avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Auto vandut si neînregistrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Auto vandut si neînregistrat

Buna ziua,

Am si eu o problema. La sfarsitul lui 2014, am vândut un autoturism. Acum, în 2016, am primit o amendă contravenţională de la CNADNR pentru rovinietă. Am contestat-o, procesul nu a avut loc încă.

Autoturismul a fost radiat fiscal de la primăria municipiului în care domiciliez. Acum, doresc să rezolv problema pentru a evita eventualele neplăceri cauzate pe viitor.

M-am interesat la serviciul de înmatriculări, unde au spus că mă pot ajuta, doar dacă le prezint copie după buletinul meu, actul de vânzare-cumpărare şi copie după buletinul cumpărătorului. Am luat legătura cu o rudă a celui care a cumpărat maşina de la mine (nu aveam telefonul individului respectiv) şi i-am solicitat o copie după actul de identitate al cumpărătorului sau datele acestuia de contact. Mi-a transmis contractul pe care el l-a făcut mai departe, cu o a treia persoană, din care reiese că a înstrăinat autoturismul în aceeaşi zi în care l-a cumpărat de la mine. I-am mai cerut o copie a buletinului, nu a dorit să mi-o dea.

Acum, eu sunt oarecum cu mâinile legate. Aş avea nevoie doar de o copie după buletinul lui, pentru a o putea prezenta la înmatriculări, să modifice în baza de date. Doar că nu pot intra în posesia ei. Nici în instanţă, mă gândesc că mare lucru nu am cum să rezolv. Dacă îi fac eu cumpărătorului de la mine întâmpinare, în ideea ca instanţa să-l oblige să înmatriculeze maşina, el nu mai are maşina, că a vândut-o. Eu relaţii contractuale cu cel de-al treilea cumpărător nu am avut, aşa că mi-e cam greu să-i cer lui ceva.

Aş avea nevoie de o idee. Cum aş putea rezolva problema? M-aş putea adresa poliţiei, nu ştiu, îmi poate pune cineva la dispoziţie o copie a buletinului unei persoane fără acordul persoanei respective? Dacă îl chem în instanţă pentru un prejudiciu (în cazul în care nu se rezolvă favorabil contestaţia), îl pot obliga să-mi dea şi o copie a buletinului? Mi se pare absurdă treaba. Am nume, adresă, serie şi număr a cărţii de identitate pe contractul de vânzare-cumpărare. Mă gândesc că se poate verifica identitatea unei persoane. Însă nu prea văd în ce bază legală aş putea să o aflu.

Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:42, 24 Februarie 2017
Faceti o cerere trimisa recomandat cu confirmare de primire catre cel ce a circulat cu masina in ziua amenzii (dupa data amenzii reiese cine ,primul sau al doilea cumparator) ,pentru restituirea contravalorii amenzii CNADR .
De asemenea o cerere de restituire a contravalorii RCA pe lunile ramase - actele intocmite cu prilejul restituirii sumei constituie proba in cazul unui eventual proces . Va trebui sa va deplasati la sucursala asiguratorului ...
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
mottofreee, utilizator
Cum am promis, vă ţin la curent când se mai întâmplă ceva. S-a stabilit data de judecare pe 10 octombrie. Nu-mi fac mari speranţe, ce decide instanţa aia e. Dacă decide că am de plătit, plătesc.

Doar ce am primit confirmarea de la Înmatriculări, pentru notificarea pe care am făcut-o. Ea sună aşa:

"La petiţia dumneavoastră înregistrată la serviciul nostru cu numărul de mai sus la data de ... referitoare la înstrăinarea autoturismului marca .... înmatriculat în evidenţele noastre cu numărul ...., vă comunicăm că aceste date au fost menţionate în evidenţele noastre.

De asemenea, vă comunicăm că informarea pe care dumneavoastră aţi trimis-o nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, act juridic care presupune îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 8 din Ordinul M.A.I. 1501/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind "procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei provizorii sau pentru probe a vehiculelor".
Astăzi a fost judecata şi s-a publicat decizia. Aveam banii puşi deoparte, gata să mă duc să plătesc, însă, nu e cazul.

Tip solutie: Admite plângerea
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de petentul ............ în contradictoriu cu intimata C.N.A.D.N.R- CESTRIN. Anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei seria ....... nr. ..................... Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria ................. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.10.2016

Aşadar, mi s-a dat câştig de cauză. Mă bucur că mi s-a dat anulare şi nu transformare în avertisment. Pusesem şi asta ca soluţie acceptată în plângere. Aştept şi apelul, sper să nu se mai schimbe.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
Rrs, utilizator
Nu am mai scris, însă cei de la CNADNR au făcut şi apel. La ăla nu mi-am mai dat interesul, nu m-am prezentat, n-am mai scris nimic, a fost astăzi. A fost respins, hotărâre definitivă, aşa că nu mai am ce probleme să mai am din cauza amenzii respective.

Chiar sunt curios daca mai primesc si altele.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
Rrs, utilizator
Rrs a scris:
Chiar sunt curios daca mai primesc si altele.

Codul de procedura, art 431 - Efectele lucrului judecat
(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Vânzare autoturism de aproximativ 5 ani și ne luat in evidentele poliției de către noul proprietar dana capitanescu dana capitanescu In anul 2014 am vândut un autoturism cu contract de vânzare cumpărare, certificat fiscal și tot ce trebuie, ca noul proprietar sa poată înscrie mașina ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta pentru o masina vanduta! unnimenicunoscut unnimenicunoscut Buna ziua! Multumesc anticipat pentru atentia acordata problemei expuse de mine! Am vand un autoturism in 2014. Contract vanzare cumparare,radiere de la ... (vezi toată discuția)