eSTE O speta foarte frumoasa, juridic vorbind. Intai insa, ne-ar trebui faptele, in mod concret, dupa eliminarea partii emotionale intense de imediat dupa despartire.
Intai, nu vad partea de escroaca, perioada este mult prea lunga. Totusi, nu cunosc detalii, cele aratate sunt mult prea putine: nu stiu cine avea initiativa cheltuielilor, cine administra banii, cine muncea si cat, dac au existat proiecte de logodna/casatorie, copii etc.
Apoi, e important nu numai ca ati facut benevol unele investitii, insa conteaza, juridic vorbind, si in ce conditii le-ati facut. Conteaza daca se plateau rate la imobil, cine le platea, daca se locuia cu altcineva, daca ati crezut ca faceti investitiile ca asa e normal sa iti imbunatatesti conditiile de locuit, daca ati crezut ca veti ramane impreuna, daca a fost ca o compensare ca ea avea locuinta etc.
Privitor la bunuri, nu vad ca plita sau cuptorul, incorporabile fiind, sunt bunuri mobile, mai degraba imi bat spre imobile prin destinatie, desi e discutabil. Totusi, in cazul de fata, bucataria fiind tot a domnului, cred ca bunul cuptor depinde de bucatarie.
In partaje, in practica, am observat des calificarea unei bucatarii facute pe comanda ca fiind bun imobil prin destinatie.
In esenta insa, trebuie avut in vedere ca a te casatori ori a avea o relatie amoroasa exclude interese materiale care sa reiasa din aceasta, care sa fie motiv in acea relatie. De asemenea, mai avem si imbogatirea fara justa cauza mai bine aratata in Codul civil, asa incat, intr-o anumita masura, daca avem in calcul ca (nu cunosc cazxul dv., asa incat merg pe presupuneri) ca intr-o relatie imbunatatirile sunt facute pentru ca ambii din cuplu sa se bucure de ele si nu sunt daruri manuale in sensul de donatii in sensul strict al donatiei juridice, atunci o parte din imbunatatiri si bunuri se pot cere.
Prescriptia pare a curge de la data mutarii domnului din imobil.
Totusi, fiind actiune dificila, scumpa si lunga, va recomand sa negociati cu doamna si sa va intelegeti amiabil, cu avocat, notar ori mediator.