Adam Grecu a scris:
2. Nu sunt convins ca doua radiatoare cu SET-uri diferite, set-ate cu termostat la 19 grade vor ceda in incaperea in care sunt montate aceeasi cantitate de energie termica.
Ma gandesc ca doar teoretic ar fi asa, insa in practica de ce mi-as achizitiona un calorifer cu SET marit si sa-l " tin in frau" cu robinet termostatic la 19 grade, sa am o rezerva de putere?
Poate ne aude @darida si ne lamureste!
In fine, poate o sa deslusim si aceasta chestiune - din acest motiv suntem pe acest forum.
Foarte interesanta discutia, cu implicatii tehnice si financiar contabile. Am sa ma refer la aspectul tehnic. DA, doua radiatoare cu SET-uri diferite, nu vor ceda aceeasi cantitate de caldura intr-un ambiant, la aceeasi temperatura. Toate discutiile de aici s-au rezumat la o situatie statica, de echilibru termic, intr-un spatiu inchis. Adica la problema aceea elementara, din fizica de liceu, cu Q(cedat)=Q(absorbit) de unde se fac tot felul de calcule.
Hai sa luam la limita, un calorifer cu un element, setat pe 19 grade. Circulatia aerului din camera, va aduce aer mai rece, robinetul va compensa si va restabili temperatura. Si acum, sa luam un calorifer cu 10 elementi. Robinetul va mentine temperatura de 19 grade tot acolo unde este bimetalul, deci langa primul element, dar in timpul acesta, ce circulatie imensa de caldura are loc intre ceilelti elementi si camera? Adica trebuie sa avem in vedere gradientul de temperatura care se stabileste in camera. Camera nefiind un sistem termic izolat, niciodata, dar niciodata. nu se va ajunge in situatia in care peste tot este o temperatura egala.
Aceste aspecte le are in vedere programul acela de pe calculator, care face factura finala; de aceea "repartitoarele" sunt, asa cum le spune numele, "repartitoare de costuri", nu calorimetre. Programul ia in considerare diferenta de temperatura dintre calorifer si mediu - de aceea este fixat solidar pe calorifer - si durata in timp. Mai ia in considerare, ati ghicit, numarul de elementi - asta a stabilit firma la montare - punctul cardinal spre care este situat peretele, etc.
Asadar, modificarea uneia din datele acestea initiale duce la bulversarea calculelor, daca nu s-au operat modificarile in program.