avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actiune in justitie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actiune in justitie?

Ce ma sfatuiti.
am fost angajat cu prestari servicii la o firma, program de 2 ore pe zi, am lucrat o per.de 2 luni iar in perioada sarbatorilor de Paste s-a facut o pauza.Nu am mai fost rechemat la munca. Pentru aceasta perioada nu am fost retribuit, chiar nici nu am semnat contract de munca.in multe rinduri mi/am solicitat retributia, si am primit promisiuni.

am sesizat ITM, prompt am fost chemat si fima mi/a dat 200 lei (din 500 calculati) insa despre diferenta si despre munca in continuare nimic.

asi vrea sa ii dau in judecata. spuneti/mi un temei legal pe care sa/mi sprijin petitia, in special si pentru perioada ulterioara cand nu m/au mai chemat la munca pana in prezent.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:47, 31 Iulie 2009
sa inteleg ca frma nu se gaseste in culpa, incheiind la momentul controlului contractul? (contractul neinreg.la ITM)

"remediere deficienta" oare ce presupune? incheierea contractului, plata cortespunzatoare pentru per.lucrata, atata timp cat exista un numar de ore lucrate si o plata (200 lei) acordata.

ce pot face pt.diferenta de 300lei

ms. pt.rspunsuri
Intr-adevar, masurile dispuse de catre ITM sunt acele pe care le-ati descris mai sus incheierea c.i.m. si plata salariului.
Contractele de prestari servicii nu intra sub incidenta Codului Muncii, ci a Codului Civil.

Daca este vorba despre un c.i.m., atunci pot fi incidente dispozitiile art.16 alin.2 C.mun., si anume : În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
insa, care ar fi prevederea din codul civil care reglementeaza contractele de prestari servicii?

in cazul meu ce ar fi art. aplicabil. Ce instanta ar fi competenta pentru solutionarea unei astfel de cereri Tribunal -dreptul muncii?

Contractul de prestari servicii nu este un contract de munca, (per.determinata sau nedeterminata) reglementat de codul muncii?

prin intelegere verbala contractul a fost pe perioada nedetrminata,insa eu nu l-am vazut, nu stiu daca au mentionat vreo per.determinata sau nedeterminata.
in primul rand, Codul Civil reglementeaza contractele in cadrul art. 942-1222
2. Competenta in cazul de litigiu , este instanta civila, asta deoarece dv nu aveti un contract de munca incheiat ci aveti un contract civil.
3. NU contractul pe prestarii servicii este un contract civil, care se poate incheia pe perioada determinata sau nedeterminata, si este reglementat de Codul Civil, Contractul de munca este cel reglementat de Codul munci aceste presupune niste drepturi si obligatii speciale, care nu apar in cazul contractului civil(EX: Cartea de munca, concediu, plata CAS, asigurarea de sanatate, etc.)
freeelis a scris:

Intr-adevar, masurile dispuse de catre ITM sunt acele pe care le-ati descris mai sus incheierea c.i.m. si plata salariului.
Contractele de prestari servicii nu intra sub incidenta Codului Muncii, ci a Codului Civil.

Daca este vorba despre un c.i.m., atunci pot fi incidente dispozitiile art.16 alin.2 C.mun., si anume : În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.

in privinta ultimei intrebari raspunsul vi la dat @freeelis

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala Borza Borza Buna. Am urmatoarea speta: X(persoana fizica din ex. Bacau)incheie un contract pe perioada determinata numit conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Contract civil prestari servicii dacmoto dacmoto Buna ziua, As dori sa stiu daca urmatorul litigiu este civil sau comercial? Este vorba de un contract civil de prestari servicii incheiat intre o pers ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sheepshead sheepshead Buna ziua, Am nevoie de o parere avizata in legatura cu un articol dintr-un ... (vezi toată discuția)