avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere in natura

Instanta a stabilit custodia comuna a minorului, iar plata obligatiei de intretinere a minor sa se exercite in natura de ambele parti. Domiciliul minorului este stabilit la mama, de comun acord intre parti. In programul de vizitare se specifica ca in perioada vacantelor scolare adica, luna iulie minorul la locui cu mama, urmand ca in luna august minorul sa locuiasca la tatal. Intrebare....in perioada cat minorul locuieste la mama conform programului stabilit de instanta, tatal trebuie sa se achite de obligatie in natura? Sau fiecare o face in perioada in care minorul locuieste cu acestia? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 17:32, 30 Iunie 2016
@Matonze
vedeti, exista ceea ce se cheama relatii personale cu copilul, cand aduce copilul acasa, aduce si bunurile (perisabile sau nu) de care are copilul nevoie in saptamana ce urmeaza (in medie, oamenii nu fac piata in fiecare zi, n-au timpul necesar) sau le aduce intr-o zi din saptamana agreata, sau ce altceva functioneaza pentru cei implicati
sau poate cumpara parintele rezident produsele perisabile si parintele nerezident produse neperisabile
solutii exista, trebuie doar sa le acceptam

cat priveste analizele facute la clinica privata ... daca nu era asa de grav ca sa chemati salvarea sau sa mergeti la camera de garda inseamna ca ati facut analizele respective ca sa va simtiti dvs impacata (stiu ca suna rece si calculat, dar asta nu inseamna ca nu e adevarat) deci imi pare corect sa le achitati dvs (chiar si casa de asigurari e de aceeasi parere, nu vi le deconteaza)

@PS
1. eu cu angajatorul meu nu am nici o relatie de subordonare: eu ii furnizez un serviciu, el imi furnizeaza niste bani in schimbul serviciului. Decontul il fac cu un alt departament fata de care nu am nici o relatie de subordonare, ci una de colaborare. El imi da niste bani cu un scop precis (cumpararea de pixuri) eu trebuie sa ii dau in schimb o chitanta din care sa reiasa ca am folosit acei bani in scopul in care mi-au fost inaintati (altii decat cei pe care mi-i plateste mie pentru serviciile furnizate de mine)
2. parintii nu au obligatia de a-si intretine copiii in mod egal, ci in solidar, ceea ce practic inseamna ca sunt fiecare parinte este responsabil pentru intreaga intretinere (Care privește, care leagă, care angajează mai multe persoane, fiecare fiind responsabilă de întreaga obligație care revine tuturor.) deci daca eu dau 500 de lei nu inseamna ca si ta'su trebuie sa imi dea 500 de lei si asta e toata responsabilitatea noastra ca parinti


E drept ca unde parintii nu vor sa colaboreze moare copilul de foame, dar e bine sa intelegem ca ambii parinti trebuie sa incerce sa colaboreze, si cel care cere si cel care da.


Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
mirebire, utilizator
Sa stau zilnic in coasta mamei, viata privata a mamei, nu era ca vorbim de copil si de interesul lui? interesul copilului este acela ca parintii sa colaboreze intre ei. Interesul copilului este sa aiba si mama, si tata. O plata a pensiei in natura ar favoriza copilul si relatia cu parintele nerezident, parerea mea umila. A trimite bani intr-un cont fara sa stii nimic de copilul tau, nu prea.
Doi oameni se despart fiindcă nu se înţeleg. Oricât aţi susţine această "contribuţie în natură", repet, asta e valabilă doar în cazul domiciliului alternant al minorului şi, dacă aveţi copii, vă daţi seama şi dumneavoastră.Eu nu ştiu care vor fi necesităţile copilului meu mâine, cu atât mai puţin luna viitoare, fiindcă astea depind de o serie de factori independenţi de mine, ca părinte, de ex. invitaţia la onomastici, vremea de afară, evenimentele de la şcoală - de exemplu, din joacă, copilul a rupt vestuţa colegului, a trebuit să-i cumpăr eu una nouă - starea de sănătate, etc. Nu pot anticipa că săptămâna viitoare va fi caniculă şi copilul va dori să mergem la ştrand şi să mănânce mai multă îngheţată decât friptură, nici că se va îmbolnăvi şi va trebui să dau bani pe medicamente şi pe administrarea injecţiilor.
Aveţi dreptate că nu puteam sta liniştită până luni cu copilul bolnav şi nici aştepta alte 2 săptămâni ca să fie fonduri pentru analize, la fel cum anul trecut am cheltuit o avere cu tusea copilului, care a ţinut câteva luni şi nici medicii cu contract la Casa de asigurări, nici cei fără, nu i-au găsit leacul, şi atunci am făcut-o pentru liniştea mea...Şi nici măcar nu am păstrat chitanţele :)
Mirebire,
ceea ce practic inseamna ca sunt fiecare parinte este responsabil pentru intreaga intretinere

Să înţeleg că cel care plăteşte 180 lei este un părinte responsabil şi prin avansarea acestei sume, a asigurat condiţiile materiale pentru creşterea şi dezvoltarea profesională a minorului?
Referitor la decontul de la serviciu, sub nici o formă nu veţi putea cumpăra acele pixuri dacă vi se decontează 1 leu, iar pixul costă 5 lei :) La fel, nu vi se decontează hotel de 5 stele dacă în contract scrie că se va deconta tarif până la limita de x lei, care corespunde unui hotel de 2 stele.
În mod similar, plata în natură poate creea conflicte, bunăoară părintele rezident cumpără tabletă copilului şi i-o dă, cu factură, evident, copilului, ca intreţinere pe 2 luni!
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
Martonze, utilizator
Vedeti ca exista o problema de intelegere: sigur ca pot stii ce nevoi are copilul meu saptamana viitoare.
Tocmai pentru castiti ce nevoi va avea saptamana viitoare puteti sa va planificati cheltuielile in cadrul unei luni. De aceea nu cheltuiti toti banii pe care ii aveti in cont pentru mancarea saptamanii curente, mai pastrati si pentru nevoile preconizate ale saptamanilor viitoare.
Tot la fel de sigur ca onomastica si cadoul aferent, la fel ca si strandul nu sunt nevoi. Sunt binevenite, dar nu sunt nevoi. La fel cum nici tableta nu e nevoie, desi e binevenita.
Tot la fel de bine ati intuit ca nu vi se vor deconta (de catre celalalt parinte) analizele la clinica privata cand aveti asigurare de sanatate la CNAS, cum nu mi se va deconta nici mie hotelul de 5 stele, doar ca nu mi se va deconta nu pentru ca e contabila nesimtita si neimplicata ci pentru ca nu e o nevoie.

Eu nu zic ca nu exista parinti care dupa ce primesc o lista cu ce are nevoie copilul, se intorc de la cumparaturi cu cu totul altceva. Ei exista, insa hai sa nu generalizam, sau hai macar sa incercam o luna, doua... poate cine stie ... invata ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
mirebire, utilizator
Doamna mirebire explicatiile dvs trec dincolo de realitate. Dar de ce ma rog "in solidar" (ceea ce nu am scris nicaieri ca ar insemna "egal") s-ar traduce ca eu mama trebuie sa dau mai mult? Sunt mai capabila, mai calificata? Daca da, scrie pe hartie ca raspunsul e "da" si e in regula pentru mine. Fiecare cu limitele si cu competentele personale!
Interesul sau mai bine zis binele unui copil dnule againstpas sunt asigurate de multe alte lucruri, pana la plata pensiei in natura versus in bani.
Iar colaborarea nu inseamna ma duc zilnic la usa copilului sub pretextul ca am adus o ciunga!
Sunt multe activitati pe care le puteti achita direct prestatorului (engleza, karate, tabara) si puteti apoi si solicita informatii despre evolutia copilului.
Va place sau nu va place, un parinte, chiar si cei decazuti din drepturile parintesti, datoreaza copilului sau intretinere si asta....neconditionat!.
Teoretic, copilului ii e mai bine daca are mama si tata, nu insa orice mama sau orice tata! Exista si parinti toxici, oricat de nedoritori am fi sa admitem asta si exista si copii care refuza intemeiat contactul cu celalalt parinte. Sigur ca aici putem imediat sa sarim cu teoria alienarii, dar ce te faci cand acel copil iti da niste motive personale? Le ignori si-i tragi o banda adeziva copilului pe gura? Nu stiu daca ati avut ocazia sa vedeti reactia unui copil incepand cu 10 ani atunci cand punctul lui de vedere e ignorat sau neacceptat. E mult mai virulent decat imaginati. Ce facem? Il ducem toata viata la psiholog ca sa "vrea"? Cine are naivitatea de a crede ca psihologul e solutia la orice problema? Pai daca ar fi n-ar mai exista nici divorturi, ca-i face psihologul pe cei doi "sa vrea" sa stea in continuare. Ii tine in sedinte de consiliere pana vor si daca tot nu vor, mai facem o runda de consiliere, de preferinta pana la pensie. Ce psihologul nu e si el om, nu trebuie si el sa faca venituri?
Iar cu angajatorul, da aveti o relatie de subordonare, caci dvs nu-l puteti da pe el afara, ci doar el pe dvs! E incredibila distorisionarea realitatii.
Eu unuia care mi-ar cere socoteala pe fiecare leu al pensiei de intretinere nu i-as da-o si punct. Stiti de ce? Ca sunt ocupata sa castig restul banilor necesari lui "in solidar" si pentru ca plata pensiei NU poate fi conditionata de socoteala mea sau de orice alt gest al meu sau al lui gica de la scularie. E o obligatie punct. Sa mearga in instanta sa castige dreptul de a nu mai plati pensie ptr ca nu-i dau eu socoteala. Ce sa spun, urmeaza sa sucomb ca nu mai primesc mareata suma de 200 de lei. Doar ca nu va putea veci sa obtina asta. La fel si cu pensia in natura. Ce credeti ca obtineti cu reaua-credinta si obligarea? Va spun eu: ceea ce ati obtinut si pana in prezent. Poate crestem mari si invatam ca faptele personale au si consecinte si ca anii in care n-ai venit la copil, in care ai platit mamei o pensie la misto, cand ai tinut-o in scandal si plangeri se raporteaza undeva si ca nu poti deodata sa ceri colaborare si sa o si primesti dupa urmatorul calendar: luni faci o plangere penala, marti aduci doi pui, miercuri faci scandal la dgaspc, joi ne intalnim sa stabilim unde serbam ziua copilului etc. Daca nici asta nu se poate intelege eu zic ca e despre psihiatrie, nu despre psiholog, si despre parintele nerezident, nu despre copil!
Si da dnule againstpas vorbim despre copil, dar copilul nu e legitimatia dvs de dat buzna in viata mamei, fie ca va place, fie ca nu!
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Consiliere parinti la dgaspc irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua, Care sunt atributiile legale si procedurile acestei institutii referitoare la implicarea in consilierea fostilor soti, spre beneficiul copiilor? ... (vezi toată discuția)