avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical accident de munca

Buna ziua,

Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat timp a fost spitalizat(o data cu cod de indemnizatie 06 si o data, in continuare, cu cod de indemnizatie 01). In luna martie a primit de la medicul de familie concediu medical (cod 01) si apoi, pana la 29 martie ( de la alt spital, unde a fost internat pentru alte afectiuni relativ legate de accident, medical cu cod 01). In consecinta, din 11 februarie pana in 29 martie a avut mai multe concedii medicale, toate cu cod de indemnziatie 01 (dar fara zile de intrerupere intre ele).
Acum am primit referatul de avizare prin care ITM recunoaste accidentul ca accident de munca.

INTREBARE: sunt obligata, ca si angajator (el a fost platit in tot acest timp cu 100%, indiferent de codul inscris), sa inregistrez aceste medicale la Casa de Pensii (fond accident de munca si risc)? Sau pot sa le las asa si sa le inregistrez la Casa de sanatate si sa recuperez banii de acolo, ca si in cazul oricarui alt concediu cu cod indemnizatie 01? Cine ar putea sa ma verifice? Sa ma amendeze?

Daca sunt obligata, va rog sa imi spuneti unde este precizat acest aspect.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:29, 2 Februarie 2018
Trebuia sa incepeti o discutie noua fiind vorba de alt subiect.
La nivelul angajatorului se intocmeste dosarul de cercetare a AM de catre o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si in baza avizului, firma intocmeste formularul FIAM pentru inregistrarea AM.
Depuneti certificatele medicale la angajator care are obligatia sa schimbe codurile in baza avizului ITM pentru a putea intocmi FIAM.
Din comoditate, va vor trimite pe dvs. la medic sau la Casa de asigurari de sanatate sa va schimbe codurile pentru AM.
Concediul medical se plateste din fondul unic la nivel national pentru AM si BP, la care contribuie obligatoriu, lunar, toti angajatorii din Romania.
La prezentarea la UPU a Spitalului Judetean Ploiesti un angajat victima unui accident de circulatie a primit concediu medical aplicandu-i-se cod de indemnizatie 06. Dupa ce ITM prahova a avizat dosarul de cercetare rezultand accident de munca, ne-am prezentat la medicul care a inscris, corect la momentul respectiv, codul 06 pentru a schimba si parafa noul cod (03). Acesta a refuzat ca fiind nelegal. Seful biroului juridic al spitalului a spus ca numai in instanta se poate schimba codul de indemnizatie. Ne aflam, cred, intr-un cerc vicios. Unde scrie ca e alba sau neagra?
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
In urma avizarii dosarului de cercetare a evenimentului de catre ITM ca AM, firma inregistreaza AM si intocmeste formularul FIAM.
Depuneti certificatele medicale cu nota scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la angajator care are obligatia sa schimbe codurile in baza avizului ITM pentru a putea intocmi FIAM.
Din comoditate, v-au trimis pe dvs. la medic sau la Casa de asigurari de sanatate sa va schimbe codurile pentru AM.
Concediul medical se plateste din fondul unic la nivel national pentru AM si BP, la care contribuie obligatoriu, lunar, toti angajatorii din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm accident de munca marsta marsta Buna ziua, in urma unui accident la locul de munca, declarat si la ITM, mi s-a eliberat CM pentru 4 saptamani, Sunt diferente procentuale la calculul ... (vezi toată discuția)
Accident de munca si cm Maryanariana Maryanariana Buna seara. Pe data de 27/01/1017,am suferit un accident de munca ,in timpul serviciului care sa soldat cu fractura cominutiva mana stanga ,plagi ... (vezi toată discuția)
Circulatie documente in caz de accident floriontehnic floriontehnic situatie:accident de traseu.lucratorul se prezinta la medic (la ora 06.20);i se da cod indemnizatie 06(urgenta medico-chirurgicala);i se elibereaza certificat ... (vezi toată discuția)