avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Fondul cauzei la curtea de apel. Mai exista Apel ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Fondul cauzei la curtea de apel. Mai exista Apel ?

Buna seara !

Am o mica nelamurire in ce priveste exercitarea acestei cai de atac in urmatoare situatie :

Cererile cu valoare de peste 1.000.000 Ron, sunt de competenta materiala a curtii de apel. Intrebarea este urmatoarea :

In momentul in care fondul cauzei a fost solutionat, se mai poate pune problema exercitarii unei cai de atac ordinare (in speta, apelul ) ?

Din cautarile mele prin tratate si cod nu am reusit sa aflu un raspuns la aceasta intrebare.

Dar, avand in vedere faptul ca, fondul este o cale de atac de retractare; iar apelul este o cale de atac de reformare si deci avem in vedere existenta unui dublu grad de jurisdictie; pare ilogic a spune ca se poate exercita apelul si ca acesta merge tot la curte doar ca la un alt complet. Adica nu avem o instanta ierahica superioara care sa realizeze controlul judiciar...

Asadar, tind sa cred ca, un dosar care se judeca in fata curtii de apel in prima instanta, va avea o hotarare definitiva, neexistand alte cai de atac.

Astept parerile voastre si daca stiti autori care trateaza subiectul in cauza, rog sa precizati lucrarile acestora.
Foarte multe aspecte procedurale ale domeniului contenciosului administrativ sunt reglementate prin Legea nr. 554/2004, astfel că nu toate dispozițiile Codului de procedură civilă sunt aplicabile. Acest domeniu a fost întotdeauna unul special și a rămas așa și după intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Hotărârile definitive sunt arătate la art. 634, alin. (1) Cod procedură civilă. În Legea nr. 554/2004 nu există prevedere referitoare la caracterul definitiv al hotărârilor instanțelor de contencios administrativ, astfel că se aplică dispozițiile Codului de procedură civilă.
ART. 634
Hotărârile definitive
(1) Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;
3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;
5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării.
Conform art.28 din Legea nr.554/2004, dispozitiile acestei legi se completeaza cu prevederile Codului Civil si cu cele ale Codului Proc.Civ.,in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autoritatile publice ,pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul în materia contenciosului administrativ costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti daca Legea Contenciosului Administrativ nr. 554/2004 deroga de la prevederile Noului Cod de Procedura Civila in ceea ce priveste recursul. ... (vezi toată discuția)
Pot solicita punerea in aplicare a hotararii judecatoresti pronuntate de prima instanta? gheldiu stelian gheldiu stelian sant persoana indreptatita pe baza legii 10/2001 sa primesc despagubiri pentru imobil ce nu mai poate fi restituit in natura . intrucat a.n.r.p. si c.c.s.d. ... (vezi toată discuția)
Calea de atac la recurs Alabastru2015 Alabastru2015 Buna ziua! Daca s-a respins actiunea de recurs in contencios la Curtea de Apel, mai exista vreo cale de atac? (vezi toată discuția)