tabangina a scris:
...am nevoie la notar pt dezbaterea succesiunii dupa fostii socri si fostul sot cu care am 2 minori, de certificatul fiscal ...
Am rugămitea să-mi lămuriți exact sensul în care folositi dvs. expresia „fostul soț”. Fiindcă sunt posibile două accepțiuni (și n-aș vrea să greșesc, luând-o pe ghicitelea)
1. fostul soț - în sensul că este (doar) decedat (= sunteți văduvă)
2. fostul soț - în sensul că nu mai erați soți la data decesului (= erați divorțati) dar, evident, a rămas tatăl copiilor dvs.
Și mai am rugămintea să-mi spuneți
ordinea deceselor (mă interesează dacă fostul soț a murit după părinții lui sau inaintea vreunuia dintre ei)
Aceste aspecte au importanță pentru că:
- într-un caz (văduvă) sunteți
SI dvs. moștenitoare ( a soțului dvs.) alături de copiii dvs., caz în care ar fi nevoie de o altă persoană în calitate de curator al copiilor dvs.minori, numită strict în legătură dezbaterea moștenirii și numai atât.
- în alt caz (divorțată) dvs. NU sunteți moștenitoare - și atunci puteți acționa în calitate de reprezentant legal (unic părinte în viață) al copiilor dvs. - moștenitori, fără a mai fi nevoie de numirea unui curator
- iar in funcție de ordinea deceselor primiți și dvs. (sau nu) ceva din averea socrilor (copiii dvs. primesc oricum, dar e de văzut dacă primiți și dvs., alături de copii, sau numai copiii, aspect care depinde de ordinea deceselor)
Asemenea nuanțe/amănunte m-ar ajuta să vă lămuresc pe dvs. în ce calitate să formulați cererile, ca să nu fiți plimbată de la un ghișeu la altul. (că de formulat, le puteți formula oricum: fie în calitate de moștenitoare, fie în calitate de reprezentant legal al copiilor dvs., după caz)
Altminteri, eu aș putea folosi mai multe ...nuanțe (din profesia noastră în care materia primă este cuvântul) pentru unele tăntici de pe la unele ghișee despre care aud că ar condiționa eliberarea certificatului de plata dărilor...