avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de calorifere

Bună ziua!
In urma inventarierii caloriferelor din bloc, s-a constatat o mărire a SET-ului prin montarea unor calorifere mai mari sau a suplimentării numărului acestora faţă de proiectul iniţial.
Există un PV al reprezentantului RADET cu noile valori ale SET-ului.
Ca preşedinte, am datoria, împreună cu comitetul executiv să stabilesc o nouă metodă de împărţire a facturii de căldură.
Este corect ca această împărţire să o facem raportându-ne la suprafaţa utilă modificată calculată prin aplicarea factorului de recalculare cf. art.3, pct. 17 din normele metodologice la ordinul 343/2010?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:15, 18 Octombrie 2015
Raman consternat de raspunsurile date de cei doi moderatori.

Daca va rog sa va uitati la discutiile precedente cu privire la modificarea SU a unei locuinte in cazul in care s-a modificat SET-ul caloriferelor - v-ar deranja prea tare?
Ei, daca nu va deranjeaza o sa aflati ca:
- proprietarii, isi mai fac modificari de pereti, de ferestre, de holuri si nici capul nu-i doare sa vina la asociatie sa anunte, sa ceara o aprobare, etc., insa in cazul caloriferelor, niciodata un calorifer vechi nu va fi inlocuit cu unul cu acelasi SET; de obicei "romanul" isi procura un calorfer mai "baban", asa sa aiba mai multa caldura, si cum ati vrea sa anunte asociatia, sa-i repartizeze costuri mai mari?
- Dl. Adrian, ziceti bine:
Dar acest lucru se intampla indiferent de suprafata utila a apartamentelor. Pot fi apartamente cu SU egal dar care au calorifere total diferite ca marime.

Deci ziceti bine, daca aceste calorifere diferite ca SET sunt cele rezultate din proiectare pentru ca confortul termic sa fie oarecum egal pentru toate apartamentele, indiferent ca sunt amplasate la parter sau la ultimul nivel, ca apartamentele sunt aplasate la sud sau la nord, mai mult chiar in cazul aparamentelor cu SU diferite, da?

Ce se intampla, acum practic nu mai avem un singur sistem de incalzire - lucru care este cel mai pagubos posibil - unii au ramas la CET, altii si-au montat CT, unii nu sunt nici la CET, dar nu au nici CT proprie, ci se incalzesc cu un calorifer electric pe care-l plimba prin toata casa..., astfel incat, orice modificare de SET, are implicatii foarte importante la consumul de energie termica consumata, ceea ce trebuie sa se reflecte cat mai corect posibil si in repartizarea costurilor cu incalzirea.
La un moment dat chiar se discuta si chiar se mai discuta ca repartizarea acestor costuri sa se faca dupa SET, insa acest lucru nu este atat de simplu. Ne lovim de acea notiune de "acelasi confort termic". Cum trebuie sa procedeze cel care face repartizarea costurilor cu incalzirea in cazul SET-urilor diferite, asa cum au fost proiectate initial?
Asa ca s-a ajuns la modificarea SU, recomandata de legislatie.
Aceasta SU modificata fiind folosita doar la repartizarea costurilor cu incalzirea.

Special pentru @amvirdan,
Ceea ce ziceti dvs. - chestia cu neamtul, este una din intamplarile, posibil a fi adevarate, insa nu este corecta treaba cu termostatul fixat la 19 gr. Celsius si va spun ca practica contrazice ceea ce ati auzit dvs.: una este sa ai un calorifer de 5 mp SET fixat cu termostat la 19 gr. Celsius si alta este sa ai un calorifer, cu SET-ul doar usor marit, sa zicem 7 mp SET si fixat tot la 19 gr. Celsius.
Poate dvs. daca va uitati doar in situatiile financiar contabile nu faceti diferenta, insa altii, da, o fac, asa ca mai lasati "folclorul" deoparte din aceasta discutie tehnica - fara suparare... Multumesc!
Adam Grecu a scris:

... una este sa ai un calorifer de 5 mp SET fixat cu termostat la 19 gr. Celsius si alta este sa ai un calorifer, cu SET-ul doar usor marit, sa zicem 7 mp SET si fixat tot la 19 gr. Celsius.
Poate dvs. daca va uitati doar in situatiile financiar contabile nu faceti diferenta, insa altii, da, o fac, asa ca mai lasati "folclorul" deoparte din aceasta discutie tehnica - fara suparare... Multumesc!


Cele 2 situatii date ca exemplu de dvs sunt la fel din punct de vedere al consumului de caldura. Indiferent de puterea radiatorului, caldura cedata in spatiul in care sunt montate e aceeasi. Deci discutam de acelasi consum de caldura indiferent de marimea caloriferului.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2015
grandanat, utilizator
Vad ca un stimabil domn ma nominalizeaza in comentariul sau: cu tot respectul il invit sa vada CV-ul meu si va vedea ca stiu ce este un transfer de caldura!
Fireste, il rog si sa nu ma mai nominalizeze in comentariile sale: daca se poate....
amvirdan a scris:

Vad ca un stimabil domn ma nominalizeaza in comentariul sau: cu tot respectul il invit sa vada CV-ul meu si va vedea ca stiu ce este un transfer de caldura!
Fireste, il rog si sa nu ma mai nominalizeze in comentariile sale: daca se poate....

V-as ruga sa ne impartasiti din experienta dvs de doctor in stiinte tehnice si sa ne explicati de ce consumul de caldura este diferit in cele 2 situatii expuse.
As mai adauga la acest topic:
1. Reglementarea prevazuta de HG 1588/2007, art. 52:
(4) Dacă proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu altă destinatie decât
aceea de locuintă modifică suprafata echivalentă termic de încălzire din apartamentul
sau din spatiul pe care îl detine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru
încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile
luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului. Coeficientul se
calculează conform normelor tehnice elaborate de Autoritatea Natională de
Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităti Publice, pe baza unui studiu
de specialitate.


2. Nu sunt convins ca doua radiatoare cu SET-uri diferite, set-ate cu termostat la 19 grade vor ceda in incaperea in care sunt montate aceeasi cantitate de energie termica.
Ma gandesc ca doar teoretic ar fi asa, insa in practica de ce mi-as achizitiona un calorifer cu SET marit si sa-l " tin in frau" cu robinet termostatic la 19 grade, sa am o rezerva de putere?
Poate ne aude @darida si ne lamureste!
In fine, poate o sa deslusim si aceasta chestiune - din acest motiv suntem pe acest forum.



Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Calcul set calorifere - ista piuta21 piuta21 Buna ziua, In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)