avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu mostenirea

in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei pana la decesul acesteia lucru pe care l-am si facut .mentionez ca mai sunt inca 3 frati ,si am inteles ca initial a cerut acelasi lucru si lor.la data stabilita pentru dezbaterea succesinii noi nu am fost si am trimis procura pe unul din frati. imediat dupa aceia am aflat ca o parte din mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea .am crezut initial ca a fost impartita doar partea ce a revenit socrului meu,dar nu a fost asa .zilele trecute am gasit in casa actele notariale din care rezulta ca intreaga mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea in proportii egale ,adica fiecare cate 1/4 din total iar in dreptul sotiei a trecut ca noi am renuntat la mostenire in totalitate. acest lucru nu este adevarat pentru ca noi am renuntat in favoarea soacrei pana la decesul acesteia .intrebarea mea este :cum a fost posibil ca intreaga avere sa fie impartita in parti egale celor patru cand noi nu am imputetnicit pe soacra pentru lucrul acesta ?orice sot supravietuitor stiu ca primeste 1/2 din total si restul proportional pe numarul de membri inclusiv sotia in viata .la un calcul simplu soacra primea 1/2 plus 2/5 adica o parte din ce ne revenea noua plus partea ei .dar nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti ega le la 4 persoane
Asa cum spun de mii de ori de cate ori se iveste ocazia. Citeste, informeaza-te... necunoasterea legii nu te absolva de vina. Soacra ta s-a informat si.. a cam castigat.. amar castig pentru tine.. dulce pt. ea. Din pacate nici nu poti reveni asupra deciziei de renuntare, trecand termenul legal. Nu prea ai ce face in situatia de fata. decat sa inchizi usile si.. sa speri ca la Doamne feresteste! de vreun necaz.. sa nu fiti voia aia buni de care se va lovi.. si atunci sa vezi...
Nu se poate reveni asupra deciziei de renuntare dar se poate astepta. ;)

Acum depinde daca soacra l-a iubit :) suficient incat sa nu faca vreun testament in favoarea celorlati copii cu care a impartit cota sotului!

Asa cum spune si vorba "Viata bate filmul!" :rolleyes:
pacat de situatia creata,dar eu stiu un singur lucru;nu mai ai drepturi nu mai ai nici obligatii...un om care se apropie de 80 de ani ar trebui sa se mai gandeasca si pentru sufletul lui nu numai la bani
referitor la intrebarile lui cyan, va pot spune ca sotia pana ieri nici nu banuia ca ea nu va avea nimic in veci,convinsa fiind pana ieri ca ea va mosteni partea ei dupa decesul soacrei...dar eu cum spuneam ca sunt mai sceptic am facut pe ascuns cateva fotocopii a documentelor si i le-am aratat si normal a inceput sa planga de situatie...sotiei niciodata nu i-au fost aratate actele,ea "mergand pe mana mamei ei",convinsa fiind ca orice parinte vrea binele copiilor...iar soacra nu stie ca eu am vazut si fotocopiat actele...prima data am vrut sa ma consult cu specialisti si apoi sa pot deschide discutia cu temele facute
Sfatuiti-o pe sotie sa poarte o discutie ca de la mama la fiica si sa o intrebe pe mama ei de ce a procedat in felul in care a procedat.

Bineinteles ca o mostenire este binevenita oricand dar cand esti inselat de propriul parinte in detrimentul celorlati frati nu iti cade prea bine. Stiti care este povestea cu ratzushca cea urata.

Asa ca sotia sa ii ceara mamei sa explice motivele pentru care a "dezmostenit-o" si ii poate cere sa ii lase prin testament partea ce i s-ar fi cuvenit de la tata sau sa i-o doneze inainte sa treaca la cele vesnice.

Acum numai dvoastra si sotia cunoasteti situatia reala din familie si care ar fi putut fi motivele pentru care (mama) soacra a procedat in modul in care a procedat. Chiar nu stiu de ce se spune mama-soacra!!, si eu am niste relatii de iubire foarte "stranse" cu soacra-mea dar nu i-am spus niciodata mama pentru simplul motiv ca mama este una singura!

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)