avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna ziua,
Intrebarea mea este daca pot actiona in judecata firma la care sunt angajat pentru platirea unor compensatii ca urmare a realizarii mai multor sarcini care nu sunt in fisa postului.

Pe scurt: pana in 2013 am fost operator piese pentru marca A iar un coleg pentru firma B. In 2013 colegul meu a fost mutat si mi s-a transmis voalat, nu in scris ,ca trebuie sa ma ocup si de comenzile firmei B pe acelasi salariu. Cum in fisa postului meu este precizat clar ca sunt operator pe marca A pot cere compensatii pentru munca suplimentara prestata in operarea comenzilor firmei B?(am nenumarate dovezi ca am prestat aceasta munca). Mai exista acel paragraf in fisa postului care spune ca :"trebuie sa realizez orice sarcina transmisa de catre directorul de departament in scopul imbunatatirii activitatii departamentului"-eu o consider abuziva, dar nu stiu daca este ilegala.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Baldur , utilizator 18:56, 12 Februarie 2016
DanPopescu1980 a scris:

Mai exista acel paragraf in fisa postului care spune ca :"trebuie sa realizez orice sarcina transmisa de catre directorul de departament in scopul imbunatatirii activitatii departamentului"-eu o consider abuziva, dar nu stiu daca este ilegala.

Va multumesc anticipat,

Clauza este in marea majoritate a fiselor de post. Si fisa mea de post o are.Deoarece nici o fisa de post nu poate cuprinde totalitatea sarcinilor pe care un angajat poate fi pus sa le faca. Devine un abuz in anumite conditii. De exemplu sa fiti pus sa spalati masina lui sefu'.
Este interpretabila si - din punctul meu de vedere - tine foarte mult de bunul simt. Intr-o firma mai mica, daca lipseste secretara si te roaga seful sa faci o cafea la clientul care a sosit la o intalnire, nu mi se pare abuz.

Revenind la topic, intrebarea ar fi daca ati lucrat mai mult de 8 ore pe zi. Nu acea jumatate de ora "academica" sau 2-3 ore in plus de 1-2 ori pe luna cand e nevoie musai de ceva.
Daca nu ati lucrat in plus e greu sa mergeti in instanta. La fel si cu tipul de munca, marca A are rulmenti dar si B doar codurile difera - va fi greu cred sa demonstrati ca vi s-a schimbat tipul muncii (de exemplu de la IT-st ati facut si vanzari).
Vedeti, noi suntem platiti sa lucram 8 ore pe zi. Cu exceptii - lucratorii la banda, la productie, la mari magazine, mai nimeni nu munceste efectiv 8 ore. Si sunt studii in acest sens. Mai ales la white collars workers. Daca se ating 5-6 ore este bine. Personal am zile cand muncesc 10 ore si zile in care muncesc poate 2. Nu ma duc cu scandal la patron pentru zilele cu 10 ore deoarece stiu ca am si zile "moarte" care compenseaza.
Daca Dvs ati facut fata, fara a depasi cele 8 ore/zi inseamna ca pur si simplu ati devenit mai eficient, mai productiv.
In aceste conditii merita incercata o discutie calma, amiabila cu seful pentru o marire de salariu. Dar nu va duceti cu amenintari. Deoarece si seful e om si are umorile lui. Nu uitati ca "cine seamana vant - culege furtuna".
Mergeti pe ideea de crestere a productivitatii, pe faptul ca inainte se plateau 2 salarii pentru aceeasi munca asadar acum apar economii si, in aceste conditii meritati deplin o crestere de salariu.
Cand am simtit ca merit o marire de salariu, mi-am facut bine temele si am mers la discutie pregatit cu tolba doldora de argumente. Si, in general, am obtinut cam ce am vrut.

Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare atributii agaton agaton Buna. Sunt noua pe forumul asta si am o problema la care sper sa gasesc raspuns. De multe ori am gasit pe forumul acesta solutii la diverse probleme si sper sa ... (vezi toată discuția)
Atributii care nu sunt in fisa postului emilia73 emilia73 Lucrez la stat.Seful serviciului e un individ dificil caruia nu-i place sa faca treaba.In fisa mea de post, inspector grad 3 nu sunt trecute cateva dintre ... (vezi toată discuția)
Fisa postului crististarz crististarz Buna Ziua tuturor, am si eu cateva intrebari celor care pot sa ma ajute. La locul meu de munca sunt angajat cu contract de munca la postul de Sofer si drepturi ... (vezi toată discuția)