avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program vizitare minor-vacanta in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program vizitare minor-vacanta in alta tara

buna.
am si eu o intrebare,poate reuseste cineva sa imi raspunda.am o hotarare judecatoreasca ce imi permite sa iau fetita in vacanta de vara in tara unde locuiesc.nici eu si nici fosta sotie nu suntem in tara.anul acesta am obtinut dreptul de a lua fetita o luna de zile in vacanta de vara aici unde locuiesc eu.tara nu are importanta,e in UE oricum.intrebarea mea ar fi urmatoarea...daca vreau sa plec cu fetita in vacanta intr-o alta tara decat cea in care locuiesc acum (sa zicem in portugalia de exemplu,tot in ue)in perioada cat e la mine, am nevoie de acordul fostei sotii sau e de ajuns doar sa o instiintez ca plecam in vacanta si atat?
Cel mai recent răspuns: VanBuren , utilizator 12:36, 27 Aprilie 2016
Ba este fix vorba de rautatea mamei daca nu isi da acordul ca minorul sa plece cu tatal in concediu in alta tara in conditiile in care si minorul isi doreste asa ceva si ar fi in beneficiul lui.
Aveti doua variante, ori inotificati mama ca sa obtineti acordul si scapati repede, ori deschideti process de suplinire a acordului si atunci sunteti sigur 100% ca e totul ok.
Sau, a doua variant, la cum au spus ceilalti useri, plecati cu fata in concediu unde doriti pentru ca aveti hotarare ca puteti sa o luati o luna la dumneavoastra.
stimate utilizator,e normal ca si mama sa stie ce si cum dar ceea ce nu inteleg unele mame este ca a avea custodia unui copil nu inseamna ca poti sa faci ce vrei cu el sau sa ii restrictionezi relatiile cu celalalt parinte,mai ales cand exista si o sentinta in sensul asta.ideea e ca ea deja a facut planuri copilului si pentru luna iulie ceea ce da de inteles ca nu are de gand sa imi dea fetita nici macar in perioada ce mi se cuvine.da stiu,este o infractiune si se pedepseste penal cu amenda sau la mititica.nu-i doresc sa ajunga acolo dar nici nu pot accepta sa se calce in picioare atat dreptul meu cat si al fetitei.mai stiu ca solutionarea unei plangeri dureaza cateva luni ceea ce inseamna sa mai pierd o vara,adica a treia.nu e prima data cand face asa,numai ca procesele dureaza...etc,etc
VanBuren, dacă un copil îşi doreşte ceva, va obţine de la părinţi.Dacă fetiţa dvs. îşi doreşte să plece în vacanţă cu dvs., nu există forţă care să o reţină.Nu ştiu ce vârstă are fata dvs., dar cu siguranţă, dacă e mai mare de 7-8 ani, nu poate fi influenţată de nimeni.Dar şi dacă nu vrea, e greu de convins.
Vedeţi Dvs., un copil e o fiinţă omenească. Numai cei arestaţi sunt luaţi cu forţa şi duşi acolo unde stabileşte instanţa.Este drept, instanţele dau sentinţe , timpul trece, lucrurile se schimbă...
De multe ori mai greşesc(nu e situaţia dvs, cred eu)
Mai e o problemă:vedeţi şi dvs. ce se întâmplă cu răpirile astea de copii:copii luaţi pentru un weekend şi nereturnaţi şi mie mi-ar fi frică să ia tatăl copilul în altă ţară, mă refer la ţările care confiscă copiii românilor, a ruşilor, a est europenilor- de ex. ţările nordice, vezi cazul Bodnariu. Sunt ţări care respectă convenţia de la Haga, dar sunt şi ţări care nu sunt semnatare ale acestei convenţii şi ţări care pur şi simplu o ignoră.
Martonze a scris:

Deci Dvs. aveţi o sentinţă prin care se specifică ţara unde îşi va petrece copilul vacanţa cu tata. Atunci trebuie să fiţi conştient că numai acolo puteţi petrece vacanţa, nu hai-hui prin Europa. Iniţial, am înţeles că aţi primit o sentinţă pentru o lună vacanţă, fără specificarea locului.

Dupa parerea mea, indiferent ce scrie în hotărâre, sub condiția sa nu se precizeze ca în mod exclusiv sa petreaca la resedinta părintelui acea perioada de timp, dreptul la petrecerea concediului nu se poate considera ca este interzis deoarece s-ar încalca libertatea de circulație într-un spațiu în care are dreptul sa se deplaseze în mod liber.
În caz contrar iarăși am ajunge la ceva similar arestului la domiciliu.

Și părintele care are custodia copilului are dreptul de a se deplasa sa în vacante sau concedii și nu se poate restrânge dreptul celuilalt parinte.

Eu apreciez ca se menționează locul reședinței numai pentru ca asa se putea menționa pentru a se stabili o locație a parintelui și pentru ca asa trebuia precizat în hotărârea judecătorească.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
practic am deschis acea actiune in instanta pentru ca nu ma puteam intelege pe cale amiabila cu fosta in privinta luarii copilului aici si de aceea se specifica tara dar nu pentru ca neaparat doar aici tre sa stau cu ea sau numai la resedinta mea de aici.a fost singura cale de a-mi putea lua copilul aici in vacanta.fosta se pare ca nu s-a obisnuit nici acum cu ideea dar o sa ii treaca

Alte discuții în legătură

Incredintarea unui copil minor ianej2002 ianej2002 Buna ziua tutror. Am urmatoarea speta: am obtinut hotarare judecatoreasca legalizata, pri ncare mi s-a incredintat fetita mea in varsta de 9 ani. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului baisan baisan Buna ziua, sunt in Portugalia cu un copil de 6 ani ce locuieste cu mine (mama), am deschis un proces pentru a obtine custodia copilului, precizez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
In ce context se poate obține ordonanța președințială acord suplinire părinte pentru a părăsi țara cu un minor de 3 ani ? Ela S Violeta Ela S Violeta Buna ziua ! Iubitul meu a trecut print-un divort care s-a încheiat cu custodie comuna , domiciliu la mama , pensie alimentara și program de vizita pt el . ... (vezi toată discuția)