fratele meu face un credit ipotecar (prima casa) la care eu pe contract voi fi coplatitor. pt. a accepta sa fiu coplatitor, intr-un final (dupa multe certuri si stres acumulat) parintii mi-au promis verbal ca vor trece casa lor pe numele meu.
Ce ma sfatuiti sa fac sa ma asigur ca se vor tine de cuvant? si ca fratele nu va avea alte pretentii in viitor.
adaug ca parintii, pt. acest credit, i-au dat fratelui o suma de bani pentru avans.
Trebuie sa dea o declaratie fratele dvs. ca renunta la dreptul sau de mostenire intrucat a fost despagubit cu bani pentru achizitionarea casei ,iar parintii dvs. va pot face act de vanzare-cumparare (singurul act valabil si necontestat de nimeni).In aceasta situatie puteti fi linistiti toti.
Sa incheiati cu parintii un antecontract de vanzare-cumparare in care sa stipulati si plata unui avans.. Acesta , in cazul in care parintilor le va veni vreo idee sa nu-si mai onoreze promisiunea,dupa ce dvs. . veti fi acceptat sa deveniti codebitor al fratelui la credit, acest precontract , daca il prezentati instantei, instanta va putea da o hotarare care sa tina loc de contract de vc.
pactele privind succesiunile viitoare sunt lovite de nulitate .
daca intr-adevar parintii vor sa va faca acte pe casa parinteasca, puteti incheia acte de vanzare-cumparare intre dansii si dvs .
aveti grija sa si platiti contravaloarea casei , pt a nu putea ataca actul , ulterior fratele dvs., invocand ca de fapt este vorba despre o donatie deghizata . ( intre rude ) .
roxanel are dreptate. Declaratia de renuntare la o succesiune nedeschisa nu are nicio valoare. Poate valora doar ca recunoaştere a darului manual, daca va face referire la el în cuprinsul declaratiei.
De ce nu fac parintii altceva. Un partaj de ascendent (o donaţie-partaj conjunctivă) atribuind de pe acum unuia dintre copii casa iar celuilalt suma de bani.
Cel mai bine ar fi sa se incheie un contract de vanzare -cumparare cu drept de abitatie.....astfel parintii vor locui acolo, iar dumneavoastra veti deveni proprietarul casei.
Dar aveti grija, sa mentionati si pretul in contract, spre a nu se invoca mai tarziu o donatie mascata.