Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie mai delicata. Sunt in divort, hotarare data in aprilie 2009 cu desfacere casatorie in Romania(insa hotararea nu a fost redactata si semnata inca de judecatoare, aceasta se intoarce in septembrie din concediu). Eu sunt insarcinata in luna a 8-a, tatal copilului nefiind fostul sot, eu sunt programata sa nasc pe 15 septembrie, in Grecia, deci nu mai este timp ca eu sa imi schimb buletinul sa revin la numele meu de familie purtat anterior. Trebuie sa precizez, locuiesc in Grecia, tatal copilului este cetatean grec. Intrebarea mea este:
Cum poate adevaratul tata al copilului sa ii dea numele si sa recunoasca copilul, fara ca eu sa am o hotarare definitiva si irevocabila de la divort? Am citit in CODUL FAMILIEI art 57. Insa am dori sa evitam judecatoria, drumurile in Romania.
Un alt avocat mi-a propus urmatoarele:
1. Sa obtin un "certificat de grefa sau rol"de la Judecatorie, sa il apostilez, traduc in greaca.
2. Sa intarzii inregistrarea copilului la spital(desi nu stiu daca se poate face legal)pe baza acestui document(de unde reiese schimbarea numelui meu) Sau inregistrarea copilului in baza acestui document(prezint CI, certificat nastere al meu si certificatul de grefa)
3. Recunoasterea tatalui biologic la starea civila
Toate aceste doar sa fie trecut copilul pe numele meu de fata.
ESTE LEGAL ceea ce vreau sa fac?
Va multumesc anticipat!
suntem casatoriti de 3 ani, nu avem copii impreuna.
am depus o cerere impreuna ''de comun acord'', semnata de amandoi, cu specificatia : 'nu au rezultat copii din casatorie' , ''neintelegeri in cuplu fara posibilitate de impacare''.
pe mine ma intereseaza daca se pronunta sentinta pana cand nasc eu - in aprox o luna, sau daca ma pot prezenta la primarie cu vreun act prin care sa demonstrez ca suntem in divort, si sa nu fiu obligata sa inregistrez copilul pe numele lui ... va fi cel putin penibil sa devina tatal unui copil care nu e al lui
Chiar daca se pronunta sentinta pana cand veti naste, chiar daca va veti prezenta la primarie si veti demonstra ca sunteti in divort, copilul, fiind conceput in timpul casatoriei, are ca tata pe sotul mamei. Urmeaza tagada paternitatii.
conform art 53 alin 1 din CF "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei".
Alin 2 " Copilul nascut dupa desfacerea casatoriei..... are ca tata pe fostul sot al memei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie."
Orice ati intreprinde pe certificatul de nastere la rubrica tatal copilului va fi trecut numele fostului sot.
Dupa nastere sunt si alte cai juridice prin care puteti indrepta neconformitatea cu situatia reala.
Nu stiu insa cum e legea greaca..in cazul meu tatal biologic e grec. Am inteles ca in Germania tatal biologic isi poate recunoaste copilul daca mama dovedeste ca a inceput divortul. o sa intrebam cum este aici legea.
Un avocat imi poate raspunde :
1. Ma pot reprezenta singura la"un proces "tagaduirea paternitati", daca tata legal, eu si tatal biologic suntem de acord?
2. Se poate termina la prima infatisare. Tatal legal neaga ca ar fi copilul lui iar cel biologic il recunoaste?
3.Pot deschide procesul de aici din grecia, fara a fi nevoie sa vin in Romania?
Multumesc...Sper ca cineva sa imi raspunda.