avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de calorifere

Bună ziua!
In urma inventarierii caloriferelor din bloc, s-a constatat o mărire a SET-ului prin montarea unor calorifere mai mari sau a suplimentării numărului acestora faţă de proiectul iniţial.
Există un PV al reprezentantului RADET cu noile valori ale SET-ului.
Ca preşedinte, am datoria, împreună cu comitetul executiv să stabilesc o nouă metodă de împărţire a facturii de căldură.
Este corect ca această împărţire să o facem raportându-ne la suprafaţa utilă modificată calculată prin aplicarea factorului de recalculare cf. art.3, pct. 17 din normele metodologice la ordinul 343/2010?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:15, 18 Octombrie 2015
@Adam Grecu

Pentru ca ma certati ca dau raspuns in doi peri utilizatorului, trebuie sa ma apar deoarece tin foarte mult la aprecierea dv. :)
Eu am intrebat: de ce ar cere cineva aprobarea asociatiei sa-si schimbe caloriferul?
Pai da, eu vreau sa am o locuinta mai bine incalzita si ma duc in magazin si-mi cumpar caloriferele pe care mi le doresc, vin cu ele acasa, ma duc la administrator sa-l anunt, rugandu-l sa goleasca instalatia ca sa pot scoate vechile calorifere si sa le montez pe cele noi si sa nu ma trezesc cu apa gramada peste mine in apartament, inundandu-l si pe vecin. Deci o intreaga tevatura din care reiese ca administratorul stie despre tarasenie si trebuie sa ia masurile de rigoare sa-mi modifice SU pentru incalzire, nu?
Ca o face, ca nu o face, asta este treaba lui. Asta in cazul in care nu avem repartitoare pe calorifere. Daca avem, musai 'mnealui anunta firma sa-si trimita un reprezentant care sa ia la cunostinta despre noul SET si sa ma arda in baza de date.
Deci n-am de ce sa cer inainte acordul asociatiei, ca poate am un presedinte tafnos care zice ca el nu e de acord ca eu sa-mi fac in casa mea aceasta schimbare. Si de-aici devine saritul la beregata.
Adica una e sa cer acordul si alta e sa anunt, chestie care si sa nu vreau sa n-o fac, tot nu e posibil pentru ca trebuie golita instalatia.

Pe de alta parte utilizatorul nostru ne spune ca asociatia a si facut pasul urmator, in sensul ca a chemat o firma sa le faca inventarul. Foarte bine. Acum, in baza acestui inventar se recalculeaza proportia cotei-parti indivize intre apartamentele scarii, blocului pentru caldura.
Asta ne intreba utilizatorul: cum face acest lucru.
Cum se face aceasta recalculare. Eu nu m-am bagat sa dau raspuns pentru ca i-am lasat pe cei mai priceputi ca mine in materie sa dea raspunsurile de nivel universitar. :rolleyes:
Adam Grecu a scris:
Raman consternat de raspunsurile date de cei doi moderatori.

Pai nu am moderat nimic. Am postat si eu ca unul care participa la aceasta discutie si m-am referit printre altele la ceea ce ati spus dumneavoastra aici:
valoarea facturii se imparte la Sup. utila totala (modificata). Rezulta lei/mp sup. utila care se va inmulti cu sup. utila a fiecarui apartament,

Ceea ce am subliniatr m-a dus la comentariul ce l-am facut. Vazand apoi explicatiile dumneavoastra ulteroare, va dau dreptate. Poate daca scriati ca " se va inmulti cu sup. utila modificata conform SET-ului fiecarui apartament" era mai clar si pentru mine, care, recunosc faptul ca nu avem probleme de acest gen in asociatie fiind total debransati de opt ani. Iar modul de gestionare a asociatiilor inca bransate la sistemul centralizat ma straduiesc sa-l aflu si sa-l invat adesea de la cei ce au inca acest sistem, inclusiv de la dumneavoastra. Si asta o recunosc chiar daca-mi lipesc diplomele pe frunte. Omul cat traieste invata!
Cantitatea de energie necesara pentru ridicarea temperaturii cu un grad este aceesi indiferent de sursa de energie. La modul ideal, pur teroretic, daca cei doi vecini mentin aceeasi temperatura in spatii identice ,nu conteaza dimensiunea caloriferelor. In realitate, evident,cel cu caloriferul mai mare va consuma mai mult.
Recalcularea SET-ului se poate face atata timp cat proiectul original nu a fost modificat . Adica nu s-a debransat nimeni, nu s-au mutat pereti etc. Daca nu s-a debransat nimeni ci doar s-au schimbat calorifere si s-au mutat/daramat pereti trebuie refacut proiectul si recalculat SET-ul de catre un proitectant autorizat.
In schimb, daca exista debransati, recalcularea nu mai este posibila intrucat regimul termic al celui debransat este necunoscut si nu poate fi luat in calcul decat ipotetic ceea ce ,evident, este incorect si poate fi contestat . Faptul ca ANRSC-ul debiteaza prostii si inventeaza tot felul de metode de calcul asta nu inseamna ca sunt si corecte si nu pot fi atacate in instanta.
In raspunsul de mai sus se precizeaza: "cantitatea de energie necesara pentru ridicarea temperaturii cu un grad este aceesi indiferent de sursa de energie."

Aceasta afirmatie, corecta, coroborata cu prevederea legala actuala ca se repartizeaza costurile pentru caldura dupra suprafata utila arata ca nu ar conta marimea unui calorifer daca acesta ar fi dotat cu robinet termostatat.

Apoi, plecand de la premisa ca inaltimea apartamentelor este riguros aceiasi, se poate folosi suprafata apartamentului ca element de calcul desi in realitate vorbim de un volum de aer incalzit.

Ca sa conchidem: daca acele calorifere nu sunt dotate cu robinete termostatate, observatia privind SET este corecta. In cazul acesta la o modificare a suprafetei radiante a caloriferelor se pot aplica coeficienti de corectie ai suprafetelor utile a apartamentelor. Cum se calculeaza? Aici fie se apeleaza la niste specialisti, fie se accepta niste calcule empirice mergand pe ideea ca tranferul de caldura se face cel mai semnificativ prin radiatie (transferul prin conductie si convectie este nesimnificativ) si se masoara o suprafata desfasurata a acelor calorifere. Fireste, suprafata totala se modifica (acel SET al scarii) si cota de participare a fiecarui apartament se aplica ca factor de corectie la suprafata utila.
amvirdan a scris:



Aceasta afirmatie, corecta, coroborata cu prevederea legala actuala ca se repartizeaza costurile pentru caldura dupra suprafata utila arata ca nu ar conta marimea unui calorifer daca acesta ar fi dotat cu robinet termostatat.



Sunteti in eroare.
Reformulez : " cantitatea de energie necesara pentru ridicarea temperaturii cu un grad de la 19C la 20C este aceesi indiferent de sursa de energie ". Dar cantitatea de energie va creste pentru ridicarea cu un grad de la 24C la 25C (de ex.) . Am vrut doar sa arat ca in conditii idealist identice, pur teoretice, dimensiunea caloriferului nu ar conta .
In realitate lucrurile stau altfel si calculul este ceva mai elaborat.

Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Calcul set calorifere - ista piuta21 piuta21 Buna ziua, In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)