avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa angajam un presedinte de asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa angajam un presedinte de asociatie extern?

Dupa ce am citit aici pe forum, inteleg ca presedintele asociatiei (presedintele de bloc, cum se mai spune), trebuie sa fie proprietar in imobil.

As vrea sa stiu daca este posibil ca presedintele, cu acordul asociatiei, sa mandateze pe altcineva (un tert), pentru a prelua atributiile presedintelui.

De ce intreb asta - in foarte putine blocuri exista cu adevarat oameni dedicati, seriosi, proactivi si cu interes pentru legislatie si comunitate, care sa aibe timp sau sa doreasca rolul de presedinte. De cele mai multe ori este aleasa o persoana neutra care nu deranjeaza pe nimeni, iar problemele asociatiei raman nerezolvate.

Sunt multe blocuri cu pensionari, studenti, chiriasi, firme, sau oameni simpli, unde e foarte greu de gasit cineva serios si capabil. Mie mi se pare ca presedintele are totusi o responsabilitate destul de mare, iar lumea in general accepta sa fie presedinte pentru ego sau pentru a-si rezolva o situatie personala cu locuinta.

Nu am inteles de ce presedintele trebuie sa fie din bloc, cu ce ar ajuta asta. Am avut un presedinte 20 de ani, un senior, dar dansul nu a facut absolut nimic, desi locuia in bloc. Cunosc persoane care pentru o suma de bani s-ar implica si ar face foarte multe.

La noi blocul e ca dupa razboi, sunt o multime de lucruri de facut, dar nimeni nu are timp sau dorinta ca sa faca ceva. De asta as vrea sa stiu daca exista o cale legala pentru a delega atributiile unui profesionist, asa cum inteleg ca se poate angaja cenzor.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:14, 13 Mai 2016
ART. 18 (1) Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor în cadrul adunarii generale.

După cum vedeți și in articolul din lege nu specifică dacă este sau nu proprietar treaba este să fie ales de către A.G..
Aveti dreptate cu angajarea unui presedinte extern dar atata timp cat aceasta profesie nu este clasificata in COR nu exista aceasta posibilitate.
Probabil legiuitorul s-a gandit ca daca se alege o persoana dintre proprietari va exista un interes marit in rezolvarea problemelor care apar intr-o asociatie de proprietari.
In multe cazuri proprietarii au mentalitate de "turma", nu ii intereseaza nici macar interesul propriu, nu participa la adunarile generale, in schimb sunt primii care comenteaza orice decizie luata in AG sau de cei din Com. executiv.
Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari este in multe cazuri depasita de realitate. Parlamentarii propun si voteaza tot felul de tampenii pentru modificarea sau completarea legii, totul pentru "multumirea" turmei de votanti.
Personal am acceptat sa fiu ales in Com.ex. in ideea de a face ceva, au trecut 3 luni si deja m-am lamurit atat cu presedintele ales cat si cu ceilalti vecini, voi renunta foarte curand la aceasta "functie" si voi urmari respectarea legii in calitate de simplu proprietar.

@BEN46, dvoastra ati citat art. 18 din HG 1588/2007 in care sunt normele de aplicare ale L230/2007 privind infiintarea AP iar dum cum se cunoaste, legea primeaza in fata normelor, si chiar si asa tot se intelege ca presedintele se alege dintre proprietari.

L230/2007
Art. 21. - (1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege, dintre cei prezenţi, un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor
acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică sau juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
......................
(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor din cadrul adunării generale. Preşedintele, în situaţii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepreşedinte căruia îi poate delega atribuţiile sale.

Prin urmare, presedintele si membrii CEx trebuie sa fie dintre proprietari si numai cenzorul poate fi ales din afara AP.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
cyan, moderator
Prin interpretarea articolului se subantelege ca acesta trebuie sa fie proprietar in cadrul asociatiei.
Buna ziua,
Dupa parerea mea, conform legii, presedintele trebuie sa fie nu numai propietar ci si membru al Asociatiei de Propietari, conditie fara de care nu poate ocupa nici o functie in cadrul Asociatiei. In acest sens, citez:Art. 9
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu .
In concluzie, nu puteti angaja un presedinte si nici nu puteti delega atributiile altcuiva, din afara Asociatiei...
BEN46 a scris:




După cum vedeți și in articolul din lege nu specifică dacă este sau nu proprietar treaba este să fie ales de către A.G..


Conform dispozitii in vigoare,nu poate fi ales in functia de presedinte de asociatie decat un membru proprietar din cadrul asociatiei de proprietari
Conform dispozitii in vigoare,exista diferente de drepturi intre membrii proprietari si locatarii din imobil,in sensul ca numai aceia care detin calitatea de proprietar asupra bunului imobil si care atentie - au acord de asociere incheiat cu asociatia de proprietari,au dreptul sa fie alesi in functii de reprezentare a asociatiei de proprietari
As vrea sa stiu daca este posibil ca presedintele, cu acordul asociatiei, sa mandateze pe altcineva (un tert), pentru a prelua atributiile presedintelui.

Legiuitorul a prevazut L nr 230/2007
art 31(7) În cazul în care preşedintele se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, acestea vor fi îndeplinite de către un vicepreşedinte, numit de preşedintele asociaţiei de proprietari dintre membrii comitetului executiv, urmând ca în termen de 90 de zile de la data când s-a constatat indisponibilitatea să fie convocată o adunare generală pentru a alege un nou preşedinte.

Alte discuții în legătură

Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Presedinte SimonaBardea SimonaBardea Buna seara! Presedintele unei asociatii trebuie sa fie proprietar al respectivei asociatii, sau poate fi oricine?. Care este articolul din legea ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)