avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere, norma de hrana inclusa in baza de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere, norma de hrana inclusa in baza de calcul

Conform deciziei 21/2015 a ICCJ din 19 octombrie 2015 , norma de hrana a militarilor nu intra in baza de calcul a pensiei alimentare iar cei de la compartimentul financiar al unitatii refuza sa aplice noile reglementari . Ce pot face ?
Nu prea va ramane optiunea asta, caci poprirea se va comunica de catre angajator.
Totusi, cum s-a instituit poprirea?

Angajatorul este si a fost Ministerul Apararii...m-am transferat cu serviciul in alt judet...in baza aceleiasi sentinte judecatoresti la vechiul loc de munca aveam poprire doar din salariu iar aici la noul loc de munca poprirea se face pe salariu + norma de hrana ...Norma de hrana cu toate ca are caracter de continuitate este o suma cu caracter special destinata exclusiv refacerii capacitatii de munca a celui ce beneficiaza de ea ...
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
gi-jane2, moderator
1/4 din venitul net realizat lunar inseamna toate veniturile realizate de dvs, inclusiv norma de hrana. Cei de la contabilitate nu au facut decat sa se conformeze hotararii luate de instanta.
@ Justitiarul 711

Prin Decizia nr. 21/2015, ÎCCJ a admis recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al PÎCCJ și de Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava.

ÎCCJ a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 527 alin. (2) și art. 529 alin. (1) și (2) din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. (4) și art. 4 alin. (4) din O.G. nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabilește pensia de întreținere datorată de către părinte copilului.


Or, daca:

emil1973 a scris

...in baza aceleiasi sentinte judecatoresti la vechiul loc de munca aveam poprire doar din salariu iar aici la noul loc de munca poprirea se face pe salariu + norma de hrana


iar hotarârea NU stabileste o suma fixă, ci un procent din... (din care numai procentul a fost stabilit de judecător, iar venitutile nete asupra carora se raportează au fost lăsate la ... "lumina şi inţelepciunea" contabillului ...)

atunci cred ar trebui sa explice careva angajatoului din urmă ...cu subiect şi predicat într-o notificare, ca face un abuz. Sau daca vrea musai sa faca el o "donatie" copilului...e treaba lui! Fiindca eu, in baza art. 169 din Codul Muncii s-ar putea sa vreau de la EL (de la angajator) ceea ce apare ca o reţinere din salariu in afara cazurilor si condiţiilor prevăzute de lege.


Scrie pe undeva prin hotărărea aceea ca e ...musai sa fie luată în calcul norma de hrană!? Mi-e greu să cred, fiindcă altminteri ar fi calculat astfel si angajatorul dintâi. Or, nu prea pot sa plec de la presupunerea că angajatorul dintâi nu ştia să citească dacă acest lucru ar fi fost scris explicit.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns...in sentinta nu se specifica nicaieri despre norma de hrana...iar cei de la contabilitate au reactionat cum se poate mai rau ...nu doresc banii retroactiv ci doar vreau sa se aplice dispozitiile noii hotarari dar dansii refuza acest lucru chiar si in conditiile in care se vede clar caci primul angajator a avut dreptate
1/4 din veniturile realizate lunar...aici intra salariul + norma de hrana de care nu se specifica nimic in sentinta...norma de hrana este o suma cu statut special destinata refacerii capacitatii de munca a celui ce beneficiaza de ea si argumentatia mea este intarita de decizia ICCJ 21/2015 care prevede acest lucru iar in acest context nu stiu cine poate "bate" aceasta hotarare

(nu mai postați mesaje consecutive, folosiți funcția editeaza pentru a completa un mesaj, mulțumesc)
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Poprire norma hrana Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua. Daca salariatul primeste norma de hrana, aceasta se ia in calcul la aplicarea popririi sau se scade din venitul net, poprirea aplicandu-se la ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere denys215 denys215 Lucrez in Mapn și plătesc o pensie de întreținere pt un copil de 335ron stabilită de instanță Brăila.am fost dat în judecată pt recalculare la ... (vezi toată discuția)
Norma hrana mapn laura1964 laura1964 Buna seara. Am o nedumerire. Norma de hrana se introduce in calculul venitului din care se plateste pensie intretinere minor, sau in conformitate cu decizia ... (vezi toată discuția)