am auzit la radio ca anumite persoane beneficiaza de concediu medical in perioada de somaj...cica se numesc "someri de lux"...este legal asa ceva? mie mi se pare imoral, dar poate este prevazut in vreo lege ceva de genul ca somajul poate fi suspendat prin concediu medical...
stie cineva ceva despre asta?
Sustin in totalitate punctul de vedere. Sun cam in aceeiasi situatie.,
Am ajuns sa ma cert cu cei de la AJOFM pt. ca refuzau sa -mi primesca certificatul medical. A trebuit sa merg cu el la Agentia Judeteana , deoarece cei de la Agentia teritoriala nu au vrut sa-l primesca .Am facut cateva drumuri distanta de 50 Km pan am reust sa-l depun la serviciul contabilitate al AJOFM. Am apelat la jurist., si asta pentru niste lucruri prevazute lege!!! Cei de la AJOFM au incercat sa ma convinga in fel si chip sa nu depun certificatul , mi-au vorbit foarte urat si m-au amenintat ca-mi vor da repatitie duparepartitie si ca imi vor taia indemnizatia de somaj.
Am cotizat sume semnificative timp de peste 25 de ani , sa ma lupt pentru niste drepturi legale si sa ma simt umilita....? tocami de cei care ar trebui sa te consilieze.....
Buna ziua,
Sunt si eu in dilema si am nevoie de o parere avizata.Este vorba de tatal meu,care este in CM de aproape un an de zile ,pe un motiv serios,o boala urata,cea mai urata.Astazi a primit decizia de concediere in baza art.65 codul muncii (o intreprindere care repara vagoane CFR),care au cu adevarat probleme acum ca si in anii trecuti.Stiu ca in conformitate cu art.60 codul muncii persoanele aflate in CM nu pot fi concediate.Ideea este ca oricum el nu se va mai duce la munca,si concediindul pe el nu au luat painea de la gura unui om care mai este apt de munca.Stiu ca in timpul somajului se plateste CM.Intrebarea mea este:in cazul dat ,incapacitatea de munca survenind inaintea concedierii,cei de la AJOFM vor lua in cosiderare medicalul si il vor plati sau va primi doar indemnizatia de somaj?Inca nu se poate pensiona...Multumesc de ajutor
1. Aveti dreptate, nu poate fi concediat in timp ce este in CM decat daca este vorba de o reoganizare a activitatii angajatorului, conf. art.60, alin.(2) din Codul muncii (si se pare ca asta este).
2. Nu cred insa daca ca va fi primit dosarul la somaj deoarece nu o sa-i dea medicul de familie adeverinta ca este apt de munca.
3. In aceasta situatie se aplica prevederile OUG 158/2005:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
...
4. Deci va adresati Casei de Sanatate pentru plata certificatului medical.
5. Totodata mergeti si la Agentia de Somaj cu actele pentru inscriere la somaj, spuneti-le despre ce este vorba si va vor spune ce sa faceti.
6. S-ar putea sa faceti o intrerupere a concediului medical, sa luati adeverinta necesara, apoi sa reia concediul medical.
buna ziua,
sunt intr-o situatie nu tocmai roz, am fost anuntata ca incapand cu 1 ian.2011 nu voi mai avea loc de munca.
Am contract pe prioada determinata care expira in 31.12.2010 si cum firma trebuie sa restructureze un post, varianta cea mai usoara pentru ei a fost sa nu imi mai prelungeasca mie contractul.
Momentul nu e ok mai cu seama ca de doua sapt. sunt racita destul de tare la plamani insa pentru a nu imi pierde locul de munca am mers asa la servici( lucrez in vanzari).
Cum ma sfatuiti sa fac : sa imi iau CM pe final de luna si evident si in luna ian sau sa imi depun actele de somaj ( dosarul oricum dureaza) siin acelasi timp sa merg si cu CM ?
Procentul 85% din media veniturilor brute pe ultimele luni din care ce se mai scade?
Raspunsul dvs. inseamna foarte mult pentru mine mai cu seama ca sunt mama singura, cu un copil la gradinita si o rata la banca pentru un credit ipotecar...lunile dec. ian, feb, sunt oricum luni greu de gasit un loc de munca iar daca tinem cont ca suntem si in plina criza...
Somaj
ContSters62984
am si eu o intrebare si vasi ruga frumos daca se poate sa-mi raspundeti in timpul somajului se poate lua concediu medical,cum se plateste concedou medical?am ... (vezi toată discuția)