avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine va mosteni casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine va mosteni casa?

prietena mea cea mai buna trece printr-o perioada de du-te vino la un domn avocat care mie personal nu mi se pare ca o ajuta.am incercat sa-i explic ca are nevoie de mai multe pareri dar degeaba.problema este urmatoarea:
ea si sotul ei sun casatoriti de 3 ani,desi au vreo 10 impreuna.sotul ei are o fiica de19 ani din prima casatorie la care s-a finalizat divortul acum 10 ani dar nu s-a facut partajul si sotul ei i-a lasat apartamentul cu absolut tot fostei sotii deoarece fata lui era minora .prietena mea si sotul ei au impreuna un baiat de 7 ani.mai nou este insarcinata in luna a4-a.toate bune pana aici doar ca au construit o casuta impreuna dar care este doar pe numele sotului .de 4 luni sotul a fost diagnosticat cu cancer la prostata si prietena mea e disperata ,o data ca sotul ii este bolnav si a doua fiind posibilitatea impartirii casei in cazul unui deces al sotului.avocatul la care a apelat ea i-a spus sa nu-si faca griji deoarece fiica lui daca isi va cere dreptul al mostenire si fiul lor si eventual celalalt copil care e pe drum au dreptul la cota parte din apartamentul la care nu s-a facut partajul si asa se va ajunge la o cedare reciproca si ea va ramane cu casa fara sa fie nevoita sa o imparta
va rog sa va pronuntati d-voastra poate ne lamuriti
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:23, 3 August 2009
Intr-adevar, daca apartamentul pe care sotul prietenei dvs. l-a cedat fostei sale sotii era un bun comun al acestuia cu fosta sotie, si copiii din a doua csatorie au dreptul la mostenire din cota ce revine tatalui din acel apartament.La casa construita si care este doar pe numele sotului , prietena dvs. , in caz de deces al sotului , are drept de mostenire impreuna cu copiii.
Pentru a sta cat de cat linistita, ar putea incheia un contract de vanzare cumparare intre sot si copilul de 7 ani, reprezentat de mama, procurator de fonduri tot mama. Se merge la autoritatea tutelara de la primaria locala si se solicita avizul autoritatii tutelare pentru marirea patrimoniului minorului.
Este foarte adevarat ca toti copii vin la mostenire, dar una e sa mostenesti 1/3 din jumatate de apartament si alta e sa mostenesti 1/3 dintr-o casa intreaga !!!!
Daca cedarea apartamentului catre fosta sotie s-a facut verbal, fara ca acest lucru sa fie consemnat intr-un inscris sau in hotararea de divort, cota parte a sotului va face parte din masa succesorala. In acest caz, avocatul v-a sfatuit corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are??? Buna ziua, Va rog din suflet sa imi oferiti si mie sfaturile dvs. cu privire la cazul unei prietene. Ea e casatorita de 15 ani cu un barbat care a mai ... (vezi toată discuția)
Moștenire Marta Tot Marta Tot Persoana A (în calitate de nepot) împreună cu soția sa B și cei doi copii ai lor primesc ca moștenire un teren și o casă ... (vezi toată discuția)