avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina imprumutata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina imprumutata

Buna ziua! Am si eu o intrebare.
Acum 6 luni am imprumutat masina unui prieten pentru suma de 1000$. Masina este pe numele tatalui meu. Toate actele sunt la prietenul meu iar el nu vrea sa imi dea masina inapoi.

Tatal meu este plecat din tara de 2 ani de zile.Eu vreau sa ii iau masina cu forta ca sa zic asa. Dar o sa ramana cartea la el pentru ca nu o tine in masina.

Ideea e ca nu vreau sa am alte probleme. Ma ameninta ca o va vinde. Cine stie la cine ajunge masina si va primi tata multe amenzi pentru ca este pe numele lui repet. Nu vreau nici sa o dau furata.

Poate face plangere la politie daca ii iau masina? Nu are nici un act doveditor pentru masina nici pentru suma pe care mi a imprumutato.

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2016
mihai133, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 22:05, 5 Iulie 2016
Eu inteleg ca ati lasat masina tatalui dvs garantie pentru un imprumut. Presupun ca ati avut acceptul acestuia din urma. Daca nu sunt acte ati putea depune plangere penala pentru abuz de incredere, totusi, corect ar fi daca ati avut o intelegere, chiar verbala, sa o respectati si sa-i restituiti banii imprumutati ca sa va primiti masina.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
El numai vrea bani inapoi. Spune ca vrea sa o vanda pentru ca va lua mai mult pe ea. Spune ca eu i-am vanduto lui si nu i-am imprumutato.
Actele sunt la el dar daca ii iau masina sigur se va afla si talonul in masina.
Va ramane doar cartea la el.
Tatal meu stie povestea si a spus ca este treaba mea ce fac cu ea.
El va vinde masina unui strain si va face act vanzare-cumparare fals intre tata si urmatorul client.

Daca inscrie masina pe numele lui intai trebuie sa plateasca taxa de inmatriculare si nu ii convine pentru ca va pierde bani. Asa ca prefera sa scape de ea.

Eu nu vad cum o sa fiu cautat de politie daca o sa spuna ca i-am furat masina care de fapt nu este a lui. Chiar daca se duce cu cartea masini la politie.

Verbal nu ma pot intelege cu el.
Multumesc!
Eu nu vad cum o sa fiu cautat de politie daca o sa spuna ca i-am furat masina care de fapt nu este a lui. Chiar daca se duce cu cartea masini la politie.


Cititi art. 228 alin.2 c.p.si poate va schimbati parerea.
ART. 228*)
Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.
mihai133 a scris:



El va vinde masina unui strain si va face act vanzare-cumparare fals intre tata si urmatorul client.





Legal nu poate face act de vanzare cumparare pentru tranzactionare vehicul,pentru simplul motiv ca nefiind proprietarul de drept nu va putea prezenta nici certificat fiscal ,nici fisa de radiere auto
Asta inseamna ca detinatorul actual al masinii poate sa o instraineze ,masina poate sa ajunga la "n" persoane,iar tatal dv in calittate de proprietar sa inceapa sa acumuleze amenzi
Având în vederea că și bani folosiți de d-voastră sunt împrumutați cred că vi se poate aplica și d-voastră prevederile art. 238 Cod penal. Din ce am înțeles doar valoarea diferă, așa că vă recomand să depuneți eforturi în vederea restituirii banilor împrumutați. Încercați să vă judecați drept:D.
Cu privire la autovehiculul, întrucât a fost ,,împrumutat'' și nu cu titul de gaj (garanție), cred că se pliază pe art.238 Cp.
Abuz de încredere, deoarece faptuitorul abuzează de încrederea celui care i-a lăsat bunul în detenție, transformându-se din detentar al bunului în pretins proprietar al acestuia. Mai ales că a declarat că are intenția de a-l vinde.
Art. 238 Cod penal
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

În cazul furtului trebuie să fie săvârșit ,,fără consimţământul acestuia'', ori în acestă speță a fost împrumutat.
Vinderea autovehiculului fără acordul proprietarului ar putea avea consecințe penale, așa cum sugera și ,,ynocentta''.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si furt MaDaAlina MaDaAlina In vara lui 2016 am dat masina unei cunostinte sa o duca mai departe la reparat. In cateva etape am schimbat bateria, uleiul, anvelopele etc, asta sub ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)