avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia de cenzori

Buna ziua!
Va prezint situatia.
Sunt presedinte de asociatie de proprietari. Am stabilit o adunare generala a asociatiei de proprietari, adunare care a fost legala abia la a treia adunare ( la prima au fost 5 proprietari, la a doua 7 proprietari, si abia la a treia au venit 14 proprietari din 43 ). la aceasta ultima adunare nu au fost prezenti nici unul din cei 3 cenzori numiti ai asociatiri(care sunt si proprietari).
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)
Intrebare:
Pot pune in aplicare aceasta hotarare a adunarii generale reconvocate?
PS- in legea 230 , scrie ca daca sunt nemultumiti pot actiona in instanta.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:20, 17 Ianuarie 2016
Pai nu valideaza nimic, dar poate semnala incalcarea legii si poate emite rapoarte de cenzor.
Legea 230/2007 spune:
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;

Si credeti ca daca verifica legalitatea, ramane cu degetu-n gura? Nu e normal sa ia atitudine ca sa nu se creeze o situatie mai greu de gestionat si indreptat pe viitor, daca apuca sa se aplice?
Cuiva nu-i place ca am folosit termenul de invalidare. E in regula folositi orice at termen care poate sa inlocuiasca acest cuvant. Sunt sigur ca ati inteles sensul dar nu vreti sa acceptati.
Eu ca cenzor daca as constata ca se ia o decizie sau o hotarare contrara legii, as atentiona in scris presedintele asociatiei si-as cere anularea acesteia. Daca presedintele nu ar face acest lucru as sesiza primaria, serviciul asociatii de proprietari si alte institutii aratand ca se incalca legea. Poate as actiona in instanta pentru anularea acestor hotarari.
Iar daca nu as avea tim de toate aceste demersuri mi-as da demisia printr-o adresa catre comitetul executiv in care as arata ca nu pot gira ca cenzor aceste ilegalitati. Asociatia ramane fara cenzori si iar va avea o problema pana la alegerea altor cenzori, pentru ca nu va avea cine verifica si semna listele de plata asa cumprevede legea.
Se pare ca in unele asociatii de proprietari totul merge ca pe roate. (vezi cazul domnului Adrian tot).
Dar, in cea in care locuiesc, pe nimeni intereseaza despre activitatea asociatiei.
Tot ce ii doare este doar despre ce apare pe lista de plata in dreptul lor.
In ceea ce priveste refuzul cenzorilor, acesta nu a fost argumentat, si nici nu au reusit sa faca diferenta intre sarcinile pe care le are un cenzor si indatoririle unui proprietar.
este adevarat, ca nici cenzorii si nici cei din comitetul executiv nu sunt platiti, activitatea fiind pro bono, darasta nu exclude faptul ca nu se implica nimeni in solutionarea unor proibleme vechi sau noi aparute.
Si probabil un aspect deloc de neglijat este faptul ca presedintele asociatiei trebuie sa fie un om cu ceva timp liber dimineata(in speta un pensionar).
In conditiile in care nu avem asa ceva, greu sa razbesti.
Si nu sunt de acord cu faptul, ca atunci cand dai de greu iti dai demisia. e cel mai simplu, dar nu s-au rezolvat problemele.
inclusiv cele enumerate la inceput.
In asociatia noastra cei ce muncesc, alesi sau angajati, sunt platiti. Poate si aceasta duce la o organizare mai buna si responsabilizare.
Dar tinand 12 sedinte de comitet (una pe luna), credeti-ma ca tot apare uneori la 3-4 luni cate o propunere in afara legii sau impotriva legii. Am cautat sa-l lamurim pe cel cu propunerea ca nu o putem adopta asemenea decizie in comitet... si nu o punem la vot.
Anual convocam proprietarii in adunarea generala. Apar si aici propuneri ilegale pe care unii ar vrea sa le votam ca hotarari alea AG. Am procedat la fel ca in comitet. I-am invitat si-i invitam la fiecare adunare generala, pe cei care fac asemenea propuneri, sa studieze legislatia (le punem la dispozitie gratuit) si-i propunem ca membri in comitet, dar refuza intotdeauna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Alegeri, buget, diferente apa valitzza valitzza as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a ... (vezi toată discuția)