avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rog consultanta privind indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rog consultanta privind indemnizatia de somaj

Incepand cu data de 1 august 2009 sunt in somaj. Cu dispozitia nr.98703 a fost stabilit cuamntul indemnizatie de somaj in suma de 571,00 lei, din care :
- 450,00 lei reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- 120,36 lei reprezentand 7% din 1719,4167 lei (media bazei lunare de calcul asupra careia s-a stabilit contributia de asigurari pentru somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare).
Conform Legii 76/2009 art.34 si art.39 al.(2) si (3) pentru vechimea inscrisa in carnetul de munca, respectiv 21 ani 2 luni 28 zile, procentul pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 ani este de 10 %.
Am revenit la AJOFM Arges pentru lamuriri privind stabilirea dreptului de indemnizatie de somaj unde mi s-a adus la cunostinta faptul ca nu s-a luat in calcul perioada 1 martie 2002 - 22 decembrie 2004, pentru care au facut mentiunea ca la dosarul de somaj trebuia depusa anexa 26 emisa de angajatorul din acea perioada.
Mentionez faptul ca vechimea conform carnetului de munca depus la agentie este astfel:
- 25.01.1988 - 01.02.1992 D.J.P.T.c ARGES 4 ani 0 luni 6 zile;
- 01.02.1992 - 22.12.2004 RODIPET S.A.-SUC.ARGES 12 ani 10 luni 22 zile;
- 01.04.2005 - 01.08.2009 S.C.TERMOFICARE 2000 S.A. 4 ani 4 luni 0 zile,
iar contractul de munca nu a fost niciodata suspendat ( concedii fara plata, crestere copil pana la 2 ani, etc).
Va rog sa-mi comunicati posibilitatea recalcularii cuantumului indemnizatiei de somaj, demersurile care trebuiesc efectuate in acest sens, deoarece de la agentia de somaj raspunsul sec al functionarului public a fost "dati-ne in judecata".
Va multumesc!
Mihaela
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:05, 21 August 2009
Dar pentru ceilalti ani ati depus cumva acea adeverinta- anexa 26??
Este vorba de fapt despre certificarea stagiului din acea perioada probabil,; ati intrebat daca angajatorul din acei ani a platit contributia la soamj? Daca nu a platit atunci este inradevra o problema si nu vi se ia perioada in calcul
Dar daca au platit rtebuia sa ia in calcul.

in norme gasiti:
Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, după caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, după caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constată că angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevăzute la alin. (2) se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă prin certificatul întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 25.
(4) Procedura privind declararea lunară de către angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj se aprobă prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Puteti contesta decizia in instanta de contencios administrativ.

lg 76:

Art. 119. - (1) Litigiile rezultate ca urmare a aplicării prevederilor prezentei legi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente, potrivit legii.
(2) Litigiile privind stabilirea şi plata indemnizaţiei de şomaj se soluţionează în regim de urgenţă, potrivit normelor procedurale prevăzute pentru conflictele de drepturi, chiar dacă prin lege specială se prevede altfel.

Art. 126. - Cererile pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, precum şi toate actele procedurale în legătură cu stabilirea acestui drept sunt scutite de orice fel de taxă de timbru
acum depinde ce inseamna "in regim de urgenta".
si litigiile de munca se judeca "in regim de urgenta". si sunt stit de urgente incat (caz concret !!!!) ptr o contestatie la o decizie de concediere primul termen a fost dat peste ...... 4 luni

aceasta este tara in care traim !
Ai dreptate, cu tot regimul de urgenta se intampla sa vedem si astfel de termene :">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)