avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Proiect de act normativ - Impozitarea clădirilor cu ...
Discuție deschisă în Traduceri

Proiect de act normativ - Impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă - Articol Avocatnet

Impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă va fi clarificată prin noi modificări la normele Codului fiscal

Normele pentru aplicarea noului Cod fiscal urmează să fie modificate, pentru a doua oară de la începutul anului, potrivit unui proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe site-ul propriu.
Noile dispoziţii fac referire, printre altele, la impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă, folosite atât ca locuinţe, cât şi ca sedii sociale.

Proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 a fost lansat în dezbatere publică miercuri, pe site-ul MFP, acesta conţinând mai multe noutăţi semnificative referitoare la taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venit, accizele şi alte taxe speciale şi impozitele şi taxele locale.

În cazul celui din urmă domeniu amintit, modificările iniţiate de Ministerul Finanţelor vizează, printre altele, prevederile referitoare la depunerea declarațiilor de impunere, pentru stabilirea impozitului pe clădiri, de către persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă (folosite atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social), în care suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate.

Concret, în această situaţie, proprietarii persoane fizice vor plăti un impozit rezidenţial (ca pentru locuinţă), şi nu unul majorat, chiar dacădesfăşoară activitate economică la sediu, dar cu condiţia să nu îşi deducă cheltuielile cu utilităţile.

"În aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457 (ca pentru clădiri rezidenţiale - n. red.)", scrie în proiectul de act normativ publicat de MFP.

Proiectul de hotărâre clarifică şi ce se înţelege prin cheltuieli cu utilităţile. Astfel, acestea sunt cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

Vă reamintim că, în baza prevederilor Codului fiscal, impozitul pentru clădiri rezidenţiale îl datorează şi proprietarii imobilelor la care este înregistrat şi un domiciliu fiscal, dar care nu desfăşoară acolo nicio activitate economică.

Intregul articol publicat de Avocatnet poate fi consultat in link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Impozitare sediu cabinet individual de psihologie FPG FPG Buna seara! Am un cabinet individual de psihologie, cu sediul profesional si punctul de lucru, la aceeasi adresa, prin contract de comodat (apartamentul ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri cu destinatie mixta sonia1978 sonia1978 Buna ziua, As dori sa stiu daca a aparut in Monitorul oficial actul normativ care clarifica modalitatea de plata a impozitului pentru cladirile cu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe apartament cu destinatie mixta BalinPetru BalinPetru Referitor la impozitul pe cladiri cu destinatie mixta si nediferentiate Codul Fiscal prevede: (3) Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele ... (vezi toată discuția)