avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj intre soti

Buna ziua
De ceva timp sotia ma ameninta cu divortul, pe motiv ca nu ne mai intelegem. Avem un baiat de 16 ani pe care l-am crescut cu drag si care nu doreste acest lucru. Suntem casatoriti de 21 ani. Eu niciodata nu m-am gandit la divort si nu am lansat o astfel de amenintare. Daca ea este atat de hotarata, probabil ca se va si intampla acest lucru. Pe langa acest lucru, ma ameninta cu partajul. Mentionez ca eu am avut o garsoniera achizitionata de inainte de casatorie, platita peste 50%, iar restul s-a platit din poprire pe salariul meu dupa casatorie. Timp de 2 ani de zile, ea nu a avut servici, dupa care s-a angajat. Pe langa aceasta garsoniera, am mai cumparat de la proprietarii din bloc cu acte in regula un spatiu comun care l-am unit cu garsoniera, transformand locuinta in apartament cu 2 camere(acest spatiu a fost achizitionat si platit integral, tot inainte de casatorie, gandindu-ma sa am o camera pentru copilul ce va urma). La toate lucrarile de amenajare a locuintei nu a contribuit cu nici un ban, eu facand totul si muncind si platind. Cheltuielile cu taxele, intretinerea, utilitatile in toti acesti ani au fost facute doar de mine. Am cumparat cu ceva ani in urma un autoturism pe care l-am platit cu apx. 40% bani de la parintii si rudele mele, iar restul cu economii facute de la un al doilea job party time si un credit de nevoi personale cu ratele achitate tot de mine. Sotia, interesandu-se ea in stanga si-n dreapta, sustine ca partajul va fi in mod egal intre cei trei membri ai familiei. Eu stiu ca bunul ce nu a fost achizitionat in timpul casatoriei este bunul celui care l-a avut.
Rog sa-mi raspunda un specialist in cazul meu, sa spulberam barfele la colt de strada. Multumesc mult.
mediatorul intervine in astfel de conflicte pentru a clarifica intre soti pozitiile lor, dedesubturile pozitiilor lor si pt a gasi solutii amaibile.

Vad ca avocatii confunda solutiile amiabile cu impacarea, e un defect profesional. Nimeni nu merge la mediator sa se impace in sensul sa reconstruiasca o relatie daramata, ci merge pentru a gasi solutii amiabile la situatia data.

Va spun ca o solutie amiabila la cazul in discutie nu este exclusiva referitoare la impacarea celor doi soti, ceea ce nici nu prea mai poate fi intrezarit, dar nu putem sti, trebuie discutat cu ei pe caz, in sedinta.

O solutie amiabila ar fi concretizarea vointei lor in a divorta amiabil - adica prin acord comun, acord care acum nu exista, dar poate surveni ca urmare a medierii. Acest acord unii soti il conditioneaza (in medierea unor astfel de conflicte legate de decizia de a divorta a unuia din soti) de anumite conditii printre care referitoare la partajul bunurilor ori la exercitraea autoritatii parintesti.

Da prin mediere se poate solutiona foarte usor acest conflict, sotii aplanand situatia conflictuala spre binele si interesele minorilor.

Cat despre partaj este discutabila si in mediere cota fiecaruia dinainte si de dupa casatorie si pot face cu mediatorul un calcul al aportului fiecaruia, gasindu-se optiuni amiabile foarte avantajoase pentru fiecare. Trebuie deschisa calea dialogului si 30% din problema este rezolvata.

Eventualul acord de mediere va trebui directionat spre instanta care pe procedura nelitigioasa va desface casatoria, si nu pe procedura litigioasa ce inseamna termene, bani, expertize, etc. Asta nu inseamna ca mergi degeaba la mediator, ci ca mediatorul te ajuta sa iti simplifici pasii procedurali, sa iti diminuezi costurile si sa finalizezi o casatorie in bune relatii si nu in "cutite judiciare".

Diferenta dintre medierea situatiei si litigarea situatiei este enorma si va cantari enorm in viitorul celor doi.

Avand in vedere ca la mijloc sunt si copii, medierea mi se pare cea mai buna solutie la situatie, pentru ca dupa ce se desface casatoria si se impart bunurile, obligatiile parintesti subzista si parintii vor trebui sa se inteleaga cu priovire la programul de legaturi personale cu copii, cu privire la cheltuielile cu ei, cu privire la cresterea si educarea lor. Ori aceste lucruri se pot intampla doar daca intre parinti mai ramane un gram de respect si intelegere, ceea ce prin mediere este posibil, prin instanta nu prea spre deloc.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
ILIE DORIN, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort mediator elenagea elenagea daca partile sunt de acord cu divortul,se mai da si un timp de gandire pana cand se hotaraste desfacerea casatoriei?sau la prezenta si acordul ambilor se ... (vezi toată discuția)
Inaintare divort RoxanaTeodora07 RoxanaTeodora07 Buna seara.As dori sa stiu ce acte imi sunt necesare si cat m-ar costa sa inaintez divort sotului. Tin sa precizez ca sunt somera.Nu am absolut nici un venit ... (vezi toată discuția)
Divort CRISTIvarga CRISTIvarga DACA SOTIA A INVENTAT UN MOTIV DE DIVORT CAND EA DE FAPT AVEA PE ALTCINEVA,POATE PIERDE PROCESUL?LA 3 SAPTAMANI DUPA CE M-A DAT AFARA DIN CAMINUL CONJUGAL SI-A ... (vezi toată discuția)