avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat fiscal succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat fiscal succesiune

buna ziua,am nevoie la notar pt dezbaterea succesiunii dupa fostii socri si fostul sot cu care am 2 minori,de certificatul fiscal al celor 3 decedati.anexa 24 dupa fostii socri am reusit sa o scot cu ajutorul unui fost cumnat deoarece am inteles ca doar fiii decedatilor o pot obtine,insa certificatul fiscal dupa fostii socri tot fiii lor au dreptul sa o obtina?problema este ca fostii socri inclusiv fostul sot au avut datorii la primarie:impozite si taxe neachitate.cei de la primarie nu vor sa imi elibereze certificat fiscal pt decedati mie,cer prezenta unui copil al lor si nu vor sa il elibereze pana nu se achita datoriile.pe anexa 24 figureaza o marime a constructiei si la fiscal apar alte dimensiuni ale constructiei obligandu-ma acum sa cer masuratori si sa obtin o alta autorizatie de constructie.eu as vrea sa fac aceste demersuri cu constructia dupa succesiune deoarece mi-e teama sa nu se razgandeasca fostii cumnati care mi.au dat declaratii de neacceptare dar nu stiu ce valabilitate au si daca se pot razgandi.as dori sa ma lamuriti sau sa ma indrumati ce sa fac.multumesc
Cel mai recent răspuns: tabangina , utilizator 13:06, 30 Octombrie 2016
tabangina a scris:

...am nevoie la notar pt dezbaterea succesiunii dupa fostii socri si fostul sot cu care am 2 minori, de certificatul fiscal ...

Am rugămitea să-mi lămuriți exact sensul în care folositi dvs. expresia „fostul soț”. Fiindcă sunt posibile două accepțiuni (și n-aș vrea să greșesc, luând-o pe ghicitelea)

1. fostul soț - în sensul că este (doar) decedat (= sunteți văduvă)
2. fostul soț - în sensul că nu mai erați soți la data decesului (= erați divorțati) dar, evident, a rămas tatăl copiilor dvs.

Și mai am rugămintea să-mi spuneți ordinea deceselor (mă interesează dacă fostul soț a murit după părinții lui sau inaintea vreunuia dintre ei)

Aceste aspecte au importanță pentru că:
- într-un caz (văduvă) sunteți SI dvs. moștenitoare ( a soțului dvs.) alături de copiii dvs., caz în care ar fi nevoie de o altă persoană în calitate de curator al copiilor dvs.minori, numită strict în legătură dezbaterea moștenirii și numai atât.
- în alt caz (divorțată) dvs. NU sunteți moștenitoare - și atunci puteți acționa în calitate de reprezentant legal (unic părinte în viață) al copiilor dvs. - moștenitori, fără a mai fi nevoie de numirea unui curator
- iar in funcție de ordinea deceselor primiți și dvs. (sau nu) ceva din averea socrilor (copiii dvs. primesc oricum, dar e de văzut dacă primiți și dvs., alături de copii, sau numai copiii, aspect care depinde de ordinea deceselor)

Asemenea nuanțe/amănunte m-ar ajuta să vă lămuresc pe dvs. în ce calitate să formulați cererile, ca să nu fiți plimbată de la un ghișeu la altul. (că de formulat, le puteți formula oricum: fie în calitate de moștenitoare, fie în calitate de reprezentant legal al copiilor dvs., după caz)

Altminteri, eu aș putea folosi mai multe ...nuanțe (din profesia noastră în care materia primă este cuvântul) pentru unele tăntici de pe la unele ghișee despre care aud că ar condiționa eliberarea certificatului de plata dărilor...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult doamna avocat,m-ati luminat si mi-ati dat incredere si speranta.Da fostii socri sunt decedati inaintea fostului sot,iar de acesta eram divortta la data decesului sau.Am declaratii de neacceptare de la fostii cumnati,dar la Primarie pt eliberarea certificatelor fiscale ale defunctilor mi se spune ca nu am dreptul de a cere eu,doar sa vina unul din fostii cumnati sa le ceara.Anexa 24 dupa fostul socru mi-a eliberat-o deoarece am fost cu unul din fostii cumnati,iar in anexa 24 figureaza o locuinta ca anexa a casei vechi care nu mai exista,iar acum cand am cerut certificatele fiscale mi-au zis ca locuinta figureaza cu mai multi mp extindere decat la anexa24.Ei ma obliga acum sa fac din nou masuratori si o alta autorizatie de constructie pe care nu mi le permit acum.Eu as vrea sa termin cu succesiunea si sa ajung la certificatul de mostenitor,iar apoi o sa asez lucrurile cum trebuie.Ce ma intereseaza este daca un notar are dreptul sa ceara de la Primarie actele necesare succesiunii.multumesc din suflet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor tabangina tabangina buna ziua,am nevoie de o indrumare si va rog sa ma ajutati.Am fost casatorita,am divortat,am 2 copii minori si am primit declaratii de neacceptare de la fostii ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pt succesiune tabangina tabangina buna ziua,fostii socri inclusiv fostul sot sunt decedati si fostii cumnati vor sa imi faca imputernicire pt a incepe succesiunea terenului unde se afla ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal pt succesiune tabangina tabangina buna ziua,dupa fostii socri si fostul sot pot cere certificat fiscal,daca am fost divortata de fostul sot inaintea decesului sau?mentionez ca fostii socri sunt ... (vezi toată discuția)