avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Controverse cu privire la exceptia inadmisibilitatii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Controverse cu privire la exceptia inadmisibilitatii apelului

Va supun atentiei o speta. Un avocat este amendat de catre Judecatorie cu o suma sa zicem de 1500 lei. Acesta face cerere de reexaminare prin care solicita anularea amenzii. Cererea se judeca de catre un judecator din cadrul judecatoriei care ii respinge solicitarea. Prin incheiere, acest din urma judecator in dispozitiv precizeaza ca hotarrea este CU DREPT DE APEL IN 10 ZILE DE LA COMUNICARE. In interiorul termenului de 10 zile, avocatul formuleaza APEL, care a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel. La primul termen de judecata al apelului, instanta pune in discutie din oficiu EXCEPTIA INADMISIBILITATII acelui apel, intrucat a fost formulat impotriva incheierii prin care prima instanta a respins cererea de anulare a amenzii. Care este logica acestei exceptii, a inadmisibilitatii apelului??? Atata vreme cat in incheierea judecatoriei se stipuleaza negru pe alb ca hotararea este cu DREPT DE APEL, cum ar putea invoca Curtea de Apel EXCEPTIA INADMISIBILITATII ? V-as ramane recunoascatoare daca ma puteti lamuri. Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:08, 26 Noiembrie 2015
Deci in concluzie, incheierea prin care se respinge cererea de reexaminare este DEFINITIVA ? Nu reusesc sa vad ce text de lege este cel care precizeaza acest aspect. Art. 409 alin. 1, lit e dispune ”Pot face apel martorul, expertul, avocatul în ce priveste cheltuielile judiciare.... si amenzile judiciare aplicate”....asadar, chiar nu mai inteleg...de ce nu ar putea face apel ? De ce apelul este inadmisibil daca art. 409 permite? Trebuia sa nu faca apel impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de reexaminare ci trebuia sa faca apel impotriva incheierii prin care a fost amendat ??? Pai in caz afirmativ, daca facea apel impotriva incheierii prin care a fost amendat initial, nu era tardiv ??
Faptul că în încheiere s-a specificat în mod eronat că această încheiere este supusă căii de atac a apelului este lipsită de relevanță juridică deoarece calea de atac este numai cea prevăzută de lege, și în această privință Codul de procedură nu prevede posibilitatea unei căi de atac.
Calea de atac a apelului poate fi exercitată în anumite condiții și numai împotriva încheierii prin care s-a dispus amendarea și nu împotriva încheierii prin care s-a soluționat cererea de reexaminare formulată de persoana căreia i s-a aplicat amenda judiciară,
Dispozițiile art. 409 alin 1 se aplică direct prin sentință , fără a avea la dispoziție calea reexaminării Dacă nu ar fi astfel interpretate disp. art. 284 Cpp și art. 409 alin. 1 lit. e, f Cpp, s-ar lipsi de eficiență amenzile judiciare în situația în care acestea nu ar deveni definitive în condițiile art. 284 Cod procedură penală ( a se vedea ca jurisprudență în acest sens DECIZIA CA.CRAIOVA - nr. 296/2015)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista cale de atac ordinara impotriva incheierii avand obiectul cererea de anularea amenzii judiciare? eusaisapte eusaisapte exista cale de atac ordinara impotriva incheierii avand obiectul cererea de anularea amenzii judiciare? (vezi toată discuția)
Revizuire respinsa cati cati 18.01.2017 Ora estimata: 08:30 Complet: C14 C.P./FOND Tip solutie: respinge cererea Solutia pe scurt: În baza art. 459 alin. 5 Cpp rap. la art. 452-453 ... (vezi toată discuția)
Cale de atac neprecizata- motivare inadmisibilitate? eusaisapte eusaisapte am mai gasit o probabila hiba in lege. Daca nu precizez ce fel de cale de atac formulez, care este motivatia de drept a inadmisibilitatii acestei cai de ... (vezi toată discuția)