avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenire/Mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenire/Mostenitori

Buna ziua.Am sa prezint pe scurt niste detalii inainte de a pune intrebarile.Este vorba de un apartament pe numele tatalui si mamei mele.Eu sunt singurul lor copil.Mama este decedata.In prezent tatal meu vrea sa faca actele de cadastru si intabulare a apartamentului conform normelor in vigoare.Doresc sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari:

1.Pentru cadastru si intabulare are nevoie de certificat de mostenire deoarece mama este decedata. Va fi nevoie de prezenta mea la notariat? momentan eu nu ma aflu in Romania.
2.In cazul in care tatal meu va deceda in afara de mine mai are si altcineva drept la apartament? Precizez ca tatal meu mai are 2 copii din alta casatorie iar mama 1 copil din alta casatorie?
3.In cazul in care tatal meu va trece apartamentul pe numele meu? Va mai exista drept de mostenire din partea altor persoane?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:47, 11 Martie 2016
Nu, calculele de mai sus nu sunt corecte.

Sunt corecte cotele succesorale (1/4 cota soţului supravieţuitor şi 3/4 cota descendenţilor),
dar aţi numarat mai mulţi copii decât a născut mama din speţă :)

Nu ştiu câţi o fi crescut defuncta, dar în materie de moşteniri îi numărăm doar pe cei născuti sau adoptaţi de ea. Si se zice că are doi.

Inseamnă că la acest moment apartamentul (intregul) este deţinut în cote de:
10/16 (soţul supravieţuitor) + 3/16 + 3/16 (copiii defunctei).

Asta în teorie. În practică ...ne lasăm suprinşi (dacă succesibilii încep să-şi conteste calitatea s-ar putea "să dea cu virgulă" pe unde nu se aşteaptă matematica).
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
romascanu, moderator
Aveti dreptate, am socotit un copil in plus la mama, tatal mai are 2 copii din alta casatorie si nu mama! Neatentie! :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiunea unui apartament mariusfilimon mariusfilimon parintii mei au un apt cu 2 cam iar fam este compusa din 2 copii o fata si un baiat dar fata este din prima casatorie a mamei in acest caz cum se va imparti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire silviu35 silviu35 IN actul de proprietate e trecut tata si mama. TATA e decedat din 1999 si nu s-a facut dezbatere de mostenire pina acum. MAMA nu mai locuieste din 1996 e in ... (vezi toată discuția)