avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de calorifere

Bună ziua!
In urma inventarierii caloriferelor din bloc, s-a constatat o mărire a SET-ului prin montarea unor calorifere mai mari sau a suplimentării numărului acestora faţă de proiectul iniţial.
Există un PV al reprezentantului RADET cu noile valori ale SET-ului.
Ca preşedinte, am datoria, împreună cu comitetul executiv să stabilesc o nouă metodă de împărţire a facturii de căldură.
Este corect ca această împărţire să o facem raportându-ne la suprafaţa utilă modificată calculată prin aplicarea factorului de recalculare cf. art.3, pct. 17 din normele metodologice la ordinul 343/2010?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:15, 18 Octombrie 2015
Am intrat in hora si tre' sa joc...
Este f. adevarat @elga50 ca a anunta administratorul sau asociatie, la noi este cam la fel - de aceea sfatuiesc pe toata lumea ca daca vrei sa vorbesti cu administratorul, "vorbesti in scris" ca este mai bine.
In fine, nu vreau sa mai dezvolt prea mult aceasta procedura pentru ca deviem de la subiect; faza este ca ati observat si in HG 1588, art 52 (4) se face vorbire despre acest lucru... Daca si in legislatie se vorbeste despre ce tre' sa fac cand schimbam SET-ul, apoi ce sa mai zic, informez admin-ul sau notific asociatia?

Cand m-am referit la cei doi moderatori, apoi eu am in fata un ecran si in dreptul meu vad ca scrie Utilizator , iar la @Adriantot si @elga50 vad ca scrie Moderator. La acest aspect m-am referit si nu la altul, insa sincer, nu m-am asteptat la acele pareri - mai ales ca am mai discutat topicuri asemanatoare. Recunosc ca poate nu mi-am ales cuvintele potrivite, iar limba romana este "dulce si frumoasa". Este evident ca o sup. utila modificata rezulta din niste sup. utile individuale modificate, altfel cum?

Cu privire la calorifere cu SET-uri diferite care consuma aceeasi cantitate de energie termica pentru a incalzi un spatiu de aceeasi suprafata utila, v-am spus ca ma indoiesc. Sunt prea multe situatiile practice diferite sau prea multe conditiile idealist identice sau pur teoretice, dimensiunea caloriferului nu ar conta.
Apoi, doar doua ar fi motivele pe care le vad eu si care ar trebui luate in calcul:
- ori toata lumea cu robineti termostatici si repartitoare de costuri, ori niciunul;
- cum sa-mi achizitionez un calorifer cu SET mai mare si sa zic ca-l setez la 19 gr.C - adica cine/cum garanteaza corectitudinea pastrarii acelei set-ari; o fi el neamt, dar daca mai si traieste cativa ani in RO, " se da omul pe brazda". Lucrurile rele se invata primele - nu va faceti griji.
Are cetateanul repartitor de costuri, el singur? - nici pe de parte, asa ca aici vorbim "discutii" - din acest motiv m-am revoltat putin pe intamplarea povestita de un domn prea usor suparacios.
Adam Grecu a scris:

2. Nu sunt convins ca doua radiatoare cu SET-uri diferite, set-ate cu termostat la 19 grade vor ceda in incaperea in care sunt montate aceeasi cantitate de energie termica.
Ma gandesc ca doar teoretic ar fi asa, insa in practica de ce mi-as achizitiona un calorifer cu SET marit si sa-l " tin in frau" cu robinet termostatic la 19 grade, sa am o rezerva de putere?
Poate ne aude @darida si ne lamureste!
In fine, poate o sa deslusim si aceasta chestiune - din acest motiv suntem pe acest forum.



Foarte interesanta discutia, cu implicatii tehnice si financiar contabile. Am sa ma refer la aspectul tehnic. DA, doua radiatoare cu SET-uri diferite, nu vor ceda aceeasi cantitate de caldura intr-un ambiant, la aceeasi temperatura. Toate discutiile de aici s-au rezumat la o situatie statica, de echilibru termic, intr-un spatiu inchis. Adica la problema aceea elementara, din fizica de liceu, cu Q(cedat)=Q(absorbit) de unde se fac tot felul de calcule.
Hai sa luam la limita, un calorifer cu un element, setat pe 19 grade. Circulatia aerului din camera, va aduce aer mai rece, robinetul va compensa si va restabili temperatura. Si acum, sa luam un calorifer cu 10 elementi. Robinetul va mentine temperatura de 19 grade tot acolo unde este bimetalul, deci langa primul element, dar in timpul acesta, ce circulatie imensa de caldura are loc intre ceilelti elementi si camera? Adica trebuie sa avem in vedere gradientul de temperatura care se stabileste in camera. Camera nefiind un sistem termic izolat, niciodata, dar niciodata. nu se va ajunge in situatia in care peste tot este o temperatura egala.
Aceste aspecte le are in vedere programul acela de pe calculator, care face factura finala; de aceea "repartitoarele" sunt, asa cum le spune numele, "repartitoare de costuri", nu calorimetre. Programul ia in considerare diferenta de temperatura dintre calorifer si mediu - de aceea este fixat solidar pe calorifer - si durata in timp. Mai ia in considerare, ati ghicit, numarul de elementi - asta a stabilit firma la montare - punctul cardinal spre care este situat peretele, etc.
Asadar, modificarea uneia din datele acestea initiale duce la bulversarea calculelor, daca nu s-au operat modificarile in program.
salut ,si pana la urma cum se calculeaza, daca iti ei calorifer mai mare trebuie modificata suprafata utila?
hotumattua a scris:

...

Foarte interesanta discutia, cu implicatii tehnice si financiar contabile. Am sa ma refer la aspectul tehnic. DA, doua radiatoare cu SET-uri diferite, nu vor ceda aceeasi cantitate de caldura intr-un ambiant, la aceeasi temperatura. ..


Afirmatia dvs e adevarata in general, dar doar daca se refera la caldura cedata in unitatea de timp. Evident ca radiatorul cu SET mai mare va ceda mai multa caldura in acelasi timp si drept urmare va incalzi spatiul mai repede.

Insa in momentul in care vor ajunge la un echilibru termodinamic, caldura cedata este aceeasi, indiferent de set.



@fyeratanye
Ca sa nubulversam cititorii, tin sa mentionez ca discutia tehnica a inceput de la premisa teoretica descrisa de @amvirdan, o premisa pur si simplu teoretica ideala.


In realitate nu exista astfel de robineti termostati prin apartamentele oamenilor, si raspunsul este da, ar trebui modificata suprafata utila luata in calcul. Insa modificarea aceasta trebuie facuta de un specialist, pentru ca un radiator de 10 ori mai puternic nu inseamna un SET de 10 ori mai mare.



@amvirdan
Astept in continuare raspunsul dumneavoastra la intrebarea adresata.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
grandanat, utilizator
@grandanat,
Probabil ca nu am fost destul de clar. Tocmai asta este ideea, ca in cazul real nu se ajunge niciodata la echilibru termodinamic; radiatorul nu are capacitatea necesara, agentul termic este la temperatura scazuta, se intra/iese din camera, camera nu este, evident, etansa, etc. Intotdeauna veti avea un singur loc cu 19 grade, acolo unde este bimetalul, iar in colturi veti avea mai putin. Numai ca, una este sa aveti 19 grade date de un singur element, si alta de 10 elementi. Daca veti desena harta distributiei de temperatura, veti obtine rosu in jurul bimetalului, cu trecere spre albastru in zonele mai indepartate. Numai ca zona cu rosu va fi mult mai intinsa in cazul radiatorului cu 10 elementi si, desi repartitorul va inregistra la fel, caldura consumata va fi foarte diferita.
Se mai intampla un alt fenomen. Din cauza ca apa este abia calie - multe persoane, din cauza saraciei, nu deschid caloriferele, iar instalatia nu are un bypass pentru circulatie permanenta - nu mai conteaza ca ai pus termostatul pe pozitia 2 de pilda, acesta deja a deschis robinetul complet, asa ca poti sa-l pui pe 5, sau chiar sa-l desurubezi complet, situatia este aceeasi. Deci, iluzoriul dvs. echilibru termodinamic este departe.

@amvirdan,

"Argumentele" din clasa "stii cine sunt eu?!" nu conving, mai degraba reflecta lipsa de argumente.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Calcul set calorifere - ista piuta21 piuta21 Buna ziua, In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)