avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj sau demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj sau demisie

Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ramas dar fiindca am preluat si atributiile celorlalti am decis sa renunt...era vorba ca voi fi trimisa si eu in somaj ramanand singurul reprezentant al firmei...dar acuma ma obliga sa imi dau demisia motivul fiind ca nu ma poate trimite in somaj fiindca nu ar mai putea angaja pe altcineva 6 luni de zile...este adevarat?..si daca da at imi ramane din pacate varianta sa imi dau demisia cu preaviz de 15 zile lucratoare...in per de preaviz cat trebuie sa lucrez 8 ore sau 4 ore?As fi f recunoscatoare daca as primi un rasp...Ms mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 11 Decembrie 2013
Buna ziua! In data de 20 nov. am demisionat de la locul de munca unde mi-am prestat activitatea de 4 ani fara intrerupere. Daca reusesc sa ma angajez in luna dec.2013 iar in ianuarie 2014 societatea ma restructureaza pot beneficia de somaj?
Da, puteti beneficia de somaj daca indepliniti conditiile prevazute de lege.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)