avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare de drept a CIM fara dreptul la indemnizatia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare de drept a CIM fara dreptul la indemnizatia de somaj, nelamurire

Am fost concediat in baza Legii 1/2011. Am functionat pe post de asistent universitar si nu aveam doctoratul. Precizez ca in momentul aparitiei legii respective eram exmatriculat de la doctorat (depasisem termenul de sustinere) si nu ma puteam inscrie la alt doctorat din doua motive:
1. Sunt mai in varsta (absolvent din anul 1983) si desi am studii superioare de lunga durata, acestea sunt echivalate in prezent doar cu licenta, nu cu licenta + masterat. Pentru inscrierea la doctorat trebuia sa ai si diploma de masterat.
2. Puteam sa ma inscriu doar la doctorat cu taxa (4000 ron/an) si nu aveam bani suficienti.

Pe decizia de desfacere a contractului de munca se precizeaza ca este vorba de incetare de drept a CIM, in baza Legii 1/2011. Nu este trecuta vreo referire la Codul Muncii (articolul, litera). Mai precizez ca in REVISAL este trecut ca aveam contract de munca pe durata nedeterminata, desi dupa aparitia Legii 1/2011 am fost obligat de Univesitate sa semnez un nou contract de munca, pe durata determinata. Mi s-a explicat ca rectorul s-a opus si nu a vrut sa ne treaca pe contracte pe durata determinata (ce am semnat, nu s-a aplicat).
Am constatat ca mi s-a respins dosarul depus la AJOFM pentru acordarea indemnizatiei de somaj.

In aceste conditii, am dreptul sa primesc ajutorul de somaj ?
As putea sa beneficiez de prevederile din Codul Muncii, de la Art. 56 lit.g, sau de la Art. 61 lit. d ? Se poate considera "motiv imputabil" faptul ca nu nu mai puteam sa-mi dau doctoratul in cei patru ani de la aparitia legii pana la punerea in practica a intreruperii CIM ?
In raspunsul dat de Ministerul Muncii se spune: "...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi".

Dar in Legea 1/2011 nu se specifica nimic in legatura cu motivele imputabile si cu neacordarea indemnizatiei de somaj. In privinta asta nu se aplica Codul Muncii ?
Eu interpretez ce scrie in Legea 1/2011, ca pe o interzicere a ocuparii unui post didactic in invatamantul superior de catre cei fara doctorat, incepand cu data de 1.10.2015. Adica se intra sub incidenta Art.56 lit.g din Codul Muncii.

Va multumesc pentru atentia acordata. Doresc un raspuns cat mai detaliat.
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 07:07, 6 Ianuarie 2016
Sa stiti ca tata a fost avocat, pe timpul lui Ceasca, si am stat mult timp in preajma avocatilor, atat la procese (ma duceam din curiozitate), cat mai ales pe la restaurante (imi dadea tata cate o friptura, cand eram la liceu si prin facultate). Stiu ca sunt multe chichite de care se pot folosi avocatii, asa ca trebuie sa despici firul in sapte parti si sa nu mergi la proces pe orbecaiala.
De asta vreau un raspuns exact, nu o insirare de texte de lege. Am sa angajez avocat la proces, dar trebuie sa fiu pe faza, sa nu iau teapa, sa platesc avocatul degeaba si cheltuielile de judecata, in cazul in care instanta nu-mi da dreptate.

Va intreb din nou, de ce nu pot fi incadrat la art.61 lit. d din c.muncii, din moment ce imi lipseste o diploma necesara pentru a continua sa lucrez in invatamantul superior ?
...........................................................................................................
"-a intrat in vigoare un act normativ care pretinde conditii de studii superioare celor pe care le detine salariatul"
..........................................................................................................

Si de ce nu pot fi incadrat la art.56 lit.g, deoarece Legea 1/2011 actioneaza ca o inderdictie de profesare (ca o retragere de autorizatie) in invatamantul superior, pentru cei fara doctorat ?

Si daca in Legea 1/2011, se spune clar ca, "contractul de munca inceteaza de drept", de ce nu se poate folosi art.56 lit.i ?

Nu m-ati lamurit nici daca decizia de desfacere a CIM este intocmita corect, daca pe ea nu se face incadrarea la un articol din Codul Muncii, ci se specifica doar Legea 1/2011.

Ce spune Ministerul Muncii este corect ?
"...consideram ca motiv imputabil angajatului situatia prevazuta la art. 362 (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece a existat o dispozitie tranzitorie de aplicare a acestei legi, respectiv s-a acordat o perioada de 4 ani persoanelor care nu au obtinut diploma de doctor, sa o poata dobandi"

Daca in Legea 1/2011 nu se pomeneste nimic de "motive imputabile" si de neacordarea ajutorului de somaj, astia de unde scot reguli noi ? Pun de la ei ? Exprimarea "consideram ca motiv imputabil" e din textul de lege, sau se merge pe cum vrea fiecare ?

Va rog sa analizati bine situatia asta, sa va consultati si cu alti juristi si sa-mi dati un raspuns exact. E o dezbatere de mare importanta. Nu e vorba numai de persoana mea, ci de peste 3000 de cadre didactice diponibilizate la nivelul tarii, la data de 1.10.2015.
Am impresia ca autoritatile nu vor sa plateasca indemnizatia de somaj la un numar asa de mare disponibilizati si nu aplica legile corect. Cei care aveau contractul de munca pe termen determinat (preparatorii) au primit ajutorul de somaj, dar cei cu contractul de munca pe durata nedeterminata (asistentii) nu primesc nimic. Adica aplicarea unei legi poate sa duca la efecte diferite, in functie de persoana si de ce au scris rectorii pe deciziile de incetare a c.i.m. ?
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2015
M_D_L, utilizator
Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, la care am dreptul ? Sa dau in judecata Universitatea, pentru ca nu mi-a intocmit corect decizia de incetare a c.i.m. ? AJOFM poate sa ma incadreze, din proprie initiativa, prin juristul lor, la art. 56 lit. g, daca pe decizia de incetare a c.i.m. se face referire numai la Legea 1/2011, fara alte precizari ?
Care sunt pasii pe care sa-i urmez ?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
M_D_L, utilizator
M_D_L a scris:

Am fost concediat in baza Legii 1/2011. Am functionat pe post de asistent universitar si nu aveam doctoratul. Precizez ca in momentul aparitiei legii respective eram exmatriculat de la doctorat (depasisem termenul de sustinere) si nu ma puteam inscrie la alt doctorat din doua motive:
1. Sunt mai in varsta (absolvent din anul 1983) si desi am studii superioare de lunga durata, acestea sunt echivalate in prezent doar cu licenta, nu cu licenta + masterat. Pentru inscrierea la doctorat trebuia sa ai si diploma de masterat.
2. Puteam sa ma inscriu doar la doctorat cu taxa (4000 ron/an) si nu aveam bani suficienti.



Buna ziua,

Desi nu va pot ajuta cu partea legata de incetarea CIM, am o nelamurire privind posibilitatile dvs, de a va reinscrie la un nou ciclu de studii universitare de doctorat.

Conform art. nr. 163 din legea 1/2011 "Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenţii cu diplomă de master sau echivalentă acesteia". Odata cu trecerea de la programele de studii universitare de lunga durata (4 sau 5 ani) la programul Bologna, a fost statutat faptul ca la concursul de admitere au dreptul sa participe absolventii cu diploma de absolvire/ licenta ai invatamantului superior de lunga durata din perioada anterioara aplicarii ciclurilor tip Bologna.

In aceste circumstante, consider ca ati fost informat eronat cu privire la posibilitatile dvs. de a recandida. Mentionez ca m-am inscris la doctorat si am finalizat acest ciclu de studii strict in baza diplomei de licenta pe care am obtinut-o anterior aplicarii ciclurilor de tip Bologna, deci nu vad de ce s-ar aduce in discutie acest impediment in cazul dvs.

De asemenea, din cate stiu, similar celorlalte programe de studii universitare, in cazul exmatricularii va puteti reinscrie la doctorat, iar, in raport de numarul de credite obtinute. examene promovate/ rapoarte de cercetare prezentate si acceptate ca fiind conforme rigorilor academice, reinscrierea sa se faca intr-un an de studii corespunzator, urmand ca dvs. sa suportati taxa doar pentru durata de timp ramasa pana la momentul absolvirii si eventual sa sustineti niste diferente.

Ar fi pacat sa renuntati si sa pierdeti oportunitatea de a obtine titlul, mai ales daca singurul impediment a fost nefinalizarea la termen a lucrarii.

Mult succes.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
Oana_Pascu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj Dora1961 Dora1961 As dori sa un raspuns la urmatoarea situatie referitoare la asistentii universitari. Hotararea Guvernului de acum doua zile, de prelungire a activitatii ... (vezi toată discuția)
Somaj mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca un salariat caruia ii inceteaza raporturile de munca cu angajatorul in virtutea art.55 lit.B din codul muncii, poate ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor de somaj anastasiaanastasia anastasiaanastasia Buna ziua. In ce conditii de incetare a Contarctului Individual de Munca se acorda ajutorul de somaj? As dori sa stiu daca ajutorul de somaj se acorda numai ... (vezi toată discuția)