avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare functie temporar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare functie temporar

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:

Un angajat vechi va fi promovat pe o alta functie. Deocamdata, se doreste ca promovarea sa fie temporara, ca un fel de perioada de proba in functia respectiva (pentru cateva luni). Daca lucrurile merg bine, angajatul va ramane pe noua functie. Daca insa merg prost, ar trebui sa revina in functia inferioara (fara suparare).
Din pacate, nu stiu cum se va reflecta aceasta schimbare temporara (potential permanenta deocamdata) in cartea de munca, cim, acte aditionale.
Se poate face si inregistra la ITM o modificare a functiei doar temporar?

Daca da, atunci cum se procedeaza la expirarea perioadei in caz ca:
- dorim schimbarea functiei definitiv?
- cum se face revenirea la functia initiala?

Daca nu se poate modifica functia temporar, stiti cumva alte solutii?

Va multumesc mult!
-daca nu vreti cu decizie interna (cum a specificat colegul nostru Iulian), atunci faceti un act aditional de schimbare a functiei si dupa trecerea probei daca doriti sa revina la functie faceti alt act aditional.

-eu am procedat la fel cu doi angajati ( numai ca nu a fost proba, ci nu a mai fost nevoie de functia respectiva astfel ca au revenit la functia initiala)
-parerea mea este sa faceti act aditional pe perioada nedeterminata...de ce sa faceti determinata ca la sfarsit sa faceti act aditional pentru prelungire (nedeterminata)...nu prea merge la functie caracteristica de determinat sau nedeterminat, optiunea aceasta este in cim doar pentru contract in sine...nu zic ca nu se poate, dar nu prea are logica (fiind deja angajat al firmei, proba se face inaintea ascensiunii in functie, dupa merite, vechime etc)
-ideea este ca se poate oricare din variantele de mai sus, dar in cazul dumneavoastra cel mai corect este sa adaugati in fisa postului atributiile si sarcinile functiei respective si dupa aceea sa schimbati functia.
@lorelaloyd76: De ce sa nu poata face pe determinata? Daca face actul aditional pe nedeterminata, exista posibilitatea ca salariatul in cauza sa nu mai doreasca sa semneze ulterior un alt act aditional, prin care sa i se schimbe functia la cea initiala. Eu cred ca acesta este rationamentul lui smeagull.
Pentru ca nagajatul dvs. doreste sa i se reflecte aceasta perioada in carnetul de munca, legal si corect este sa ii faceti un act aditional in care ii modificati:

1. Incepand cu data de 01.08.2009 se modifica functia in Contabil.
2. Perioada de proba este de 30 de zile, in poerioada 01.08.2009-30.08.2009.

Acesta e un exemplu... Daca e functie de conducere.. ii puneti 90 de zile...

Conform Codului Muncii angajatul poate fi supus unei noi perioade de proba la modificarea functiei:

Art.32 (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.

Daca in timpul constituind perioada de proba realizati ca nu corespunde postului, faceti o decizie prin care ii comunicati ca in urma evaluarii activitatii sale nu corespunde postului si revine pe functia initiala. Apoi emiteti decizia pentru ITM. Aveti grija ca evaluarea si comunicarea sa aiba loc in perioada de proba (in exemplul meu pana la 30 august).


Exact acesta este si rationamentul meu: imi este teama ca, odata trecut in functia superioara, angajatul nu va mai semna un aditional de revenire.
Eu functia superioara o voi avea in organigrama si daca angajatul nu trece periada de proba, doar ca voi cauta pe altcineva pentru ea. Vreau ca si angajatul sa beneficieze de drepturile ce ii revin din functia superioara (de aceea este exclusa o numire interna, nu pentru ca sunt eu ... indaratnic), fie si numai pentru cateva luni, dar si angajatorul sa fie protejat.

Pe de alta parte, si Lorelay are dreptate, durata este o caracteristica a contractului, nu a functiei...

Poate ma poate ajuta cineva care a ajuns la ITM cu o astfel de situatie.

Multumesc mult.
pakos
De ce sa nu poata face pe determinata? Daca face actul aditional pe nedeterminata, exista posibilitatea ca salariatul in cauza sa nu mai doreasca sa semneze ulterior un alt act aditional, prin care sa i se schimbe functia la cea initiala. Eu cred ca acesta este rationamentul lui smeagull.



-da, sigur ca se poate, si pentru smeagull este cea mai buna solutie la ce doreste el, insa eu ma refeream la logica evenimentelor
-rubia explica si mai bine obligatiile ce revin prin efectuarea probei si mai ales ca se poate conform Codului Muncii

Asa ca spor la treba:D

Alte discuții în legătură

Perioada de proba ginnyy ginnyy Unui salariat i s-a oferit interimar, de proba, (maxim 90 zile) o functie superioara celei pe care o detinea. Trebuie sa fac aditional in care se stabileste ... (vezi toată discuția)
Nedeterminata / determinata ginnyy ginnyy 1.Pot incheia act aditional la un contract de munca pe durata nedeterminata prin care modific contractul intr-unul pe durata determinata? (fiind vorba si de o ... (vezi toată discuția)
Fisa post legislatia muncii Liviu Illie Liviu Illie Buna ziua. Imi desfasor activitatea intr-o companie multinationala in baza unui CIM si a unei fise de post, avand functia de manager de lucrari, pana cum ... (vezi toată discuția)