avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil in afara casatoriei

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie mai delicata. Sunt in divort, hotarare data in aprilie 2009 cu desfacere casatorie in Romania(insa hotararea nu a fost redactata si semnata inca de judecatoare, aceasta se intoarce in septembrie din concediu). Eu sunt insarcinata in luna a 8-a, tatal copilului nefiind fostul sot, eu sunt programata sa nasc pe 15 septembrie, in Grecia, deci nu mai este timp ca eu sa imi schimb buletinul sa revin la numele meu de familie purtat anterior. Trebuie sa precizez, locuiesc in Grecia, tatal copilului este cetatean grec. Intrebarea mea este:
Cum poate adevaratul tata al copilului sa ii dea numele si sa recunoasca copilul, fara ca eu sa am o hotarare definitiva si irevocabila de la divort? Am citit in CODUL FAMILIEI art 57. Insa am dori sa evitam judecatoria, drumurile in Romania.
Un alt avocat mi-a propus urmatoarele:
1. Sa obtin un "certificat de grefa sau rol"de la Judecatorie, sa il apostilez, traduc in greaca.
2. Sa intarzii inregistrarea copilului la spital(desi nu stiu daca se poate face legal)pe baza acestui document(de unde reiese schimbarea numelui meu) Sau inregistrarea copilului in baza acestui document(prezint CI, certificat nastere al meu si certificatul de grefa)
3. Recunoasterea tatalui biologic la starea civila
Toate aceste doar sa fie trecut copilul pe numele meu de fata.
ESTE LEGAL ceea ce vreau sa fac?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Tenchiu , utilizator 08:29, 2 Septembrie 2009
Buna,
Nu se pune problema recunosterii copilului de catre fostul sot(suntem despartiti de 3 ani). Cel ce vrea sa il recunosca este tatal biologic, cetatean grec.
Legea spune ca si copilul conceput in timpul casatoriei este tot al sotului legal(am ramas insarcinata in inauarie 2009 iar hotararea a fost data in aprilie 2009 insa nu este redactata nici in ziua de azi) de unde rezulta fostul sot tata legal. Eu as vrea sa ocolesc judecatoria. Un alt avocat mi-a propus, deoarece sa dat o hotarare in cazul meu dar neredactata pot cere un certificat de grefa sa il traduc si sa il trec aici in Grecia pe numele meu de fata, iar tatal biologic sa il recunoasca.
Mi se pare nedreapta legea, sotul poate face copil un copil in afara casatoriei si il poate recunoste, sa ii dea numele; insa sotia nu poate. de ce? Legea spune ca in acest fel ocroteste copilul....dar in cazul cand un tata biologic vrea sa isi recunoasca copilul si sa ii dea numele nu
In ambele cazuri solutia legala e sa inregistrati copilul pe numele (fostului) sot, de fapt nici nu va intreaba nimeni daca vreti sau nu, legea spune ca e al lui, deci la primarie il vor trece automat la rubrica tata, indiferent cine ce declara. Dupa care puteti face procesul de tagada a paternitatii, care nu ar trebui sa fie prea dificil. Dna Tenchiu poate ar putea ocoli legea asa cum a sugerat, dar nu stiu ce se intampla in cazul in care cei de la primarie se sesizeaza, sau ar putea fi sesizati de vreun 'binevoitor'. Cel mai corect, legal vorbind, ar fi sa faceti procesul de tagada a paternitatii dupa inregistrarea copilului, in acest fel problema va fi rezolvata legal si definitiv.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
ararin, utilizator
Buna Adrian,
Crezi ca ma pot reprezenta singura la un proces de "tagaduirea paternitati"? Se poate termina de la primul termen daca fostul sot si tatal biologic sunt de fata? Ai idee ce pasi ar trebui urmati?
Multumesc mult.
P.S. desi nu inteleg cum s-ar sesiza primaria, copilul il voi inregistra doar in grecia(renunt la cetatenia romana a copilului).
din cate stiu, pt a inregistra copilul e nevoie de actul de identitate al parintilor .
cum pot sa-i cer CI ''sotului'' sa inregistrez copilul , el neavand nici o legatura cu noi ?
nu mai pun la socoteala faptul ca eu am domiciliul la 200 km de el..ce fac ? il rog sa vina sa-mi aduca personal CI ?

ar trebui sa existe totusi o 'portita' in legile astea, pt situatii de genul celor de mai sus...

merci,
maya2009cu a scris:

din cate stiu, pt a inregistra copilul e nevoie de actul de identitate al parintilor .
cum pot sa-i cer CI ''sotului'' sa inregistrez copilul , el neavand nici o legatura cu noi ?
nu mai pun la socoteala faptul ca eu am domiciliul la 200 km de el..ce fac ? il rog sa vina sa-mi aduca personal CI ?

ar trebui sa existe totusi o 'portita' in legile astea, pt situatii de genul celor de mai sus...

merci,

Ati zis ca prioma infatisare este pe 3 septembrie....este interesant de stiu de cat timp sunteti casatorita si daca aveti copiii minori impreuna. Am inteles ca a tercut mai mult de un an de zile de la incheierea casatoriei; daca nu aveti si copii minori, iar sotul este deacord cu desfacerea casatoriei, va prezentati la primul termen de judecata impreuna, invocati ca este un divort prin acordul partilor si aveti sanse sa fiti divortati prin acordul partilor, iar respectiva hotarare va fi definitiva si irevocabila. Conteaza insa si cum a fost redactata cererea....

Alte discuții în legătură

Hotărârea definitivă bună, eu sunt divorțată de fostul ... Mary2635637372 Mary2635637372 Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de fostul soț și hotărârea definitivă a venit astăzi pe data de 24.09.2024. Menționez că am rămas ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului de catre tatal natural Camelia nicoleta Camelia nicoleta Sunt disperata va rog din suflet sa ma ajutati!!Cu fostul sot am un copil de 7ani. Daca divortul se pronunta in februarie iar eu nasc in aprilie ce sanse sunt ... (vezi toată discuția)
Nume tata biologic in certificat nastere maya2009cu maya2009cu buna, Ma confrunt cu o problema putin mai delicata, si as avea nevoie de sfatul dvs. SItuatia pe scurt e urmatoarea : am depus impreuna cu sotul actele pt ... (vezi toată discuția)