avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil in afara casatoriei

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie mai delicata. Sunt in divort, hotarare data in aprilie 2009 cu desfacere casatorie in Romania(insa hotararea nu a fost redactata si semnata inca de judecatoare, aceasta se intoarce in septembrie din concediu). Eu sunt insarcinata in luna a 8-a, tatal copilului nefiind fostul sot, eu sunt programata sa nasc pe 15 septembrie, in Grecia, deci nu mai este timp ca eu sa imi schimb buletinul sa revin la numele meu de familie purtat anterior. Trebuie sa precizez, locuiesc in Grecia, tatal copilului este cetatean grec. Intrebarea mea este:
Cum poate adevaratul tata al copilului sa ii dea numele si sa recunoasca copilul, fara ca eu sa am o hotarare definitiva si irevocabila de la divort? Am citit in CODUL FAMILIEI art 57. Insa am dori sa evitam judecatoria, drumurile in Romania.
Un alt avocat mi-a propus urmatoarele:
1. Sa obtin un "certificat de grefa sau rol"de la Judecatorie, sa il apostilez, traduc in greaca.
2. Sa intarzii inregistrarea copilului la spital(desi nu stiu daca se poate face legal)pe baza acestui document(de unde reiese schimbarea numelui meu) Sau inregistrarea copilului in baza acestui document(prezint CI, certificat nastere al meu si certificatul de grefa)
3. Recunoasterea tatalui biologic la starea civila
Toate aceste doar sa fie trecut copilul pe numele meu de fata.
ESTE LEGAL ceea ce vreau sa fac?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Tenchiu , utilizator 08:29, 2 Septembrie 2009
Aveti la indemana actul procesual de dispozitie al achiesarii partii care a pierdut procesul la hotararea primei instante, reglementat prin art. 267 Cod procedura civila.

Achiesarea expresa a partii care a pierdut procesul are loc in situatia in care partea care are dreptul sa atace hotararea declara, dupa pronuntarea hotararii, ca renunta la calea de atac.

Renuntarea se poate face insa si ulterior, prin infatisarea partii inaintea presedintelui sau prin inscris autentic.

Art. 267 - "(1) Dupa pronuntarea hotararii, partea poate renunta in instanta la calea de atac, facandu-se aratare despre aceasta intr-un proces-verbal, semnat de presedinte si de grefier.
(2) Renuntarile se pot face si in urma, prin infatisarea partii inaintea presedintelui sau prin inscris autentic."

Succes si nastere usoara! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Dar cum stiu eu cine a pierdut cine a castigat?
A fost divort de comun acord, eu am fost parata in dosar, ex-sotul reclamant.
Divort fara partaj, fara plata cheltuielilor de judecata, iar un minor(de 14 ani) din acesta casatorie incredintat mie, asta a fost si dorinta ex-sotului.
Sa inteleg ca ambi trebuie sa facem o declaratia autentica(adica la notar?) precum ca nu dorim sa atacam hotararea.
Cum a fost de comun acord cand doriti sa aflati cine a "pierdut" si cine a "castigat"?
Una din parti poate sa faca o cerere de renuntare la calea de atac apelului, care se depune la instanta de fond, instanta va lua act de cerere si va dispune prin incheiere solutia.
Si care din parti: "reclamant "sau "parat"?
Care dintre parti poate face acea declaratie de renuntare? Parat sau reclamant? ca nu am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotărârea definitivă bună, eu sunt divorțată de fostul ... Mary2635637372 Mary2635637372 Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de fostul soț și hotărârea definitivă a venit astăzi pe data de 24.09.2024. Menționez că am rămas ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului de catre tatal natural Camelia nicoleta Camelia nicoleta Sunt disperata va rog din suflet sa ma ajutati!!Cu fostul sot am un copil de 7ani. Daca divortul se pronunta in februarie iar eu nasc in aprilie ce sanse sunt ... (vezi toată discuția)
Nume tata biologic in certificat nastere maya2009cu maya2009cu buna, Ma confrunt cu o problema putin mai delicata, si as avea nevoie de sfatul dvs. SItuatia pe scurt e urmatoarea : am depus impreuna cu sotul actele pt ... (vezi toată discuția)