Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:
- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla
Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@Costiniancu
După cum ştiu eu, în autoritatea părintească comună psihologii nu au voie să facă consilieri fără acordul ambilor părinţi.Nu ştiu baza legală, dar atunci când am fost eu cu copilul la consiliere extrajudiciară, la cabinet privat, d-na psiholog a cerut hotărârea judecătorească să vadă dacă îi este permis să o facă.
Poate trebuie doar să vă informeze, interesaţi-vă.
@When
Dacă citeaţi mai sus, v-am dat şi varianta în care tata stabileşte. Nu putem vorbi de anarhie dacă copilul are febră 40, stă în pat şi nu este lăsat să plece cu celălalt.Nu e anarhie dacă copilul are concurs de înot şi copilul merge la concurs, nu la plimbare, în program.Sau are olimpiada, pentru care s-a pregătit un an.
When, am avut o sentinţă judecătorească din Romania, care era tocmai în sensul celor scrise anterior, am vrut să o reproduc aici spre lămurirea dvs., nu o găsesc acum, ceva în genul:Nu se poate reţine culpa pârâtei pentru nerespectarea programului din data de...întrucât acţiunea ei a servit interesului superior al minorului, vă promit că o voi posta cândva.
Este similar cu cazul de forţă majoră, când legile îşi pierd puterea.
@When, againstPAS acum îmi dau seama că într-adevăr, spuneţi lozinci, exact aşa cum recent, într-o zi, în toate postările politice un anumit domn era numit "alcoolist" de mai toţi care recitau aceeaşi poezie, nici unul măcar nu scria corect "alcoolic"; a doua zi, comentariile abundau cu "chiorul". Pe cine serviţi, stimabililor? Ceva dividente vă ies?
Nu aveţi nimic de spus de tăticii care au sechestrat copiii doamnelor din asociaţie?
againstPAS, puteţi deschide acţiune în instanţă şi cereţi ca mama copilului dvs. să fie obligată:
-să vă transmită zilnic, prin mail , meniul copilului
-să vă transmită zilnic o poză cu copilul
-să vă informeze câte tumbe şi câte şpagate a făcut după fiecare lecţie de gimnastică
-să vă informeze zilnic dacă necesităţile fiziologice au fost prezente ş.a.m.d.
-să vă informeze cu o săptămână înainte despre serbarea şcolară, şedinţa cu părinţii, orice activitate extraşcolară ca şi concursuri, olimpiade
-să vă informeze despre orice jenă a copilului
-să nu plece la control medical fără anunţul dvs. prealabil, ş.a.m.d.
Interesul superior al minorului nu este eludarea legii.
Nu este in interesul superior al minorului sa plece cu febra 40, correct, va dau dreptate. Este insa in interesul superior al minorului sa fie trambalat pe drum cu febra 40 daca e la tata si se termina programul de vizita.
Nu este in interesul minorului sa piarda cursul de inot. Este in interesul minorului sa piarda cursul de inot daca mama vrea in vacanta in timpul cursurilor. Daca ar fi vorba de tata care vrea sa plece cu copilul atunci doar un inconstient care nu tine seama de copil.
Ce credeti ca e in interesul superior al fetitei domnului Costin? Ca mama sa respecte simplu legea? Sau ca tatal sa renunte la ea, sa uite de procese si de tot, doar sa trimita banii lunar?
Considerati ca amandoi parintii sunt egali in fata copilului?
@martonze
A exagera si a duce totul inspre ridicol va ajuta in viata? Trebuie sa existe un echilibru in tot, inclusiv in informatiile cerute de tata.
Da apropo, cand avea copilul concurs si a venit la program stia tatal ca e concurs? Stiind ca e concurs (ca ma gandesc ca nu ati aflat in ziua competitiei) nu ati propus cu o zi inainte ca tatal sa-si ia copilul? Daca tot avea olimpiada (datele olimpiadelor iar se stiu din timp) ati propus ca tatal sa vina inainte cu o zi, doua, trei? Inteleg ca nu aveti stapanirea termenilor juridici de comparati exemplele dvs cu forta majora, dar va asigur ca cu putina buna vointa se puteau rezolva aceste situatii ce nu se aseamana deloc cu un eveniment de forta majora. Nimeni nu va poate da penalizari pentru ca o data pe an copilul a facut febra 40 si se simte foarte rau. Dar cand copilul se simte rau si are febra de 40 dimineata si la pranz il vezi in oras cu mama la mall, ce e? Dar cand e bolnav mai mereu cand e program si in rest e perfect sanatos? Forta majora clar.
daca se cere de la dgaspc (culmea, la acelasi domn psiholog care ne-a consiliat pe noi parintii si care, de fapt, trebuia sa consilieze copilul, dar a zis ca nu are el probleme ci noi) ei sunt obligati conform legii, pt ca avem autoritate parinteasca in comun, sa ceara acordul meu.
daca se merge la un psiholog privat...cred ca se poate si fara acordul meu.
oricum ar fi, eu am cerut instantei evaluarea psihologica a copilului si a fost refuzata, deci si dgaspc-ul si instanta au refuzat-o si imediat dupa ce a refuzat instanta, a mai facut mama copilului o cerere la dgaspc si de data asta i-a fost acceptata.
normal ca dgaspc-ul i-a acceptat cererea dupa ce emisesera un raport de monitorizare a vizitelor partinitor cu mama copilului (culmea ca mi-au si recunoscut telefonic ca au omis anumite parti).
Doamna Martonze, am spus suficient de clar cred pentru oricine cum ca nu stiu exact ce se intampla in asociatia de care vorbiti si doi, ca alienatorii sunt si barbate si femei. Poate, poate mai multe femei pentru ca de regula in proportie covarsitoare ele primesc copii. Insa este foarte posibil ca la programul de vizita care se respecta de rezidentul de buna credinta nerezidentul sau tatal sa incerce si chiar sa reuseasca sa alieneze copilul.
Evident ca imi doresc nu ca doamnele necunoscute din asociatie dar ca orice parinte de buna credinta, femeie sau barbat sa-si primeasca copilul inapoi, sa aiba o legatura fireasca cu acesta.
In rest, cred ca e absolut firesc ca doi parinti sa comunice, nu exact toate amanuntele mentionate de dumneavoastra intr-o dorinta de dramatism insa destule dintre ele sunt chiar pertinente. Olimpiada copilului, normal, poza cu copilul, ar fi frumos din partea ei, daca as divorta si eu as face-o cat e la mine, cate tumbe nu insa daca a reusit sa faca spagatul ar fi ceva de care ne-am bucura amandoi.
Eu daca as divorta si as avea copilul la mine I-as da cred informatiile pe care mi-ar placea eu sa le am, insa as fi deschis daca ar dori ceva in plus cand e copilul la mine.
Martonze, nu va suparati pe mine si nu mi-o luati in nume de rau dar o sa trec de acum inainte special pentru dumneavoastra la fiecare postare un randulet in care sa mentionez ca nu sunt membru al nici unei asociatii./ Aveti bag de seama scapari aproape identice cu PS, mai mai sa va suspectez ca nu sunteti doua personae diferite.
V-am mai cerut daca faceti unele afirmatii sa le si sustineti, de multe ori,din moment ce insistati ca sunt membru al unei asociatii, va rog mult sa demonstrati asa ceva. Pana atunci vad ca nu procedati decat ca de obicei, improscati cu cuvinte care nu au nici o corespondenta in realitate.
Nu, tot nu fac parte din nici o asociatie. O sa va mai reamintesc peste 10 minute. Sper sa nu fie nevoie mai des.