Buna ziua.
Am si eu o nelamurire. Daca ma puteti ajuta, va rog frumos.
Lucrez intr-o institutie publica si de ceva timp a inceput un conflict intre mine si directoarea institutiei.
Mi s-a cerut sa ma ocup de niste atributii care practic intra in atributiile altei persoane.
Greseala mea este ca am executat acele atributii mai mult timp, practic 3 ani, insa nefiind specializarea mea erau realizate gresit.
Adica erau transmise date statistice gresite catre alte institutii ale statului!!!
Am refuzat sa mai fac acest lucru luna aceasta si atunci directoare mi-a cerut sa realizez in fiecare zi pe langa multe alte atributii , rapoarte de activitate zilnice.
Mi-a precizat ca daca nu i le dau directoarei la sfarsitul fiecarei zile, si nu sunt realizate corect
imi va taia ziua de lucru.
Este posibil asa ceva?
Mi-a cerut sa imi dau demisia.
Sa apelez la un avocat profesionist?
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
4. Codul Muncii prevede ca, angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
pana la urma nici eu nu stiu daca mai iau salariul luna aceasta sau nu, desi am mai lucrat cate ceva, evident nu cu acelasi spor.
nu sunt lamurit , ceea ce am facut eu reprezinta abatere disciplinara?
Directoarea ne -a dat celor din birou ceva de lucru, dar apoi o colega i-a adus la cunostinta ca si eu mi-am luat de acolo portia mea de lucru, iar atunci directoarea a cerut ca eu sa le dau colegilor mei acea parte din cauza ca eu am intarziat cu predarea acelor rapoarte de activitate zilnice.
Scuzati ca revin , dar eu ma straduiesc sa evit orice fel de confruntari si discutii aprinse cu aceast directoare, fapt pt care am si evitat sa ma prezint in cabinetul dansei pentru a -i preda acele rapoarte de activitate.
directoarea este o persoana care incearca pe tot posibilul sa ma convinga ca nu fac nimic in aceasta institutie, in timp ce de colegii mei care chiar de multe ori stau degeaba si doar vorbesc in timp ce mie imi merg mainile, de ei nu se leaga