi-au trimis nicio instiintare sa prezint permisul la politie in termen de 5 zile, ci au asteptat intentionat sa treaca aceasta perioada pentru a fi siguri ca voi ramane pieton o buna perioada de timp. Am sunat la tribunalul Cta si mi-au spus ca este adev ca nu mi-au comunicat, in schimb politia trebuia sa-mi trimita instiintare, printre altele mi-au spus si ca este posibil ca politia sa fi facut intentionat acest lucru pe motiv ca am facut plagere impotriva lor. Ce pot face in acest sens, am picat a doua oara fara vina. Astept va rog sa-mi dati un sfat , nu este corect ce se intampla. LEGEA TREBUIE SA FIE PENTRU TOTI, LEGE .Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
dorianlakatos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionatan , utilizator 10:08, 1 August 2009
Imi raspunde cineva unde trebuie sa fac contestatia? La tribunal ,sa-mi iau permisul in doua zile si sa ma judec iar un an? Sau plangere sau sesizare cum am facut la IPJ? Si la care IPJ? Ialomita sau Constanta? IPJ Constanta mi-a comunicat ca-mi prelungeste perioada de suspendare cu 30 de zile. Insa hotararea judecatoreasca a fost comunicata catre Pol Rutiera Fetesti - Ialomita in 28 aprilie ac si mi-au ridicat permisul dupa 20 de zile fara sa ma instiinteze ca trebuie sa-l predau.Eu am facut sesizarea catre IPJ Ialomita Serv Pol Rutiera. Nu stiu cat ma ajuta aceasta sesizare. Am postat-o mai sus pentru a va da cu parerea daca am procedat sau nu bine. Trebuia sa am permisul in buzunar de pe 17 iulie ac dupa expirarea celor 30 de zile si acum nu stiu incotro s-o iau.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
Legat de problema de mai sus, si anume in urma sesizarii facute catre IPJ Ialomita in data de 17 iulie(vezi mai sus), am primit raspuns astazi 28 iulie 2009 ,urmare a solicitarii mele, precum ca aceasta sesizare a fost redirectionata catre IPJ Constanta Serviciul Politiei Rutiere, unitate competenta in solutionarea aspectelor sesizate.Vedeti, aici nu inteleg, cei care trebuiau sa-mi trimita instiintare precum sa predau permisul in termen de 5 zile nu sunt cei de la Pol Rutiera Mun Fetesti care au primit hotararea judecatoreasca si care dealtfel mi-au ridicat permisul de conducere in trafic dupa 20 de zile de la primirea hotararii judecatoresti? Aici vad ca se arunca pisica la Constanta. IPJ Cta Pol Rutiera mi-a trimis instiintare ulterior (in data de 14 iulie 2009) la atatea zile dupa ce mi-a fost ridicat permisul, in care ma anuntau ca s-a majorat perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce la 60 de zile, pe motiv ca nu am predat permisul dupa ce a fost data hotararea definitiva.Nu este obligata Pol Rutiera sa trimita instiintare pentru predarea permisului in termen de 5 zile? A trecut deja o luna si unsprezece zile de cand nu am permisul. Mai sunt inca 20 de zile in care trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul ca totusi traim in Romania si asta ne acupa tot timpul sau ar trebui sa nu ne mire nimic (l-am citat pe Mircea Badea). Totusi nu este drept ce se intampla. LEGEA TREBUIE SA FIE PENTRU TOTI, LEGE. Ne-am obisnuit sa spunem " Lasa ca trece si asta, asta e , cu ce ma incalzeste ca fac plangere si tot nu mi se da dreptate, mai cheltuiesc si bani, te mai invoiesti si de la servici sa mai stai pe la usile tribunalelor, te si consumi mai rau ca o baterie, iar daca ai probleme de corason situatia se complica si mai mult". Daca trebuie sa fac contestatie vin cu intrebarea...unde trebuie sa o fac? La Tribunalul Constanta, in care contestatie ce sa contest? faptul ca nu mi-a trmis instiintare cine? Daca aflu pana la urma unde ar trebui sa fac contestatia si ce ar trebui sa contina, ce sanse % am sa castig in instanta? Mai am si experianta trecuta cu dovezile inexistente in instanta din partea Pol Rutiere Cta si cu toate astea am pierdut. Va invit sa dezbatem aceasta problema si poate am sa ma luminez incotro am s-o apuc. Termenul va trece si am sa-mi iau permisul pe 17 august. Ce daca anul acesta s-a dus concediul planificat. Cu trenul nu puteam sa merg acolo unde-mi planificasem CO. Asa ca ce ar trebui sa fac? S-o las cum a picat ca sunt prea mic pentru un razboi asa de mare, sa incerc cu ajutorul dumneavoastra sa scoatem dreptatea la suprafata si sa ma multumesc ca am castigat...ce?.. ca oricum am fost pieton in perioada cand aveam nevoie de permis. Poate daune morale? .. poate, avand in vedere faptul ca sunt dependent de masina, sunt bolnav cu acte in regula, nu pot merge prea mult pe jos, fac naveta la servici zilnic de la Fetesti la Centrala nucleara Cernavoda cu masina personala, Perioada asta mi-am angajat sofer, deci gaura in bugetul familiei, zile pierdute si neplatite pe la usile tribunalelor , etc samd. De ce nu? Haideti sa discutam pe marginea acestei probleme si poate o sa iasa ceva din asta. Poate sa am multumirea sufleteasca, ca voi reusi sa-mi spal "rusinea" de a fi aratat cu degetul de D_nii "militieni", precum un infractor de drept comun, poate am sa reusesc sa le sterg zambetul ironic cu subanteles din coltul gurii, ca vezi , daca te-a pus necuratu' sa faci plangere inpotriva MILITIEI ROMANE....suporti consecintele.
Va multumesc ca v-ati gasit timp sa parcurgeti aceste cateva posturi din topicul "Lege pentru toti" si astept sa-mi raspundeti sau sa participati la discutie.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
LEGEA NU E PENTRU TOTI! SA VA INTRE BINE IN CAP!!! de cand s a dat ordin sa vina bani la buget, instantele nu mai dau castig de cauza celor care fac contestatii si le resping cu nonsalanta chiar daca sunt bine intemeiate(plangerile) si chiar daca politia nu are nici un fel de probe! eu sunt patit! faceti apel si poate acolo veti avea castig de cauza! daca nu..rupe-i capu aluia care te-a amendat!!! macar sa iti versi nervii daca banii nu ii mai vezi!!!
Situatia ta este foarte asemanatoare cu ce am patit eu cu marirea pedepsei in urma necomunicarii recursului. Politia se foloseste de aceasta "chichita" pentru a "pedepsi" pe cei are au avut curajul sa ii infrunte in instanta. Practic daca nu mergi zilnic la Tribunal nu ai cum sa afli rezultatul unui recurs deoarece acesta nu se publica pe site si nici nu se trimite acasa. Nici politia nu are de unde sa afle caci nici lor nu li se comunica prin corespondenta dar ei au un consilier juritic care trece zilnic pe la Tribunal si ia la verificat hotararile dupa care asteapta sa treaca cele 15 zile de la data hotararii si trimite instiintare sa te prezinti cu permisul in termen de 5 zile. Cand ajungi la ghiseu constati ca termenul de 15 zile e depasit si chiar daca ai dat fuguta in cele 5 zile ti se da suspendare cu +30 de zile. Am patit si eu dar mie nimeni nu mi-a spus ca as fi depasit termenul ci doar ca voi primi acasa hotarare dar nici hotarare sau decizia impusa nu aveam cum sa primesc deoarece in perioada urmatoare eram in deplasare timp de vre-o luna jumate.

Deci nu am stiu de cele +30 de zile am fost oprit la 2 zile dupa expirarea termenului de 30 de zile de un echipaj, le-am explicat ca am avut permisul suspendat pe 30 de zile si ca a expirat pedeapsa si urmeaza sa imi ridic permisul in zilele urmatoare dar la control stupare perioada mea era cu fix 30 de zile plus, au inceput sa imi tremure genunchii, tipul mi-a facut dosar am fost pieton 9 luni din cauza asta si abia acum cateva zile am primit raspuns in dosarul meu NUP.

DEci nu e de joaca vedeti ce se poate face cu cele 30 de zile in plus dar eu consider ca ce se petrece nu e normal, legea este aplicata cu rele intentii de catre cei de la politie. Normal ar fi ca sa poti depune permisul in cele 5 zile de la instiintarea politiei fara a ti se mari termenul de pedeapsa. Dar hallo! suntem in Romania!!!

Mult succes si rabdare!!!!

P.S. De curiozitate in ce judet s-a intamplat Covasna ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Ionatan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv contraventie contestat goctav goctav Voi fi foarte scurt: - Am fost prins de radar, mi s-a suspendat permisul, am depus contestatie la Judecatorie, am pierdut, am facut recurs la Tribunal unde ... (vezi toată discuția)
Vrei sa predai permisul auto in urma unei hotarari si nu poti, iar termenul curge dorianlakatos dorianlakatos M-am lovit tare de o problema si anume: Pe 27 mai 2014 mi se respinge apelul facut la Tribunal, asta insemnand ca trebuia sa predau la Politie permisul de ... (vezi toată discuția)
Comunicare ipj cristian11 cristian11 In urma cu 2 ani, am depus plangere impotriva unui proces verbal de contraventie rutiere...Prin februarie 2010 prin sentinta mi s-a respins plangerea ... (vezi toată discuția)