avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, tatal cetatean austriac
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, tatal cetatean austriac

Buna ziua! As dori cateva sfaturi,raspunsuri daca se poate.Am avut o relatie cu un cetatean austriac relatie din care a rezultat un baietel,care are varsta de un an si 3 luni.Am locuit impreuna la domiciliul lui in Austria unde am si lucrat pentru el cu contract.Relatia s-a deteriorat in cateva luni datorita comportamentului sau anormal(nu intru in detalii sunt prea multe de spus si as vrea strict raspunsul care ma intereseaza) ideea este ca am fost obligata sa fug practic cu copilul intrucat el impreuna cu familia lui au retinut pasaportul copilului sa nu pot pleca din tara cu minorul.Acolo locuind si muncind cu el nu primeam nici un fel de salariu,iar dupa nasterea copilului nu am beneficiat de nici un drept banesc.In luna decembrie 2015 am parasit tara impreuna cu minorul,dupa discutii cu protectia copilului din Austria inclusiv un avocat.In prezent locuiesc in Romania cu minorul,insa nu poate beneficia de alocatie din Romania deoarece am finalizat documentatia pt alocatie in Austria insa este pe numele tatalui.Am inaintat deja cererea unui avocat pt pensia alimentara si incredintarea minorului..Intrebarea mea este: ARE EL DREPTUL SA BENEFICIEZE DE ALOCATIA MINORULUI DESI MINORUL LOCUIESTE CU MINE? Exista riscul sa pierd in instanta copilul,pentru motivul ca este cetatean austriac si el are o situatie financiara buna? nu am fost casatoriti legal iar copilul are numele meu! Multumesc anticipat pt orice sfat,raspuns.
Sunt mama in drepturi din cate stiu,iar plecarea mea din Austria a fost posibila doar dupa ce am anuntat autoritatile vorbim aici despre politie si protectia copilului,ca intentionez sa il parasesc,asta dupa ce m-au obligat practic sa locuiesc acolo in ultimile doua luni si sa muncesc fara sa fiu platita! Avocatul imi spunea ca ar fi avut un caz identic cu al meu iar mama a avut castig de cauza..nu as vrea sa fiu naiva avocatii sunt uneori si farsori,sper sa ma ajute,situatia mea nu e chiar usoara fiind mama singura momentan fara venit...iar fostul mai are o fetita dintr-o relatie precedenta,concubinaj..fetita a ramas la mama,iar el plateste pensie de intretinere..
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
Madalina3, utilizator
Teoretic și copilului de la dumneavoastră va fi obligat sa-i plătească pensie de întreținere.
Practic însă, dacă nu o să vrea de bună voie, va trebui să apelați la un executor din Austria, însă acesta costa bani pe care îi recuperați cu timpul de la debitor, dar pentru demararea procedurii va trebui să îi aveți.

Vă doresc succes`!
Puteti cere in instanta ca tatal sa fie obligat sa vireze catre dvs si pensie si alocatia de la stat. Apoi, executarea se face prin ministerul justitiei.
Doamna, nu stiu ce va spune avocatul, insa ma intreb daca e chiar atat de avantajos faptul ca va judecati in Romania?
Dupa mine, aveati dreptul sa obtineti alocatia in Austria, sigur, nu va pot garanta, trebuia vazut.
Pentru alocatia copilului, daca acesta traieste in Romania, nu mai aveti dreptul sa o incasati decat pe cea din Romania. Pentru asta trimiteti o adresa in Austria si intrebati de demersuri. El va trebui sa returneze ce incaseaza acum ilegal.
In privinta demersurilor in ROmania, cred ca aveati castig de cauza in Austria, puteati obtine si despagubiri pentru neplata salariului, nu stiu exact care va era situatia.
Daca in avocatul prezent nu aveti incredere, mai intrebati si la altul; e obligatoriu sa fiti asistata si reprezentata de un om in care sa aveti incredere.
AVLIL a scris:

Pentru alocatia copilului, daca acesta traieste in Romania, nu mai aveti dreptul sa o incasati decat pe cea din Romania. Pentru asta trimiteti o adresa in Austria si intrebati de demersuri. El va trebui sa returneze ce incaseaza acum ilegal.

Dacă tata copilului va dori, copilul este îndreptățit prin tatăl său, să primească și alocația din Austria pe lângă cea din România, dar diminuată cu 20 de euro(cei 84 lei).
Pe cea din România o veți primi dumneavoastră. Toți părinții care lucrează în Austria primesc alocație pentru copii de la statul austriac, sumă progresivă care crește odată cu vârsta minorului. Dacă primesc și din statul de domiciliu, cea din Austria este diminuată cu suma primită acasă.
Tata are și dreptul să renunțe la alocația pentru copilul său din România, fiind un drept al copilului neimpus obligatoriu.

Tata copilului nu încasează alocația ilegal acum, ci dacă și-o însușește în interes personal, însușirea este ilegală, dar încasarea alocației de către el este legală, deoarece copilul are acest drept. Vorbesc din perspectiva legislației austriece.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt o mama divortata cu un copil minor de 10 ani, fostul ... Viodar Viodar Buna ziua , sunt o mama divortata cu un copil minor de 10 ani,fostul meu sot primeste alocatie in Austria, unde lucreaza, dar si-o isuseste el( mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Alocatiile de stat claumona70 claumona70 Buna seara.Sunt casatorita cu un cetatean Austriac de origine romana din 2001.In urma casatoriei au rezultat 2 copii nascuti in Austria.Conform legislatiei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ContSters205298 ContSters205298 Divort pronuntat,instanta dispune : -autoritatea parinteasca sa fie ... (vezi toată discuția)