avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu mostenirea

in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei pana la decesul acesteia lucru pe care l-am si facut .mentionez ca mai sunt inca 3 frati ,si am inteles ca initial a cerut acelasi lucru si lor.la data stabilita pentru dezbaterea succesinii noi nu am fost si am trimis procura pe unul din frati. imediat dupa aceia am aflat ca o parte din mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea .am crezut initial ca a fost impartita doar partea ce a revenit socrului meu,dar nu a fost asa .zilele trecute am gasit in casa actele notariale din care rezulta ca intreaga mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea in proportii egale ,adica fiecare cate 1/4 din total iar in dreptul sotiei a trecut ca noi am renuntat la mostenire in totalitate. acest lucru nu este adevarat pentru ca noi am renuntat in favoarea soacrei pana la decesul acesteia .intrebarea mea este :cum a fost posibil ca intreaga avere sa fie impartita in parti egale celor patru cand noi nu am imputetnicit pe soacra pentru lucrul acesta ?orice sot supravietuitor stiu ca primeste 1/2 din total si restul proportional pe numarul de membri inclusiv sotia in viata .la un calcul simplu soacra primea 1/2 plus 2/5 adica o parte din ce ne revenea noua plus partea ei .dar nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti ega le la 4 persoane
IN acest caz ca si in altele discutiile sunt fara rost.. Iti spun eu din experienta.. Am aflat, dupa 5 ani, ca parintii mei au facut vanzare pe apartamentul lor fratelui meu.. Asa.. si?? am plans.. m-am dat cu capul de pereti.. am vorbit.. si cat am vorbit.. Si am ramas cu vorbele.. Explicatia nu a fost niciuna in noianul de vorbe.. vorbe.. dar actul a ramas facut..Asa ca..
Am intalnit o situatie similara, acte intocmite in aceeasi perioada. In anul cand au fost redactate actele(inainte de 2004, inclusiv), nu exista un registru national in care sa fie inregistrate declaratiile de renuntare la succesiune. De asta, notarul care a dezbatut succesiunea nu a stiut de declaratia data de cealalta sora in fata altui notar. Acum situatia s-a schimbat intrucat exista acest registru national, iar notarii vad ce declaratii au fost date in fata colegilor lor.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
Ionita Loredana Avocat, Avocat
anechitei a scris:

multumesc mult pentru raspunsuri si inca o data spun ca altii sa invete din greselile altora si nu mai semnati ca "primarii"cum am facut noi ,dar referitor la cea ce spune doamna avocat Ionita Loredana am o intrbare;in declaratia data la notar de sotie in data de 21 07 2003 scrie ,citez "cer ca prezenta declaratie sa fie inregistrata in Registrul Special de renuntare la succesiune"


Bănuiesc că în acea perioadă Registrul Special de renuntare la succesiune se ținea de fiecare notar în parte și nu era un Registru General ținut la nivelul țării. Când m-am informat pentru clienții mei, alți notari așa mi-au comunicat. Se poate face o Adresă la Camera Notarilor ca sa aflați exact de când există registrul național. Eu v-am comunicat din practică că au mai fost situații similare.

Însă, chiar dacă ați înregistra o adresă la Camera Notarilor, nu ați putea să folosiți informația pentru a schimba situația din punct de vedere juridic. Dar v-ați mai liniști sufletește.
nu am vrut sa contrazic un jurist de profesie,era o simpla nelamurire a mea .

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)